Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №354 від 24.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Лікувальні вареники з вишнями

Вишня цінується не лише за смакові, а й за лікувальні властивості. Уже в ІІІ ст. до н. е. лікар Сифініус згадує вишню як цілющу ягоду. І справді, це чудові ліки, бо всі частини дерева багаті на біологічно активні речовини.

Відварами свіжого листя лікують хронічний коліт, атонію кишечника. Відварене в молоці листя лікує печінку: 1 ст.л. подрібненого листя залити склянкою молока, кип’ятити 5 хвилин на малому вогні. Настояти 20 хвилин, процідити, пити по 1/4 склянки 4 рази на день.

Усі вишневі ліки рекомендовано у разі подагри, а всі зовнішні кровотечі можна спинити потовченими вишневими листочками, поклавши їх на ушкоджену шкіру чи слизову оболонку. При носовій кровотечі подрібнене листя вкласти у ніздрі у вигляді тампона.

Лікувальні властивості мають і плодоніжки. Відвар із них - сечогінний і протипроносний засіб: 10 г плодоніжок залити 1 склянкою окропу, кип’ятити 3-5 хвилин. Охолодити, щільно закривши, і процідити. Випити в 3-4 прийоми протягом дня.

Відвар плодоніжок допоможе, якщо непокоять сечокам’яна хвороба, захворювання суглобів, набряки: 1 ч. л. подрібненої сировини на 1 склянку окропу, нагрівати на водяній бані 15 хвилин, пити по 1 ст.л. 4 рази на день.

Люди, у яких болять суглоби, можуть їсти вишні, запиваючи молоком (щоденно по 20 ягід).

Плоди вишні містять сполуки калію, магнію і фосфору, а також мікроелементи - залізо, бор, мідь, цинк та рубідій. Це засіб від недокрів’я.

Плоди вишні багаті на сполуки йоду (330 мкг, лимон містить лише 80 мкг), що вельми добре для щитоподібної залози.

Лікуються вишнями і від глистів: треба з’їдати вранці натще по склянці ягід.

Свіжі плоди вишень, як і вишневий сироп, - хороший відхаркувальний засіб. А вишневий сік з м’якоттю помічний у разі плевриту: пити по 1/4 склянки тричі на день після їди.

Сушені плоди теж не втрачають своїх лікувальних властивостей. Вони помічні у разі безсоння: 1 ст. л. сушених ягід залити 1 склянкою окропу, настояти 2 години, процідити. Випити гарячим перед сном.

24.07.2008Ольга ЯРОШ



Рівне-Ракурс №10 від 24.07.2008p. 
На головну сторінку