Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №350 від 26.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Про наболіле

Замість “Бандитам - тюрми” - “Олігархам - фонди!”

У 2004 році Віктор Ющенко на Майдані пообіцяв “розкуркулити” українських олігархів, які, на його думку, заробили свої гроші, обкрадаючи народ України. Однак минуло лише три роки і раптом виявилося, що нашому Президентові набагато вигідніше плідно співпрацювати з акулами бізнесу, одержуючи від них політичну й економічну підтримку. Так само у свій час вважав і Леонід Кучма.

Скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти!

Рік 1998-й. Партія президента Леоніда Кучми отримує контроль над адміністративними і фінансовими ресурсами, але бездарно програє на парламентських виборах. Кучма розгублений: йому через півтора року балотуватися в президенти, а в парламенті - опозиційна більшість. Тоді він вирішує звернутися по допомогу до фінансових кіл -Волкова, Суркіса, Бакая, Рабиновича, Пінчука. Розплатився він за це країною: перед президентськими виборами Кучма щедро роздав олігархам різні галузі економіки. Для Кучми вирішальною стала підтримка його кандидатури на виборах 1999 року Олександром Волковим і тандемом Пінчук-Деркач. Останні почали боротьбу за місце під сонцем, а президент на ім’я В’ячеслав Чорновіл тоді в їхні плани не входив.

Рік 2006-й. У парламенті в Ющенка, як і в Кучми, все та ж опозиційна більшість. Президентські вибори через три роки. У 2007 році Віктор Ющенко наважується на парламентські перевибори, починаючи восени активно “підгортати” під себе українських олігархів за умови підтримки його кандидатури на наступних президентських виборах. Із Ющенком працюють Ахметов, Пінчук, Коломойський, Тарута, Гайдук. Кого там ще в нас зараховують до олігархів?

Якщо проводити аналогію з 1999 роком, то в 2009 президентська кампанія Віктора Ющенка має всі шанси бути розробленою Віктором Балогою та тандемом Пінчук-Ахметов.

Роки президентства Ющенка можна порівнювати з етапом правління Леоніда Кучми не тільки за схожістю їхніх учинків, але ще й за знайомими обличчями. Так, у 1997 році Раїса Богатирьова, що на той момент була першим заступником міністра охорони здоров’я України, стала секретарем наглядової ради Національного фонду соціального захисту матерів і дітей “Україна - дітям”. Цей благодійний фонд Леонід Кучма заснував ще в 1996 році, а Богатирьова займала в ньому таку високу посаду аж до 2003 року. Крім того, вона також була науковим консультантом президента України Леоніда Кучми. Зараз Богатирьова делегована Ринатом Ахметовим у Раду національної безпеки й оборони. Все ті ж обличчя...

Гроші не пахнуть

Кращим способом акумулювати “спонсорську” підтримку стали фонди. Національний фонд соціального захисту матерів і дітей “Україна - дітям” було створено 20 листопада 1996 року указом Леоніда Кучми. Не можна сказати, щоб благодійні акції фонду “Україна - дітям” мали величезний позитивний вплив на життя простого населення. А от для великого й середнього бізнесу пожертви до фонду стали шансом одержати “прикриття” на рівні глави держави.

Озброївшись настільки цінним досвідом попередника, Віктор Ющенко з самого початку свого президентства взявся за розкручування благодійного фонду “Україна-3000”, який очолює його дружина Катерина. Поповнюють скарбницю фонду лояльні до глави держави товстосуми, що входять до складу опікунської ради. А список значний: друг Віктора Балоги “регіонал” Борис Колесников, голова Наглядової ради АКБ “Трансбанк” Володимир Костерін, президент корпорації “Інтерпайп” Віктор Пінчук, керівник ДУС Ігор Тарасюк, голова ради директорів корпорації “ІСД” Сергій Тарута, голова Наглядової ради ВАТ “Запоріжсталь” Едуард Шифрін.

Як впливає членство в опікунській раді фонду на долю найбагатших людей України? Це можна пояснити хоча б на прикладі Бориса Колесникова.

