Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №356 від 07.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Люди справи

Сергій ПОЛОЦЬКИЙ: “Будівництво - це запорука розвитку господарства держави”

Сергій ПОЛОЦЬКИЙ: “Будівництво - це запорука розвитку господарства держави”

Сучасні новобудови, європейського типу крамниці, гарно облаштовані клумби і місця відпочинку… Рівне, без сумніву, можна назвати містом яскравих барв та модних тенденцій. Кожного дня у найменшу будівельну дрібничку вкладається титанічна праця та значні зусилля працівників різних підприємств.

Але будь-яке спорудження у Рівному не відбувається без участі управління капітального будівництва Рівненського міськвиконкому, яке виступає єдиним замовником будівельних об’єктів.

Про сьогоднішній стан містобудування говоримо з начальником міського управління капітального будівництва Сергієм ПОЛОЦЬКИМ (на фото).

- Сергію Петровичу, чи вдалося управлінню виконати поставлені на перше півріччя поточного року завдання?

- Відповідно до планів на поточний рік, в експлуатацію передбачалося ввести близько 35 відсотків від загального об’єму житла. Але через певні, незалежні від будівельників, причини, досягнути цього показника не вдалося. Тішить те, що затримка не довгострокова, і вже, гадаю, за кілька місяців можна буде повністю виправити ситуацію. А до кінця року будуть виконані усі поставлені перед нами завдання.

На жаль, сумнів викликає наступний рік, оскільки були підняті ставки по іпотечному кредитуванню, а деякі банки взагалі припинили займатися іпотекою. Все це викликає певну засторогу щодо планів на майбутнє.

- Проблеми з іпотекою створюють і певні проблеми для забудовників?

- Сьогодні УКБ плідно співпрацює з понад двадцятьма будівельними організаціями, завдяки чому обласний центр щороку поповнюється не менш, ніж на 50 новобудов. Але майже всі комерційні структури, залучені до виробництва, працюють через іпотечне кредитування.

- Невже постає питання про заморожування об’єктів?

- До чого я й веду! Лишається надія на уряд, який обіцяє, що з листопада цей процес буде повністю відрегульований. Якщо це дійсно станеться, проблеми минуться.

- На початку цього року багато розмов було про майбутнє будівництво у мікрорайоні Тинне. Що вже зроблене у цьому напрямі?

- Сесія міської ради виділила кошти на проект будівництва мікрорайону. Як тільки рішення вступить у силу і буде визначений головний розпорядник коштів, управління капітального будівництва розпочне проведення тендера на залучення проектних організацій для виготовлення необхідної документації.

- Чи сподіваєтеся на додаткові надходження, отримані дякуючи перевиконанню бюджету за перше півріччя?

- Оскільки окрім житлової забудови, важливим напрямом роботи управління є розвиток мережі соціально-культурних та спортивно-культурних закладів, додаткових півмільйона гривень буде спрямовано на подальшу реконструкцію міського стадіону “Авангард” та навчальний комплекс “Престиж”.

Крім того, сьогодні за рахунок місцевого та державного бюджетів будується загальноосвітня школа №14 на вулиці Боженова. Цьогоріч на це Рівнерада виділила 5 мільйонів гривень, ще 3,2 мільйона мають надійти у вигляді державної субвенції.

Продовжується будівництво поліклініки на вулиці Драгоманова та реконструкція міського будинку культури в парку ім.Шевченка.

- Отож, робота йде своїм ходом…

- Так, адже за роки діяльності наша команда працює, як добре злагоджений механізм.

- Та, мабуть, все ж з’являються певні труднощі, які б хотілося подолати?

- По-перше, нерегульованість передачі решт на баланс організаціям, які вже є приватними структурами. Ця проблема знаходиться на законодавчому рівні. По-друге, згідно з бюджетним кодексом, вся земля має продаватися через аукціон. А УКБ, на жаль, не має коштів на участь у цьому. Тому, якщо держава й надалі йтиме таким шляхом, нічого доброго не вийде.

- Та чи є з цього вихід?

- Звичайно, адже за все те, що робиться в місті, відповідає його керівництво. Тому воно й має мати певні важелі впливу на зміну ситуації.

Але не варто сьогодні говорити про сумне. У переддень нашого професійного свята хочеться привітати усіх, хто має відношення до будівельної галузі. По-перше, бажаю стабільності, адже лише у цьому випадку будівельна галузь розвивається і працює, оскільки це, мабуть, основна сфера господарства будь-якої держави, адже де є будівництво - там прогрес і розвиток усього господарського сегменту.

По-друге, бажаю належного фінансування та впровадження нових технологій. А, головне, - здоров'я, впевненості та усього найкращого у житті!

07.08.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2008p. 
На головну сторінку