Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатні індекси:
23429 (на 1-6 місяців)
08903 (на рік).
Тел. +38(0362) 62-31-31
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Жовтень 2017p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


¤ Чим нас годують

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

З 1 серпня поточного року можновладці планували запровадити нові стандарти для виробництва ковбаси. За ними визначався конкретний вміст чистого м’яса, а також обмежувалася кількість різних харчових, смакових добавок і субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого ґатунку повинна була мати стовідсотковий вміст м’яса, першого ґатунку - містити 30 відсотків замінників м’яса.

- Держспоживстандарт України скасував наказ про запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, які б жорстко регламентували склад ковбасних виробів, - розповів заступник міністра економіки України Андрій БЛИЗНЮК. - Нові стандарти планують ввести з 1 квітня 2009 року. Очевидно, виробники м’ясопродуктів переконали Держспоживстандарт, а відтак, українці й надалі будуть продовжувати їсти ковбасу невідомого походження.

За словами начальника відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія” Богдана МАЙОВОГО, Держспожив-стандарт скасував наказ через неготовність виробників до запровадження нових норм. Вони просто фізично не змогли б перейти на нову рецептуру. Наказ вийшов наприкінці липня, а вже з 1 серпня, тобто за місяць, м’ясовиробники мали б працювати за новими правилами. Тому наказ попередньо перенесли на квітень 2009 року. Нові норми дійсно досить жорсткі та чіткі: конкретно вказується, який вміст має бути в ковбасі того чи іншого ґатунку. Крім цього, дозволяються лише традиційні добавки, на комбідобавки накладено табу. В ковбасах вищого ґатунку повністю заборонена соя і домішки.

Також пан Майовий повідомив, що сьогодні виробники мають право вибору - працювати за ДСТУ або ж розробляти власні ТУ - технічні умови. Різниця у тому, що державні стандарти не дозволяють замінити м’ясо іншими інгредієнтами. Наприклад: як---що писати на ковбасі “Лікарська”, то виробляти її потрібно лише за ДСТУ, але якщо, погодивши рецептуру, написати “Лікарська-смачна” або “Лікарська-люкс” - склад може бути який завгодно. Мало того, що ніяких обмежень сьогодні немає, ще й дозволяється додавати все, навіть туалетний папір.

Начальник Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Євгенія МОСІЮК повідомила, що скарг на харчові продукти майже немає, а на ковбасні вироби, зокрема, не було вже давно. Але перевірку цього продукту останнім часом не робили, отож заплановано цим зайнятися.

За результатами дослідження щодо складу українських ковбасних виробів, проведеного в березні 2008 року Інститутом екогігієни і токсикології ім.Л.Мед-ведя, сосиски, що є такими популярними серед рівнян, в полімерній оболонці на 45 відсотків складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, суб-продукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25 відсотків - із соєвого білка. Вміст у них м’яса складає 7 відсотків, а м’яса птиці - 15 відсотків. Інші складники - борошно, крохмаль і смакові добавки.

Сардельки ж на 35 відсотків складаються з емульсії, 30 відсотків продукту складає соєвий білок, 15 відсотків - м’ясо, 10 - м’ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25 відсотків, м‘яса - 10 відсотків, м‘яса птиці - 30.

Нині вся відповідальність за продукти харчування і наслідки від їх споживання покладені лише на “сумління” виробників. Та, мабуть, єдиною метою бізнесменів-м’ясовиробників є отримання прибутку, а не покращення якості ковбасних виробів.

Єдиний плюс від скасування нових норм для споживача - ковбаса, принаймні, не подорожчає. Адже експерти прогнозували із введенням нових стандартів підняття цін, як мінімум, на 20-30 відсотків.

Згідно з новими правилами, до складу ковбас вищого ґатунку мало б входити м’ясо без домішок. До ковбаси першого ґатунку - 70 відсотків м’яса. Для другого ґатунку - 60 відсотків м’яса і 40 відсотків домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого ґатунку - 100 відсотків м’яса: яловичини або свинини першого ґатунку. Не дозволено борошно, крохмаль тощо. Першого ґатунку - 90 відсотків м’яса і 10 відсотків борошна пшеничного і сої.

Ми поцікавилися, що думають пересічні рівняни про нинішню ковбасу, сосиски та сардельки.

Віктор ДРАГАН, 21 рік, студент:

- Ковбаси українського виробництва є досить сумнівними за складом та смаковими якостями у порівнянні з марками німецьких виробників (була можливість порівнювати). Є і якісна продукція, проте високі ціни не дозволяють пересічному громадянину її купувати. От і споживаємо дешеве та неякісне. Три дні тому придбав 300 грамів “Дитячої”, та її навіть кіт їсти не захотів. Відтепер я відмовився від варених ковбасних виробів.

