Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №350 від 26.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Кропива ти моя, кропива...

Унікальність кропиви в тому, що вона поліпшує якісний склад крові, а цим лікується чи не сотня хвороб. У її зеленому листі багато хлорофілу, це гемоглобін рослини, який мало чим відрізняється від людського гемоглобіну. Тож кропива збільшує кількість еритроцитів. Клінічно доведено, що як засіб лікування недокрів’я ця рослина не поступається препаратам заліза. За вмістом вітаміну С (до 200 мг) кропива залишає далеко позаду всі овочі, до того ж провітаміну А у ній більше, аніж у моркві.

Кропива допомагає боротися із запальними та застудними хворобами, має кровотворну та кровоочисну властивість, стимулювальну (посилює виділення травних соків, регулює склад і кількість корисної мікрофлори). Препарати кропиви активізують обмінні процеси (запобігають подагрі, суглобовому ревматизму, повноті, каменеутворенню).

У кропиві є унікальний вітамін К, без якого кров не згортається. Тож кропива - рятувальник людей, які страждають від носових, кишкових, маткових, легеневих, гемороїдальних кровотеч. Окрім того, вона нормалізує менструальний цикл, ліквідовує запальні процеси, сприяє скоротливості матки після пологів і збільшує кількість молока у годувальниць. Під час сушіння цей вітамін руйнується, тому сушену рослину можна вживати людям, схильним до тромбоутворення.

Речовина b-ситостерин, якою теж не обділена ця рослина, пригнічує ріст ракових клітин, загальмовує розвиток атеросклерозу, тож кропиву можна брати в союзники у боротьбі проти раку та інфаркту. Кремній, марганець, інші корисні речовини зумовлюють інсуліноподібні властивості: кропива активізує діяльність підшлункової залози, знижує рівень цукру в сечі та крові. Однак тут дуже важливо дотримуватися помірності, так само як і дуже обережно слід ставитися до лікування кропивою у разі хвороб нирок. Лікувати гінекологічні кровотечі, пов’язані з поліпами, кістами, пухлинами матки та її придатків, - узагалі протипоказано.

Найліпше пити сік - свіжий, приготовлений з листя та молодих соковитих пагонів. Протягом 3-4 тижнів вживайте щоденно по 3-4 ст. л. соку, розвівши водою (1:3). Добре комбінувати з соком кульбаби (1:2).

26.06.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 26.06.2008p. 
На головну сторінку