Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №351 від 03.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Суниці - “агенти життя”

Те, що в суниць називають ягодою, з ботанічного погляду помилково. Плід у суниць утворюється з розрослого м’ясистого квітколожа, в якому близько до поверхні містяться численні плодики - горішки.

Cвіжі плоди суниці - чудовий дієтичний, надзвичайно корисний продукт. A про запас з них готують соки, сиропи, компоти, джеми, варення. Свіжі суниці рекомендують при хворобах нирок, зокрема при ниркових каменях, захворюваннях печінки й жовчних шляхів. Суницями лікують хвороби шлунково-кишкової системи. Проте в деяких людей може виникнути небажана кропивниця. Лісові суниці діють як в’язкий, сечогінний, кровоочисний та оздоровчий засоби. Ягоди поліпшують обмін речовин в організмі, регулюють функціональну діяльність шлунково-кишкового тракту, а також є протизапальним та жовчогінним засобом. У свіжих плодах міститься: вітаміну С - 30-60 мг (в листках - до 400 мг ), каротину (провітаміну А) - 0,08, вітаміну В1 - 0,03, вітаміну В2 - 0, 1 мг , майже така ж кількість вітаміну К та 0,3 мг вітаміну PP. Видатний вчений Р. В. Чаговець називав їх “агентами життя”. Суниці лісові - досить ефективний засіб при гіпертонії, склерозах та проносах. Свіжим соком з успіхом лікують також багато шкірних захворювань, навіть застарілі форми екземи. Суниці сприяють видаленню глистів - солітера, волосоголовців, гостриків та круглих. Лікуючись суницями, вживайте 1 кг ягід щодня за 3-4 прийоми, їжте їх свіжими, можна з молоком, вершками, молодою сметаною, цукром.
03.07.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2008p. 
На головну сторінку