Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №351 від 03.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#До ювілею

Сто років тому у земну атмосферу ввійшов гігантський метеорит, після падіння уламків якого утворилося озеро

Через 100 років вчені розвіяли міф про Тунгуський метеорит

Сьогодні існує близько 120 наукових і напівфантастичних гіпотез, які тлумачать природу походження Тунгуського метеорита. Вибух пояснювали астрономічним явищем, говорили про детонацію кількох кулевидних блискавок, вибух аероліта, незвичайний землетрус, виверження палеовулкана і навіть інопланетне вторгнення.

Близько століття тому в Східному Сибіру трапилася всім відома Тунгуська аномалія. Розгадка цього незвичайного явища саме зараз була б вельми символічною – 30 червня 2008 року виповнилося рівно сто років з дня падіння Тунгуського метеорита.

Днями група італійських дослідників під керівництвом фахівця з морської геології Луки Гасперіні опублікувала в журналі Terra Nova звіт про експедицію Tunguska 99. Учені запевняють і наполягають, що дані про місце падіння метеорита в басейні річки Підкам’яний Тунгус потребують перегляду. Як місцезнаходження кратера італійці пропонують озеро Чеко, розташоване неподалік від “офіційного” епіцентру повітряного вибуху в районі Тунгуської аномалії.

На це, зокрема, вказують глибина водойми (максимум – близько 50 м) і незвичайна конусоподібна форма дна, яка погано узгоджується з гіпотезою про карстове походження. Згідно з припущенням геологів, маса метеоритного тіла у такому разі могла скласти 1500 т, і він цілком міг бути фрагментом більш масивного об’єкту, що вибухнув на висоті від п’яти до десяти кілометрів.

Утім, дослідники не виключають, що їх припущення можуть виявитися неточними. Річ у тім, що виключна важкодоступність регіону не дозволяє зробити однозначний висновок про існування водойми до 1908 р. за картографічними даними. З іншого боку, за неперевіреними свідченнями місцевих жителів, до передбачуваного падіння метеорита озера не існувало. Остаточні відповіді на ці питання має дати пробне буріння.

Нагадаємо, що у різний час з’являлася маса теорій про те, що ж насправді відбулося 30 червня 1908 року о 07:17 на території Центрального Сибіру в межиріччі Нижнього і Підкам’яного Тунгуса. За свідченнями очевидців, по небу пролетіла гігантська вогненна куля. Політ небесного тіла супроводжувався звуковими і світловими ефектами. Потім відбувся вибух, який викликав струс ґрунту, відчутний на площі понад мільйон квадратних кілометрів.

Ударна хвиля викликала величезні руйнування в Тунгуській тайзі, сліди яких досі не зникли. Зокрема, на території понад 2 тисячі квадратних кілометри повалилися дерева. Крім того, внаслідок вибуху стався землетрус, який відзначили сейсмографи у різних куточках планети. Після цього впродовж кількох днів над територією Південного Сибіру, Середньої Азії і майже всієї Європи спостерігалося незвичайно яскраве і незвичне за колірними відтінками свічення неба. Сила вибуху прирівнюється до двох тисяч вибухів атомної бомби в Хіросімі.

03.07.2008



Рівне-Ракурс №10 від 03.07.2008p. 
На головну сторінку