Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Актальні ціни на бензин, дизель.
Олас - якісне пальне.

  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Червень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
Липень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


#Чим нас годують

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

З 1 серпня поточного року можновладці планували запровадити нові стандарти для виробництва ковбаси. За ними визначався конкретний вміст чистого м’яса, а також обмежувалася кількість різних харчових, смакових добавок і субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого ґатунку повинна була мати стовідсотковий вміст м’яса, першого ґатунку - містити 30 відсотків замінників м’яса.

- Держспоживстандарт України скасував наказ про запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, які б жорстко регламентували склад ковбасних виробів, - розповів заступник міністра економіки України Андрій БЛИЗНЮК. - Нові стандарти планують ввести з 1 квітня 2009 року. Очевидно, виробники м’ясопродуктів переконали Держспоживстандарт, а відтак, українці й надалі будуть продовжувати їсти ковбасу невідомого походження.

За словами начальника відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія” Богдана МАЙОВОГО, Держспожив-стандарт скасував наказ через неготовність виробників до запровадження нових норм. Вони просто фізично не змогли б перейти на нову рецептуру. Наказ вийшов наприкінці липня, а вже з 1 серпня, тобто за місяць, м’ясовиробники мали б працювати за новими правилами. Тому наказ попередньо перенесли на квітень 2009 року. Нові норми дійсно досить жорсткі та чіткі: конкретно вказується, який вміст має бути в ковбасі того чи іншого ґатунку. Крім цього, дозволяються лише традиційні добавки, на комбідобавки накладено табу. В ковбасах вищого ґатунку повністю заборонена соя і домішки.

Також пан Майовий повідомив, що сьогодні виробники мають право вибору - працювати за ДСТУ або ж розробляти власні ТУ - технічні умови. Різниця у тому, що державні стандарти не дозволяють замінити м’ясо іншими інгредієнтами. Наприклад: як---що писати на ковбасі “Лікарська”, то виробляти її потрібно лише за ДСТУ, але якщо, погодивши рецептуру, написати “Лікарська-смачна” або “Лікарська-люкс” - склад може бути який завгодно. Мало того, що ніяких обмежень сьогодні немає, ще й дозволяється додавати все, навіть туалетний папір.

Начальник Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Євгенія МОСІЮК повідомила, що скарг на харчові продукти майже немає, а на ковбасні вироби, зокрема, не було вже давно. Але перевірку цього продукту останнім часом не робили, отож заплановано цим зайнятися.

За результатами дослідження щодо складу українських ковбасних виробів, проведеного в березні 2008 року Інститутом екогігієни і токсикології ім.Л.Мед-ведя, сосиски, що є такими популярними серед рівнян, в полімерній оболонці на 45 відсотків складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, суб-продукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25 відсотків - із соєвого білка. Вміст у них м’яса складає 7 відсотків, а м’яса птиці - 15 відсотків. Інші складники - борошно, крохмаль і смакові добавки.

Сардельки ж на 35 відсотків складаються з емульсії, 30 відсотків продукту складає соєвий білок, 15 відсотків - м’ясо, 10 - м’ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25 відсотків, м‘яса - 10 відсотків, м‘яса птиці - 30.

Нині вся відповідальність за продукти харчування і наслідки від їх споживання покладені лише на “сумління” виробників. Та, мабуть, єдиною метою бізнесменів-м’ясовиробників є отримання прибутку, а не покращення якості ковбасних виробів.

Єдиний плюс від скасування нових норм для споживача - ковбаса, принаймні, не подорожчає. Адже експерти прогнозували із введенням нових стандартів підняття цін, як мінімум, на 20-30 відсотків.

Згідно з новими правилами, до складу ковбас вищого ґатунку мало б входити м’ясо без домішок. До ковбаси першого ґатунку - 70 відсотків м’яса. Для другого ґатунку - 60 відсотків м’яса і 40 відсотків домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого ґатунку - 100 відсотків м’яса: яловичини або свинини першого ґатунку. Не дозволено борошно, крохмаль тощо. Першого ґатунку - 90 відсотків м’яса і 10 відсотків борошна пшеничного і сої.

Ми поцікавилися, що думають пересічні рівняни про нинішню ковбасу, сосиски та сардельки.

Віктор ДРАГАН, 21 рік, студент:

- Ковбаси українського виробництва є досить сумнівними за складом та смаковими якостями у порівнянні з марками німецьких виробників (була можливість порівнювати). Є і якісна продукція, проте високі ціни не дозволяють пересічному громадянину її купувати. От і споживаємо дешеве та неякісне. Три дні тому придбав 300 грамів “Дитячої”, та її навіть кіт їсти не захотів. Відтепер я відмовився від варених ковбасних виробів.

Ірина БОНДАРЕНКО, 23 роки, маркетолог:

- Зараз досить багато виробників, але якість не всіх продуктів викликає довіру. При виборі ковбас потрібно бути обережним, оскільки ми навіть не здогадуємося, з чого вони насправді зроблені. Особисто я ковбасні вироби вживаю рідко. А якщо і купую, то намагаюся брати від 30 гривень і дорожче.

Юля БОРОВНИК, 27 років, маркетолог:

- Моїй донці п’ять років і вона полюбляє канапки з вареною ковбасою. Тому намагаюся купляти ковбасні вироби від 45 гривень і дорожче. А перед тим, як їх споживати, даю кішці: якщо вона їсть - ми також можемо.

28.08.2008Алік КАМІНСКІ


Переглядів: 168

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 922 від 18.07.2019p.
¤ 
«Верес» обіграв «Поділля» у Млинові

«Верес» обіграв «Поділля» у Млинові

На стадіоні «Колос» у Млинові «Верес» 13 липня обіграв хмельницьке «Поділля». У цьому матчі зіграли 9 потенційних новачків. У тому числі - Віталій Микитин та Юрій Іваночко, які нещодавно приєдналися до табору команди. Обоє вже виступали за рівнян у сезоні 2017-2018....

¤ 
На виборах українці зможуть проголосувати як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою

На виборах українці зможуть проголосувати як з ID-карткою, так і з паспортом-книжечкою

ID-картка або паспорт-книжечка є підставою для отримання виборчого бюлетеня особами, яким на день виборів виповнилося 18 років та яких включено до списків виборців....

¤ 

Як стримати розростання небезпечного борщівника на Рівненщині?

В останні два роки на Рівненщині спостерігається тенденція до збільшення розповсюдження борщівника Сосновського....

¤ 
У Рівному відбувся Чемпіонат міста зі спідвею*

У Рівному відбувся Чемпіонат міста зі спідвею*

13 липня у Рівному відбувся Чемпіонат міста зі спідвею. На доріжці рівненського мототреку виступили гонщики у класах мотоциклів 125 см.куб. та 500 см.куб. Організатором змагань виступило КЗ “Рівненський міський спортивно- технічний клуб”....

¤ 
Аграрії Рівненщини жнивують

Аграрії Рівненщини жнивують

Нині збирають ранні зернові та зернобобові, які засіяні на 201 тисячі гектарах, повідомляють у департаменті агропромислового розвитку Рівненської ОДА....

¤ 
На березі річки Корчик влаштували народні гуляння

На березі річки Корчик влаштували народні гуляння

«Зелене Купало в літо упало» - саме під такою назвою влаштували тематичний фестиваль на Кореччині на березі річки Корчик....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (13899)
2. Моє місто - найкраще [427] (5850)
3. Як правильно приймати вітаміни? [749] (5512)
4. Секс із мусульманином [271] (4858)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (4718)
6. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (4333)
7. Догляньте мене до смерті [278] (4313)
8. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (4288)
9. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (3972)
10. Як позбутися шпори на п’яті [850] (3127)
11. Якщо у сні приснився вуж [219] (2994)
12. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (2920)
13. Коли розпочинати садити городину [599] (2790)
14. Розклад руху автобусів [253] (2741)
15. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (2685)

ТОП-15 свіжого номера:

1. На Рівненщині влаштували середньовічний фестиваль під відкритим небом (75)
2. Час будувати* (65)
3. ДТП за участю чотирьох авто: травмувалося шестеро осіб (64)
4. Британців обурила вартість ремонту в маєтку Меган Маркл і принца Гаррі (64)
5. До авто кандидата в депутати прикріпили страйкбольну гранату (64)
6. Його правди бояться всі* (63)
7. Кілька рецептів молочних шейків (62)
8. У Рівному з ініціативи Олексія Муляренка масштабно відзначили свято української мови* (62)
9. Андрій Полтава: Голосуйте на виборах по 153 округу за Віталія Ундіра, бо він справжній патріот* (62)
10. Кілька порад, як захистити капусту від шкідників без використання хімії (61)
11. Віктор Кравцов та Іван Іванюк залишають “Кардинал-Рівне” (61)
12. На березі річки Корчик влаштували народні гуляння (60)
13. Чоловіка, у господарстві якого підірвалися діти, взяли під варту (60)
14. Віталій Гайдукевич: У Віталія Ундіра багато цікавих та корисних для громади проектів* (60)
15. Стало відомо, скільки витратила королівська родина за рік (60)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс