Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №356 від 07.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Природа

Рівненські журналісти побачили чудо

Рівненські журналісти побачили чудо

Нещодавно рівненські журналісти на власні очі змогли переконатися у незвичайній красі нашого краю, архітектурні форми якої створює сама природа. Мова йде про базальтові стовпи.

Екскурсію до Івано-Долинського родовища базальтів, що у Костопільському районі, де розміщена пам’ятка, організувала обласна рада за сприяння Костопільської районної ради. За словами голови Костопільської райдержадміністрації Михайла КРИВКА, цей унікальний ареал містить найбільші в Європі поклади чорного каменю, що виступають з-під землі у формі прямовисних колон висотою до 30-ти метрів, складаються з виливної вулканічної гірської породи з домішками залізомагнезійних мінералів та вулканічного скла, і супутніх - гірського кришталю, малахіту, лазуриту, яшми.

Рівненщина здавна відома, як край, багатий на різноманітні види корисних копалин. Значні поклади піску будівельного, крейди, вапняку, каоліну, глини, різних видів будівельного каменю. Серед інших видів базальти вирізняються своїми унікальними властивостями, які полягають у тому, що вони придатні не тільки для виробництва таких будівельних матеріалів як щебінь, будівельна шашка, формак тощо, але й у якості однокомпонентної сировини для виготовлення різних видів базальтового волокна, мінеральної вати та різноманітних виробів каменеливарного виробництва.

За даними геофізичних та бурових робіт, площа залягання покладів базальтів на Рівненщині становить близько 50 квадратних кілометрів.

Видобувають базальт на Рівненщині з середини п’ятдесятих років. Висока міцність, низька температура плавлення, стійкість до кислот і лугів зумовили широке використання його в народному господарстві.

З мінералу одержують волокно, яке є надійним теплоізоляційним матеріалом, а литво застосовують для радіаційного захисту, будівництва контейнерів радіоактивних відходів. Воно служить і антикорозійним протектором у суднобудівній, автомобільній, хімічній промисловості тощо. На основі базальту виготовляється, зокрема, термозахисне покриття для космічних кораблів багаторазового використання типу “Шатл”, “Буран”.

Нині в області ця сировина здебільшого йде на виробництво будівельної крихти, пам’ятників, художньо-декоративних елементів інтер’єрів та зовнішнього оздоблення житлових й адміністративних споруд.

Нагадаємо, що нині триває завершальний етап Всеукраїнської акції “7 природних чудес України”. З-поміж ста запропонованих областями об’єктів відібрано було 21. Серед них від Рівненщини і геологічна пам’ятка “Базальтові стовпи”.

07.08.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2008p. 
На головну сторінку