Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №349 від 19.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Гурманам

Риба на грилі

Риба на грилі

Щоб приготувати рибу на шампурі, беруть свіжу рибу, між жабрами і черевними плавниками надрізають, а потім потрошать. Потім чистять, миють і обсушують. Черевну частину солять і перчать. Просаджують довгу дерев’яну паличку через пащу до хвоста риби, змащують олією. Кладуть на решітку над гарячим грилем, часто й обережно повертають. Через 10-15 хвилин риба готова.

Для приготування риби-гриль накращими є: макрель, нежирна форель і навага, оселедець, лин, лящ і плотва. Хоча при використанні спеціальних грилів, фольги, прянощів і масел підійде будь-яка риба.

При готуванні гриль повинен бути захищений від вітру і досить стійкий. Якщо використовувати денатурат, то таким чином: (холодне!) деревне вугілля полити половинкою ополоника спирту, підпалити.

Деревне вугілля складають пірамідкою на дні гриля. Бажано попередньо викласти дно алюмінієвою фольгою, щоб вона відбивала жар. Наверх кладуть сухі тріски. Паливо підпалити за допомогою сухого спирту або денатурату і вичекати. Коли вуглини почнуть жевріти, металевим совочком їх розгрібають у ширину. Потрібно, щоб окремі вуглинки лежали щільно, тоді жар поширюватиметься рівномірно. Тепер можна на тліючі вуглини покласти решітку, попередньо змастивши її за допомогою щіточки олією. Коли поверхня вуглин покриється білуватим попелом (близько 10 хв.), на решітку кладемо підготовлену рибу.

Золотий лящ

4 золотавих лящі (по 400 г), 1 ч.л. солі, 1 щіпка білого перцю, 2 ч. л. лимонного соку, 1 щіпка цукру, 8 свіжих листочків шавлії, 1 цибулина середнього розміру, 2 ківі, 1 манго, 1 великий огірок пряного соління, 2 ст. л. вершкового масла, 250 мл овочевого бульйону, 200 г сметани, 1 щіпка ароматної солі з травами, 2 ст. л. оливкової олії, олія для змащування фольги.

Рибу вимити всередині і зовні, просушити, не очищати від луски. Лимонний сік змішати з цукром, сіллю, перцем і покропити ним рибу зсередини. Листки шавлії вимити і покласти в рибу. Цибулю й фрукти очистити і нарізати кубиками. Огірок теж нарізати кубиками. Вершкове масло розігріти і обсмажити в ньому кубики цибулі до прозорості. Додати порізані огірок і фрукти, залити овочевим бульйоном. Трохи поварити у відкритій каструлі, додати сметану і приправити ароматною сіллю. Лишити соус гарячим. Попередньо нагріти гриль. Решітку вугільного гриля не дуже низько закріпити над полум’ям. Алюмінієву фольгу змастити олією і покласти на решітку гриля. Рибу щіточкою змастити оливковою олією й обсмажувати в грилі по 10 хвилин з кожного боку. Під час запікання повторно змастити рибу олією. Останні 3-4 хвилини готувати рибу без фольги на решітці. Для прикраси перед сервіровкою підняти лусочки. З цією стравою добре смакує картопля, запечена у фользі на вуглинах.

19.06.2008



Рівне-Ракурс №10 від 19.06.2008p. 
На головну сторінку