Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Самміт

Рівнян почують у Європі

Заступник міського голови Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО та завідуюча медико-генетичною консультацією Рівненського обласного клінічно-лікувального діагностичного центру ім.В.Поліщука Любов ЄВТУШОК представлятимуть Рівне на I-му самміті країн Центральної і Східної Європи з преконцепційного здоров’я і запобігання вродженим вадам розвитку. Дискусії під час самміту покликані вплинути на політику в сфері охорони здоров’я дітей і матерів та дітей з особливими потребами.

На самміті, який відбувається 27-30 серпня у Будапешті (Угорщина), Світлана Богатирчук-Кривко доповідатиме про співпрацю органів влади з громадськими організаціями і медичними структурами щодо створення мережі для виховання і навчання дітей з періоду раннього втручання. У свою чергу, учасники зможуть познайомитися з потенційними міжнародними партнерами з метою поширення та ініціювання нових програм в Україні та інших східноєвропейських країнах.

- Сам термін “преконцепційне здоров’я”, напевно, ще не відомий широкому загалу, - розповідає Світлана Богатирчук-Кривко. - Він означає підготовку сімей до народження здорових дітей і попередження та запобігання вродженим вадам розвитку. До речі, Рівне - єдине місто в Україні, яке затвердило програму для людей із особливими потребами, яка фінансується з міського бюджету.

Також ми першими в Україні почали створювати заклади для людей з особливими потребами. Це: НРЦ “Особлива дитина”, де виховуються дітки з дошкільного віку і до дев’ятого класу, та ЦРПРСА “Пагінець”, створений на базі ДНЗ №56, в якому корекційну роботу з дітками починають проводити вже з двомісячного віку. Рік тому заклад переїхав в окреме приміщення, міська влада виділила кошти. Тож чим раніше почнеш займатися з такими дітками - тим краще. Пізно боротися з наслідками. Треба говорити про народження здорової дитини ще до зачаття. Щоб стати водієм, слід здати іспити. На жаль, щоб стати батьками - ніхто іспитів не здає.

P.S. Захід проходить в рамках програми запобігання вродженим вадам розвитку ОМНІ-мережі, яка здійснюється ОМНІ-центрами у Рівненській, Волинській, Хмельницькій, Херсонській областях та АР Крим майже десять років. Рівненська область відіграє у реалізації ініціатив Програми центральну роль.

28.08.2008Кароліна КРУГЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2008p. 
На головну сторінку