Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №357 від 14.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Спецреагування

Прокуратура протидіє корупції у ВУЗах

Щомісяця прокуратура Рівненської області інформує Генеральну прокуратуру України та керівництво держави про стан корупції та хабарництва у сфері освіти Рівненщини. А нещодавно до прокуратури Рівного надійшла заява про те, що працівник одного з рівненських ВУЗів вимагав хабар за переведення студента з платної на державну форму навчання.

До обіцянки Віктора Ющенка про те, що запровадження в Україні загальнонаціонального зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників спрямоване виключно на подолання корупції у сфері освіти, ставилися по-різному. Були голослівні заяви про те, що зовнішнє незалежне тестування - це ще одна можливість нелегально заробити. Чи дійсно конкурс гаманців замінили на конкурс знань, та з якими результатами завершилася перевірка прокуратурою Рівненської області, розповідає старший помічник прокурора в Рівненській області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Ольга КРОТ.

“Сьогодні триває виконання Плану спільних заходів правоохоронних органів держави щодо протидії корупції та хабарництву у сфері освіти. Після ретельної перевірки проведення тестування та зарахування на навчання до ВУЗів, прокуратура Рівненської області жодних порушень законодавства про освіту не встановила.

Так, дійсно, у проведенні цієї кампанії були недоліки, але вони носили суто організаційні моменти, і аж ніяк мова не йшла про хабарництво чи якісь незаконні дії з боку працівників освіти. Але потрібно віддати належне готовності міської, обласної влади та правоохоронних органів до проведення цьогорічної вступної кампанії.

Варто відзначити такий факт, що з 59 учасників, які набрали найвищу кількість балів - 200, 6 - з Рівненської області. Потрібно говорити про рівень підготовки наших дітей, а не майстерно створювати кризу там, де її немає.

За словами працівників освіти, скарг щодо неналежного проведення чи корупційних діянь під час проведення зовнішнього незалежного тестування, до управління не надходило. Отримані телефонні дзвінки носили суто консультативний характер. Тим більше, що усі вони записувалися на плівку.

А що стосується чуток про підроблені сертифікати, то жодного зразка документа, який би піддавався сумніву, в Рівненській області виявлено не було”.

- Сьогодні справді триває процесуальна перевірка факту хабарництва в одному з державних ВУЗів, - зазначив старший прокурор відділу нагляду за виконанням законів спецпідрозділами та іншими установами, які ведуть боротьбу з організованими злочинами, Максим ЖУРАВСЬКИЙ. - Жодної кримінальної справи, яка стосувалася б зовнішнього незалежне тестування, прокуратура Рівненської області не порушувала.

Та головне, поки немає наказів про зарахування студентів до ВУЗів, на думку заступника прокурора області Михайла ВИТЯЗЯ, у кожного є час перевірити свої сумніви щодо об’єктивності висновків членів вступної комісії при зарахуванні на навчання.

14.08.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2008p. 
На головну сторінку