Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №217 від 08.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Як фінансують - так і годують

Чи багато з'їси м'яса на 10 копійок?

Пацієнти онкодиспансеру скаржаться на погане харчування

»Шановна редакціє газети «Рівне-Ракурс»! До вас звертається хвора Рівненського обласного онкодиспансеру. Я вже тричі потрапляю на лікування в цей медичний заклад і хочу розказати дещо про те, як тут нас годують.

Пацієнти їдять «баланду», п'ють чай без цукру. Про м'ясо та рибу мови немає. Якось дали сардельку до гарніру. Як на сміх - поділили її не вздовж, а впоперек, напевне, щоб видавалася більшою. Часом заправляють суп такою старою олією, що й ложки з'їсти не можна. Добрий господар свиней, мабуть, краще годує!

Я не вірю, щоб на цей медичний заклад не виділяли кошти. Чому в наркодиспансері дають навіть курячі стегенця, а нас обділяють у збалансованому раціоні? Якби нам хоча б один раз на тиждень дали яєць чи тюльки. Не дають! Я вас дуже прошу, приїдьте, подивіться, як ми тут обідаємо. Тільки щоб ніхто не знав про ваш приїзд. Бо як дадуть нам щось краще, то хворі вже знають - їде якась перевірка».

З повагою, Костюк Г. М.

Кореспондент «РР» звернулася із цим листом до головного лікаря Рівненського обласного онкодиспансеру Григорія МАКСИМ'ЯКА, який повідомив наступне:

- Згідно з кошторисом, затвердженим обласним управлінням охорони здоров'я на 2005 рік, на харчування одного хворого на день заплановано 2 гривні 85 копійок. Проте через постійне збільшення кількості хворих на рак у області, нам довелося зменшити цю суму до 2,66 гривні.

А оскільки ціни на продукти в Україні невпинно зростають, то відсоток суми, виділеної на м’ясо, теж автоматично зменшується. Тому сьогодні одному хворому на добу можемо запропонувати м’ясопродуктів на суму 10 копійок. Та нічого не вдієш - таке нині фінансування.

Дійсно, харчування онкохворого повинно бути збалансованим - більше свіжих фруктів, овочів, кисломолочні продукти, крупи. Пацієнту потрібно зменшити у раціоні жирну їжу, новомодні спеції, солодощі - надмірне їх споживання породжує безліч патологій в організмі. Раку також сприяє паління та надмірне вживання спиртних напоїв - пам’ятайте про це. Легке харчування, загартування, рух - запорука здоров’я та попередження онкології, яка, на жаль, невпинно зростає серед нашого населення.

08.12.2005



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2005p. 
На головну сторінку