Відсидівши в СіЗО, Борис Колесников зрозумів, що із главою держави краще дружити, - і обрав для себе достойну нішу чесного добродійника. “До опікунської ради фонду, відповідно до уставу, входять ті меценати, які вклали в будівництво “Дитячої клініки майбутнього” більше 1 млн. доларів США. Борис Колесников активно допомагає в реалізації проекту”, - розповіла свого часу прес-секретар МФБ “Україна-3000” Марина Антонова. Очевидно, що Віктор Ющенко нагородив Колесникова орденом “За заслуги” ІІ ступеня саме за таку щедрість.

А під номером 16 у рейтингу добродійників “Дитячої клініки майбутнього” значиться Юхим Звягільський, ім’я якого пов’язане із сумнозвісною “Шахтою ім. А.Ф. Засядька”.

Проте одного фонду для родини Ющенка виявилося обмаль - мабуть, занадто велика кількість меценатів у країні. Тому своїм Указом від 19 грудня 2007 року Президент створив державний благодійний фонд “Зігрій любов’ю дитину”, керівником якого призначив… свою дочку - Віталіну Ющенко. Про готовність взяти участь у цьому проекті вже заявили майже всі вищезазначені олігархи, зокрема й Ігор Коломойський. Свого часу Кучма також подбав про добродійну діяльність для своєї дочки Олени Франчук. Її фонд “Антиснід” не зміг би так розкрутитися без коштів, що надали лояльні до режиму олігархи.

Що ж, Ющенко обрав шлях Леоніда Кучми в співпраці з найбагатшими людьми України, задіявши при цьому свою родину. Наскільки це допоможе його політичній кар’єрі, поки невідомо, але заклик Ющенка від 2005 року “Бандитам - тюрми!” набув тепер зовсім іншого значення.

Дарія Єдко, всеукраїнська газета “Вечірні вісті”, зі скороченнями

Ющенко горою став на захист Ахметова

Президент вимагає від Уряду повернути чорноморський шельф знаному олігарху

Зупинення Президентом рішення Уряду про розірвання угоди з компанією “Венко Інтернешнл лтд.” щодо розробки Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря є нічим іншим, як прямим лобіюванням інтересів бізнесмена Рената Ахметова з боку Віктора Ющенка.

Про це заявив професор Міжнародного університету “Україна” Василь Базів. Адже “Венко” не приховує, що її партнером в розробці надр є Ренат Ахметов. Експерт звернув увагу, що потребує також додаткової парламентської перевірки твердження, що партнером Ахметова виступає брат президента Петро Ющенко. Якщо цей факт буде встановлено, мова йтиме про корупцію на найвищому державному рівні, що, у свою чергу, потребує належних оцінок і висновків, в тому числі правових.

При цьому Базів відзначає, що захист інтересів псевдо-американської компанії, за якою стоїть донецький мільярдер, ведеться главою держави свідомо та систематично. “Чого тільки вартує той факт, що головою комісії з врегулювання спірних питань по “Венко” було призначено давню соратницю Ахметова Богатирьову. Про жодну об’єктивність при такому підході і мови не може бути”, - наголосив Базів.

Тому рішення щодо “Венко”, прийнятті Радою нацбезпеки та оборони, не можуть розглядатися, як такі, що випливають із національних інтересів України і спрямовані на захист цих інтересів.

Як відомо, Уряд Тимошенко призупинив ліцензію псевдомериканської компанії “Венко” на розробку прикерченської ділянки чорноморського шельфу, де запаси газу вимірюються сотнями мільярдів доларів. Компанія отримала ліцензію задарма в грудні минулого року, в останній місяць перебування Януковича при владі, а в травні минулого року зізналася, що “фінансовим партнером” “Венко” є Ринат Ахметов, товариш, соратник Януковича по Партії Регіонів, а фактично - її власник.

26.06.2008Ганна ОРЕШКО, за матерілами УНІАН



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2008p. 
На головну сторінку