Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №351 від 03.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Компетентно

Назад дороги немає

Останнім часом вартість пального зростає просто-таки шаленими темпами. Щомісяця ціни на бензин та дизельне паливо долають черговий “психологічний бар’єр”. На жаль, це нещадно б’є по всіх громадянах. Ось і цього тижня в Рівному наполовину подорожчав проїзд у маршрутних таксі. Ми спробували розібратися в причинах паливної лихоманки і попросили прокоментувати ситуацію Володимира МАЛИХІНА.

- Володимире Костянтиновичу, Ви двадцять років керували одним із найбільших підприємств в Україні по транспортуванню світлих нафтопродуктів - ДП “ПрикарпатЗахідтранс” і ситуацію з ціною на паливо знаєте дуже добре. Чому так стрімко зростають ціни на заправках?

- Головна проблема, це глобалізація світової економіки і те, що Україна все більше інтегрується в неї. Подивіться, як стрімко зростають ціни на нафту в світі. Ще наприкінці минулого року вартість бареля нафти “не дотягувала” до 100 доларів. Сьогодні - вже більше 140 доларів. За таких умов власникам нафти просто невигідно продавати її в Україні за нижчими цінами. На світовому ринку спостерігається чітка тенденція до збільшення дефіциту нафтопродуктів. Всі більш-менш платоспроможні країни збільшують стратегічні запаси палива. Це теж суттєво впливає на ціну. До того ж, нафтопереробні заводи не в змозі випустити стільки пального, аби наситити ринок. Всі ці фактори і призводять до того, що вартість бензину та солярки невпинно зростає.

- Зрозуміло, але чому дизельне паливо зростає в ціні значно швидше, ніж бензин?

- Питання цікаве. Раніше солярка дійсно коштувала дешевше від бензину марки А-76. Сьогодні - все навпаки. Причин цьому декілька. Євросоюз увів нові критерії вмісту сірки в дизельному паливі, вони в 200 разів менші, ніж ті, що є сьогодні. Це призвело до скорочення обсягів виготовлення якісного палива. З іншого боку, у світі зростає попит на солярку і, як я говорив вище, нафтопереробні заводи не можуть задовольнити потреби ринку. Головними споживачами солярки є транспорт, сільське господарство та промисловість. Вони не можуть зменшити обсяги споживання дизельного палива і таким чином на ринку створюється ситуація, за якої солярка зростає в ціні швидше за бензин.

- Володимире Костянтиновичу, а де вихід з паливної кризи?

- Простих рішень, на жаль, немає. Ціни будуть зростати й надалі. Наскільки швидко, це невідомо. Альтернативні джерела палива, про які сьогодні багато говорять - міф. У найближчі десятиріччя вони не зможуть замінити нафтопродукти. Так що залишається одне - більше економити.

03.07.2008Спілкувався Володимир КОНЄВ



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2008p. 
На головну сторінку