Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №356 від 07.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Прохання допомогти

Машина - не розкіш!

Потрібно 8 тисяч гривень на ремонт автомобіля

72-річний Георгій Герасимович, інвалід другої групи та учасник ліквідації аварії на ЧАЕС (лише прирахований як учасник аварії на ЧАЕС, а насправді брав участь у ліквідації наслідківЧелябінської аварії), у 1995 році безкоштовно через соціальний захист отримав автомобіль “Таврія”. Минуло тринадцять років і машина потребує капітального ремонту. Проте виділити кошти на ремонт автівки у Рівненській обласній державній адміністрації відмовилися.

У листі, підписаному в.о. голови адміністрації Юрієм БЛАГОДИРЕМ, зазначається наступне: “…з 1 січня 2007 року розмір компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування становить 142 гривні на рік. Інші виплати на утримання інвалідами автомобілів, отриманих через соціальний захист, не передбачені чинним законодавством”.

Проте для інваліда автомобіль - це не розкіш, а - необхідність. Адже ноги відмовляють і пересуватися практично неможливо...

Згадується той жахливий день 29 вересня 1957 року... Челябінська аварія... Стався страшний вибух сховища радіоактивних відходів на хімічному комбінаті “Маяк”... Забруднення території у радіусі 100 кілометрів, де мешкало чверть мільйона людей... Георгію лише 22 роки... Проходячи військову службу, йому “пощастило” не лише стати учасником цієї катастрофи, а також взяти участь у її ліквідації, яка тривала довгі десять місяців.

За цей час організм молодого хлопця встиг отримати величезну дозу опромінення. Як наслідок - здоров’я похитнулося на все життя. А болюча рана у душі ще й досі щемить.

“У радянські часи все було засекречено, а події цієї катастрофи та її шкідливі наслідки приховали від громадськості, - згадує Георгій ГЕРАСИМОВИЧ (на фото). - Нас змусили написати розписку про нерозголошення військової таємниці, а після ліквідації дали лише десять днів відгулу… на зараженій території.

З Рівненщини на станції “Маяк” службу проходило 360 чоловік, а зараз живими залишилося лише четверо. Мені важко ходити, адже ноги відмовляють. Машина, яку дали на 10 років, служить вже 13-ий рік, і тому потребує капітального ремонту. Та мені відмовили у наданні матеріальної допомоги… Лише фонд “Милосердя” при Рівненській райдержадміністрації виділив матеріальну допомогу в розмірі 200 гривень. Але на ремонт автомобіля мені необхідно 8 тисяч (!), оскільки потрібно замінювати двигун”.

Коментарі

- Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.1988 року №296 “Про затвердження положення про виплату інвалідам компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля та на транспортне обслуговування”, і відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 14.02.2007 року №228 “Про порядок виплати та розміри грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля та на транспортне обслуговування” компенсація виплати інвалідам становить 142 гривні на рік, - зазначає начальник відділу соціального обслуговування населення в Рівненській області Андрій СПІРІДОНОВ. - Інші виплати на утримання інвалідами автомобілів не передбачені чинним законодавством. Проте Георгій Герасимович у 2006 році став на чергу на отримання нового автомобіля. У Рівненській області є 3 тисячі інвалідів, які стоять у цій черзі, з яких 220 чоловік у загальній черзі, а 800 - першочергово. Пан Георгій стоїть у черзі 2-тисячний. На область виділили цього року 91 автомобіль: 60 відсотків на першочергових інвалідів і 40 відсотків - на загальну чергу. Якщо наступного року автомобілів буде більше, то черга посунеться і, можливо, Георгій Герасимович отримає новий автомобіль.

07.08.2008Людмила ІЛЬНИЦЬКА



Рівне-Ракурс №10 від 07.08.2008p. 
На головну сторінку