Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №357 від 14.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-km від Ольги ЯРОШ

Cобору - cто

Другого серпня жителі Дубна відзначили сторіччя Свято-Іллінського собору. Про круглу дату відтепер нагадуватиме тематичний кольоровий буклет, виданий за сприяння Дубенської міськради. Цей подарунок парафіяльній громаді та всім жителям - символ шанування духовних пам’яток міста. Адже храм є осередком духовності та прикрасою центральної частини міста. Достеменно відомо, що 1908 року храм освятив отець Антоній - архієпископ Волинський і Житомирський. У 1909 році Свято-Іллінська церква за вказівкою св.Синоду перейменована на собор. Архітектура храму відповідає канонам російсько-візантійського стилю. Особливістю храму є різьблений іконостас, встановлений на честь рівноапостольного князя Володимира. Сьогодні Іллінський собор знаходиться під юрисдикцією Київського патріархату.

Усе пластикове – місто, люди, здоров’я

“Дорогі браття і сестри! Просимо використовувати пляшку тільки для святої води. Будь ласка, не викадайте порожню пляшку, а спаліть її. Ставтеся до святині з благоговінням. Не дозволяйте ставитися до пляшки (порожньої в т.ч.) з нехтуваням, гратися нею”, - це дослівний напис, що міститься на фірмовій пластиковій пляшці зі свяченою водою “Свята вода Гори Почаївської”, яку привозять прочани з Почаєва. За таким зразком варто було б виробникам різних напоїв та води, розлитих у пластикові пляшки, виховувати у споживачів культуру ставлення до сміття, а заодно й любов до природи, а відтак і до свого здоров’я. Тим більше, що давно обіцяного владою заводу з переробки пластмаси на малі архітектурні форми допоки в нас катма. А контейнери та ящики для сміття часто не вміщають непотребу вже через те, що браття-сестри не знають елементарного: перед викиданням використану пластикову пляшку слід зім’яти, випустивши повітря. Бо надуті пляшки різної місткості на третину забирають місце в смітниках.

Утім, найкраще повернутися до безпроблемної для здоров’я людини та довкілля скляної тари і торб чи сіток з тканини, паперу та ниток.

14.08.2008



Рівне-Ракурс №10 від 14.08.2008p. 
На головну сторінку