Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №351 від 03.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Дайте молоді житло!

Днями у Рівному пройшло незвичне для загалу засідання виконкому - молодіжне. Такій захід у Рівному проходив вперше. На обговорення “Молодіжна варта” разом із іншими молодіжними громадськими організаціями винесла низку питань, які хвилюють молодь найбільше. Зокрема - проблеми отримання житла та самореалізації.

Участь у заході взяли секретар Рівнеради Юрій Торгун, заступники міського голови Олексій Хмилецький, Світлана Богатирчук-Кривко, Сергій Васильчук, голови постійних депутатських комісій Рівнеради, керівники фракцій, начальники управлінь та депутати міської ради.

Присутні обговорили п’ять блоків питань: житло, самореалізація та підтримка молодих людей, участь молоді у прийнятті рішень, громадський сектор та подолання кризових явищ. “Популярність” лишилася таки за житлом: земельні ділянки під індивідуальну забудову та соціальне житло.

За словами першого заступника міського голови Олексія Хмилецького, із 83 тисяч квадратних метрів зданого у минулому році житла, половина - індивідуальні забудови. На цей рік вже готова проектна документація по Тинному (67 га), вул. Київській, Червоних горах (7 га з інфраструктурою). У перспективі - забудова району Бармаків. Крім цього, є черга при міськвиконкомі для бажаючих отримати земельні ділянки.

Влада погоджується з тим, що під час будівництва в районі Царського села вони помилилися, коли дозволялося будівництво власного септика. Ця прогалина, запевняють чиновники, буде ліквідована. Що ж стосується поточного року, то з 94 тисяч квадратних метрів житла, реально здати 85-86 тисяч.

На думку Світлани Богатирчук-Кривко, проблема не в тому, де будувати, а за що. Вона погоджується з тим, що механізм отримання коштів на отримання молодіжного житлового кредиту не досконалий, але доопрацьовувати його слід на рівні держави.

Що стосується відшкодування банківських кредитів – то тут бачимо іншу проблему. Молодь не може обслуговувати кредити. Вартість житла постійно зростає, і за три місяці поточного року було укладено лише 34 кредити, при тому, що в казні міста є 5,3 мільйона гривень, передбачених на компенсацію. Справа ще й в тому, що згідно із законодавством, з 2006 року держава відшкодовує кредит лише перші п’ять років.

Крім цього, певною мірою вирішено питання дешевого тимчасового житла. У Рівному не вистачає гуртожитків, а тому студенти здебільшого змушені винаймати житло. Як один із запропонованих варіантів - будівництво дешевих готелів.

Розвивається й питання профільного житла. За ініціативою Рівненської міської ради розпочато будівництво помешкань для працівників освіти.

Стосовно того, що забудовник має віддавати певний відсоток житла місту, Юрій Торгун зазначив: “За два роки Рівне отримало 2 квартири, оскільки більшість пішла на покриття процесу відселення людей зі старих помешкань”.

03.07.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2008p. 
На головну сторінку