Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №217 від 08.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Як нас дурять

Похибка ваги на 40 грамів

Для покупця - начебто копійки, а для продавця - непоганий прибуток

Виявленням масових порушень щодо використання приладів зважування завершилася перевірка працівниками ДП «Рівнестандартметрологія» ринків у північних районах області. В середньому майже в половини проінспектованих ваг зафіксовано прострочення термінів повірки, а в багатьох з них - ще й відхилення від 10 до 65 грамів у бік обважування.

За словами провідного інженера сектора державного метрологічного нагляду Тетяни Корінецької, проведено інспекцію ринків у Сарнах, Рокитному, Дубровиці, Зарічному і Кузнецовську. Зокрема, здійснено перевірки метрологічних приладів на 6 ринках, на яких, як правило, здійснюється виїзна торгівля. В більшості випадків, як зауважила Тетяна Корінецька, ситуація викликає серйозне занепокоєння щодо дотримання вимог Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність». Скажімо, в Дубровиці на ринку, котрий належить міськраді, з імпровізованої перевірки 60 ваг майже 50 відсотків визначені непридатними для користування. В окремих вагах, при допустимій похибці 5 грамів, виявлено відхилення від 20 до 40 грамів у бік обважування. Не набагато краща ситуація в дубровицькому торговому комплексі «Пасаж» (ПП «Доніс»), де з недопустимими порушеннями зафіксовано 11 з 32 проінспектованих ваг підприємців. Чимало недоліків виявлено на ринках рокитнівського КП «Олімп» і кузнецовського МПП «Ринок». Проте, якщо в цих торгових підприємствах порушення допустили підприємці-реалізатори, то у Клесові та Зарічному немає порядку й на самих ринках. Зокрема, з'ясувалося, що на базарі клесівського приватного підприємця Василевича, як зрештою, й на зарічненському, взагалі немає контрольних ваг. У результаті така безвідповідальність з боку власників торгових підприємств призводить до масових порушень представників підприємницької діяльності, котрі торгують на ринках.

На перший погляд, здавалося б, що обважування на якихось 20-40 грамів - дрібниця. Однак Тетяна Корінецька радить порахувати, який зиск має продавець, наприклад, ковбаси за ціною 30-40 гривень за кілограм, який реалізував за день бодай кілограмів десять-двадцять? І без калькулятора зрозуміло, що набігає чимала сума. Щоправда, порушникам тепер доведеться відповідати за чинним законодавством. Щонайменше - доведеться сплатити штраф.

08.12.2005Василь БУСЬКО



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2005p. 
На головну сторінку