Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №355 від 30.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Мистецтво

Від гри Андрія Куделі маленькі глядачі просто у захваті

“Бременські музики” їдуть до Польщі

Дитячий сміх, сімейна аура, прекрасна гра акторів, яскраві декорації й чудові костюми, запальні танці та веселі пісні улюблених героїв, - так завершувався 33-й театральний сезон у Рівненському академічному обласному театрі ляльок.

На закінчення актори порадували дітлахів найуспішнішим і найкасовішим своїм доробком - виставою “Бременські музики”. Її ставив головний режисер Вітебського театру ляльок, заслужений діяч мистецтв Білорусі Віктор КЛІМЧУК.

Як розповіла керівник літературно-драматургічної частини Рівненського академічного обласного театру ляльок Раїса КУТИРЄВА, за цей спектакль колектив отримав обласну мистецьку премію в номінації “Мистецтво театру ляльок” (3,5 тисячі гривень). “У листопаді “Бременські музики” “поїдуть” на міжнародний фестиваль в Ольштин (Польща)”, - додає пані Раїса.

У виставі задіяний майже увесь акторський склад - дванадцять осіб із шістнадцяти (а загалом - шістнадцять працівників театру). У головних ролях - Андрій Куделя, Станіслав Лозовський, Юлія Гольонко, Олександр Шило. В яскравих образах розбійників постали заслужені артисти України Алла Черуха та Франческа Барабаш, актори Олена Ткачук і Леся Микитюк. Не обійшлося й без театральної молоді - Олени Подолець, Павла Больбіна, Ірини Дивачевської, Олексія Заворотнього.

Особливістю постановки є й те, що актори співають наживо, а не під фонограму. Це надає виставі якоїсь неповторної енергетики й жвавості.

“Бременські музики” до вподоби і дітям, і дорослим. Останні з превеликим задоволенням переглядають спектакль, згадуючи своє дитинство й одноіменний популярний мультфільм.

33-й сезон запам’ятався прихильникам лялькового театру ще однією прем’єрою - “Пригоди на лісовій галявині”, яка розрахована на найменшеньких діток. “Ми приділяємо увагу найменшим глядачам, які тільки починають пізнавати цей світ, - каже пані Раїса, - це наші головні глядачі”.

Доробки лялькарів змогли оцінити не лише рівняни, а й мешканці нашої столиці. Адже цьогоріч рівненський театр ляльок взяв участь у

V Міжнародному фестивалі театрів ляльок у Києві з дитячою комічною оперою М. Лисенка “Коза-дереза”. А польські глядачі переглянули постановку “Мандрівка комедіантів”, з якою колектив театру виступив на XVI фестивалі української культури “Підляська осінь-2007”.

Визнанням професійної гри акторів, майстерності режисерів, усієї роботи колективу стало присвоєння театру у нинішньому році звання “академічний”.

Звісно, актори не збираються зупинятися на досягнутому. Попереду - робота над новими виставами. Олексію Іноземцеву, режисеру з Полтави, який ставив “Пригоди на лісовій галявині”, так припав до душі рівненський колектив, що він дав згоду здійснити постановку “Лісової пісні” Лесі Українки. У новому сезоні глядачі також побачать виставу “Снігова королева” (режисер Ярослав Грушевський, м. Черкаси), а для найменшеньких вийде спектакль “Давай дружити” (режисер Сергій Єфремов, народний артист України). Це ті режисери, які вже здійснювали постановки разом з акторами Рівненського академічного обласного театру ляльок і які із задоволенням знову приїжджають працювати у Рівне. Також у планах театру - захоплююче новорічне видовище, яке ставитимуть неординарні молоді актори.

30.07.2008Кароліна КРУГЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2008p. 
На головну сторінку