Ірина БОНДАРЕНКО, 23 роки, маркетолог:

- Зараз досить багато виробників, але якість не всіх продуктів викликає довіру. При виборі ковбас потрібно бути обережним, оскільки ми навіть не здогадуємося, з чого вони насправді зроблені. Особисто я ковбасні вироби вживаю рідко. А якщо і купую, то намагаюся брати від 30 гривень і дорожче.

Юля БОРОВНИК, 27 років, маркетолог:

- Моїй донці п’ять років і вона полюбляє канапки з вареною ковбасою. Тому намагаюся купляти ковбасні вироби від 45 гривень і дорожче. А перед тим, як їх споживати, даю кішці: якщо вона їсть - ми також можемо.

28.08.2008Алік КАМІНСКІ


Переглядів: 621

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 831 від 12.10.2017p.
¤ 
На Рівненщині змагалися спідвеїсти з шести країн світу

На Рівненщині змагалися спідвеїсти з шести країн світу

Рівненщина приймала гонщиків з шести країн світу – України, Аргентини, Польщі, Чехії, Латвії та Словаччини....

¤ 
Контрольний матч:

Контрольний матч:

«Верес» - «Карпати» - 2:0

«Верес» знову обіграв «Карпати». У Винниках у контрольному матчі рівняни забили супернику два м`ячі, на які львів`яни відповісти не зуміли. Обидва рази за «Верес» відзначився Євген Морозенко. А Юрій В...

¤ Особливий погляд
Під контролем чиновників, депутатів та криміналітету

Під контролем чиновників, депутатів та криміналітету

триває хаотичне пограбування унікальних покладів бурштину та варварське знищення довкілля Полісся

«Бурштинова лихоманка», що охопила Рівненщину, Житомирщину та Волинь, де зосереджені основні поклади цього каменю, притягує охочих до наживи з усієї країни. Одні влаштовують паломництво до нелегальних...

¤ 

Загинуло чотири корови внаслідок ДТП

Близько сьомої години ранку восьмого вересня, поблизу села Вельбівно водій мікроавтобуса здійснив наїзд на корів....

¤ 
У листопаді запрацює деревообробне підприємство «Українські лісопильні»

У листопаді запрацює деревообробне підприємство «Українські лісопильні»

Завершуються роботи по впровадженню найпотужнішого інвестиційного проекту – будівництва деревообробного заводу ТОВ «Українські лісопильні» з виробництва пиломатеріалів....

¤ 
Запрацював енергоблок РАЕС, який двічі відключався

Запрацював енергоблок РАЕС, який двічі відключався

10 жовтня о 09:02 енергоблок №3 (ВВЕР-1000) Рівненської АЕС вже підключили до енергомережі. Зараз він набирає потужність, а отже на станції працюють усі чотири енергоблоки, пише Північ-інфо....






Найпопулярніші 15 статей:

1. Розклад руху приміських та пасажирських потягів [242] (21204)
2. Розклад руху автобусів [253] (19344)
3. Моє місто - найкраще [427] (15597)
4. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (10920)
5. Скрегіт зубами посеред ночі [312] (10693)
6. Догляньте мене до смерті [278] (10627)
7. Коли розпочинати садити городину [599] (10278)
8. Не я б’ю, верба б’є За тиждень - Великдень! [235] (8911)
9. Душ для всіх [432] (8045)
10. Приваблюють і відлякують привиди Тараканівського форту [419] (7968)
11. Кульова блискавка: феномен, який не розгадано [462] (7671)
12. ПАТ “Волинь- Цемент”: [505] (7514)
13. За кордон можна вивезти не більше 50 тисяч доларів! - [205] (7471)
14. Тахінна халва зміцнює кістки та зуби [390] (7469)
15. “Тартак” закликав не бути байдужими [205] (7463)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Готуємо карпатську гуслянку (205)
2. Рівняни вибороли бронзу на Всеукраїнському фестивалі «Здорова молодь – здорова нація» (196)
3. Дари осені для жіночої краси (196)
4. Найкорисніші чаї осені (191)
5. Гарбузові цукати – смачна альтернатива цукеркам (191)
6. В Дубровицькому районі відбувся черговий етап «Розминки від чемпіона» (190)
7. Як легко заточити ножиці (188)
8. На Поліссі на людей нападають скажені тварини (187)
9. Сарненський район нагородили спортивними відзнаками (186)
10. Мотоцикліст впав у канаву і загинув (185)
11. Під контролем чиновників, депутатів та криміналітету (185)
12. Запрацював енергоблок РАЕС, який двічі відключався (185)
13. На Рівненщині змагалися спідвеїсти з шести країн світу (183)
14. Наші пенсії жебрацькі… (181)
15. У листопаді запрацює деревообробне підприємство «Українські лісопильні» (180)





 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2015 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс