Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №355 від 30.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Ігор Кріль: “Жванія агітував мене перейти в табір Юлії Тимошенко”

Ігор Кріль: “Жванія агітував мене перейти в табір Юлії Тимошенко”

Нещодавно керівництво Єдиного Центру поширило заяву з вимогою до фракції НУ-НС виключити Давида Жванію зі свого складу. Зухвала поведінка депутата та хамське поводження з правоохоронцями, на думку єдиноцентристів, підпадає під статті Кримінального кодексу.

Лідер Єдиного Центру Ігор Кріль не виключає, що у Давида Жванії “є серйозні проблеми у справі отруєння Президента, і його поведінка є нічим іншим, як грою на випередження. У нашого народу на такий випадок є прислів’я: “На злодієві й шапка горить”. Про це він заявив в інтерв’ю інтернет - виданню “Гарт”.

- Минулого тижня Президія Єдиного Центру прийняла рішення рекомендувати фракції НУНС виключити з її складу Давида Жванію. Які перспективи такого рішення?

- Давиду Жванії, як і будь-якому політику, який переходить морально-етичні норми та зраджує політичну позицію, не місце у пропрезидентській фракції. Я сподіваюся, що більшість депутатів, які декларують принципи, притаманні “Нашій Україні”, стоять саме на такій позиції. В іншому випадку - важко буде зрозуміти мотиви наших колег.

- Але ж виключення із фракції - це швидше моральний осуд, аніж дієве покарання Жванії?

- Згадайте приклад із Олександром Морозом. Його “виключили” з парламенту не народні депутати і не судді, а виборці, які не сприйняли факт зради. Так що людський осуд сильніший за юридично-бюрократичні покарання.

Незважаючи на це, фракція повинна зайняти чітку політичну позицію, адже сьогодні Жванія вже відкрито заявляє про імпічмент Президенту України. Для нас абсурдною є ситуація, коли депутат нашої фракції перебуває в конфлікті з Віктором Ющенком. Водночас керівник фракції не дає цьому належної оцінки. Відсутність позиції - не наша позиція. Тому й депутати Єдиного Центру ініціюють виключення Жванії з фракції.

- Скандальні заяви Давида Жванії спрямовано на знищення рейтингу Віктора Ющенка. Він самостійний у цьому, чи ним хтось керує?

- Давид Жванія у цій ситуації відіграє далеко не головну роль. Більшість депутатів “Народної самооборони”, а разом із ними - міністр Луценко - вже давно скотились до рівня маріонеток. Головним режисером цієї вистави виступає Юлія Тимошенко.

Ще в середині жовтня 2007 року у мене відбулася розмова із Давидом Жванією. Тоді він мене агітував перейти із пропрезидентського в табір Юлії Тимошенко. Вони вже тоді для себе вибрали нового лідера, зрадивши Віктора Ющенка та виборців, які голосували за “Нашу Україну”.

- Отже, саме Тимошенко стоїть за “викривальними” звинуваченнями Жванії?

- Вони вже давно працюють разом. А її мета зрозуміла ще з 2005 року. Вона несамовито хоче здобути посаду президента, що деколи виглядає як хворобливе бажання.

З одного боку - цілком природно, коли політик має амбіції обійняти найвищу посаду в державі. Однак, коли посада стає самоціллю, це є проблемою для всієї держави. Хоч якщо вона не стане Президентом, її життя не закінчиться. Вона ж нормальна, гарна жінка, житиме далі і, можливо, ще й дітей народжуватиме.

- Політологи кажуть, що вся президентська кампанія Ющенка буде побудована на причетності до його отруєння трьох осіб - Жванії, Медведчука і Тимошенко…

- Цікаво… А де ви знайшли ці прізвища у такому контексті?

- Це випливає із заяви заступника голови Секретаріату Президента Ігоря Пукшина…

У його заяві я такого зв’язку не помітив. Але ваше запитання наштовхнуло на думку… Можливо, що 2004 року, під час виборів президента, пророблявся саме такий варіант розвитку подій. Не виключаю, що була група людей, зацікавлена у приведенні до влади Тимошенко ще у 2004 році. Швидше за все, що це і було метою отруєння Віктора Ющенка.

- І що їм тоді завадило?

- Те, що Ющенко залишився живим. У цьому контексті легко спрогнозувати ситуацію, коли б сталося непоправне.

- Що буде з коаліцією восени?

- Сьогодні щось прогнозувати вже важко. Я навіть не виключаю коаліції БЮТ, комуністів і частини фракції НУ-НС.

- Такого варіанту ще ніхто не прогнозував….

- Не бачу тут нічого дивного. Зв’язок між БЮТ і комуністами вже на поверхні. Після голосування у парламенті щодо відставки уряду Юлія Тимошенко щедро розрахувалася із “послідовниками справи Леніна” двома посадами в уряді, які вважаються досить “хлібними” - головного лісника України та заступника міністра внутрішніх справ. Більш, ніж переконаний, що у подальшій співпраці вони на цьому не зупиняться.

Принагідно хочу зазначити, що це така ж політична корупція, як і призначення на посаду міністра економіки Анатолія Кінаха під час урядування Януковича. І ніхто у БЮТі не говорить про зраду інтересів виборців. Це не дивно, адже БЮТ саме і характеризується як сила, яка для задоволення власних амбіцій піде на співпрацю хоч із чортом.

- Невже “Наша Україна” може піти на такий варіант коаліції?

- Хотілося б вірити, що не зможе. Але чому сьогодні, коли БЮТом постійно порушується коаліційна угода, “дерибаняться” посади, політрада “Нашої України” і керівництво фракції мовчать? Це мовчання дуже дивує.

Ми не допустимо формування неприродних коаліцій у парламенті. Ми не допустимо, щоб підкилимні домовленості і непорядність знову стали нормою для українського парламенту. Тому ми закликаємо наших колег по фракції блоку НУ-НС зайняти політичну позицію, за яку голосували наші виборці, і не допустити сповзання країни до бандитського тоталітаризму, який ми переживали 2004-го.

30.07.2008“Гарт”



Рівне-Ракурс №10 від 30.07.2008p. 
На головну сторінку