Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №355 від 30.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Скандал

Камінський, Козак, Богуцький… Хто наступний?

Камінський, Козак, Богуцький… Хто наступний?

За останні два роки вже трьох депутатів Рівненської обласної ради позбавили заповітного мандата. Спочатку постраждав від застосування імперативного мандата керівник фракції партії Регіонів Анатолій Камінський. Він, будучи членом цієї партії з 2001 року, балотувався в облраду за списками блоку Литвина. Ну, а згодом вирішив допомогти однопартійцям утворити фракцію, бо “регіоналам” саме одного бійця й не вистачало. Втім, ображені “литвинівці”, не довго думаючи, продемонстрували рукою відповідний жест пану Камінському й привели до присяги наступного за списком - Леоніда Каменчука. І хоча Анатолій Камінський звернувся до судових інстанцій, депутатства йому не повернули.

Набагато простіше було з долею депутата від УНП Олександра Козака. Варто було йому один раз проголосувати не так, як це зробила його фракція, і відразу ж отримав жорсткі санкції. Спочатку виключили з лав партій, фракції, а потім на засіданні територіальної виборчої комісії “засвідчили повагу” Оксані Заліпській. І хоча пан Козак запевняв, що він звернеться за захистом до Феміди, цього й досі не зробив. Принаймні, про це не чути. Але ось третього депутата позбавляли мандата довго, нудно й зі скрипом.

Валерій Богуцький став депутатом обласної ради від Блоку Юлії Тимошенко. Одночасно у 2006 році він ще й балотувався на посаду міського голови Рівного. Третє місце на тих перегонах розцінювалося як успіх, але не повний. Зжитися з колегами-однофракційниками в облраді він так і не зміг. Не раз журналісти дивувалися, що депутат голосує зовсім не так, як вся фракція. Усні вливання від керівників фракції БЮТ спочатку Юрія Прокопчука, а згодом і Миколи Кучерука змінити свою точку зору Богуцького не змусили.

Втім, після того, як депутат написав заяву про вихід з лав “Батьківщини” та очолив іншу політичну партію в області, його справу розглянули на Міжпартійному з’їзді БЮТ у Києві 30 червня. Рішенням з’їзду за підписом Юлії Тимошенко пана Богуцького та ще кількох місцевих районних народних обранців позбавили депутатства.

У переддень чергової сесії обласної ради, запланованої на 25 липня, скликали засідання територіально-виборчої комісії, аби привести до присяги наступного за списком БЮТ депутата.

Але більшість членів комісії на засідання не з’явилися. Не було кворуму й наступного дня. Подейкують, що після вказівок деяких посадовців члени комісій за краще вирішили нікуди не поспішати, а лишитися в себе на робочих місцях. На що дуже обурилися представники від БЮТ.

Через це початок сесії вирішили перенести на пізніший час. Голова облради Олександр Данильчук запросив до розмови керівників фракцій. Консенсусом стало рішення сесію обласної ради перенести на 30 липня. А до того зібрати ще раз засідання ТВК.

Подібне рішення викликало обурення, зокрема, у фракції “Наша Україна”.

“Це вже другий, - зазначається в розповсюдженій заяві, - випадок за каденцію депутатів цього скликання, коли партійні інтереси ставляться вище інтересів громади області, що призводить до зриву сесії”. Бо позбавляти мандатів своїх депутатів-перебіжчиків вони не забажали.

Вирішив не відмовчуватися й сам Валерій Богуцький (на фото зліва). Він запросив журналістів на прес-конференцію, де відразу ж звинуватив колишніх однопартійців у зриві сесії.

- На сесію приїхали депутати та десятки керівників з усіх кінців області, які сподівалися на вирішення конкретних важливих проблем, - зауважив він. - І всі вони були змушені чекати - спочатку годину, потім дві, потім три, поки БЮТ, задіявши просто колосальні ресурси, намагався зібрати кворум ТВК, щоб позбавити Богуцького депутатського мандата. Кворуму зібрати не змогли і тоді вирішили зірвати засідання самої обласної ради.

На запитання, чому ж йому наскільки дороге крісло депутата, пан Богуцький зазначив, що він і надалі лишатиметься депутатом фракції БЮТ, але голосуватиме, як йому велить власна совість, а не вказівки згори.

Також він вважає, що Рада БЮТу прийняла антиконституційне рішення про позбавлення його депутатського мандата у зв’язку з тим, що він вийшов з ВО “Батьківщина” і очолив іншу партійну організацію. Це рішення, на його думку, прийняте всупереч українському законодавству, ігноруючи рішення Конституційного Суду України від 27 травня 2008 року.

За словами першого заступника голови Рівненської обласної організації ВО “Батьківщина” Валерія Богородицького (на фото справа), “у 2006 році пан Богуцький спочатку взагалі відмовлявся балотуватися до складу обласної ради (мабуть, зауважив: вигідно це йому чи ні…), пізніше - зобов’язався без примусу скласти повноваження депутата обласної ради у разі порушення ним фракційної дисципліни, завдання своїми діями шкоди репутації і авторитету Блоку, або ж виключення його зі складу фракції. І на завершення підписав зобов’язання: добросовісно працювати у складі депутатської фракції БЮТ та не виходити з неї, беззастережно виконувати рішення вищестоячих партійних органів стосовно роботи фракції, підтримувати рішення фракції Блоку Юлії Тимошенко у Верховній Раді України та у відповідних місцевих радах всіх рівнів”…

29 липня ТВК була вже майже у повному складі. Як зазначив на засіданні голова Рівненського тервиборчкому Едуард Дроздик, комісія отримала повторне подання партійного з’їзду та прохання ще раз розглянути це питання.

За обрання депутатом Рівненської облради нової людини у списках БЮТ проголосувало 8 членів комісії, утрималося 4, один був проти. Таким чином місце Валерія Богуцького в Рівненській облраді зайняв лікар з Острога Олександр Дмитрук.

Едуард Дроздик вручив йому тимчасове депутатське посвідчення та пакет документів, якими користуються у своїй діяльності депутати Рівненської облради.

Валерій Богуцький після засідання повідомив, що це рішення він оскаржуватиме в суді.

30.07.2008Володимир ПОПИК



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2008p. 
На головну сторінку