Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Грудень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31


#Чим нас годують

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

З 1 серпня поточного року можновладці планували запровадити нові стандарти для виробництва ковбаси. За ними визначався конкретний вміст чистого м’яса, а також обмежувалася кількість різних харчових, смакових добавок і субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого ґатунку повинна була мати стовідсотковий вміст м’яса, першого ґатунку - містити 30 відсотків замінників м’яса.

- Держспоживстандарт України скасував наказ про запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, які б жорстко регламентували склад ковбасних виробів, - розповів заступник міністра економіки України Андрій БЛИЗНЮК. - Нові стандарти планують ввести з 1 квітня 2009 року. Очевидно, виробники м’ясопродуктів переконали Держспоживстандарт, а відтак, українці й надалі будуть продовжувати їсти ковбасу невідомого походження.

За словами начальника відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія” Богдана МАЙОВОГО, Держспожив-стандарт скасував наказ через неготовність виробників до запровадження нових норм. Вони просто фізично не змогли б перейти на нову рецептуру. Наказ вийшов наприкінці липня, а вже з 1 серпня, тобто за місяць, м’ясовиробники мали б працювати за новими правилами. Тому наказ попередньо перенесли на квітень 2009 року. Нові норми дійсно досить жорсткі та чіткі: конкретно вказується, який вміст має бути в ковбасі того чи іншого ґатунку. Крім цього, дозволяються лише традиційні добавки, на комбідобавки накладено табу. В ковбасах вищого ґатунку повністю заборонена соя і домішки.

Також пан Майовий повідомив, що сьогодні виробники мають право вибору - працювати за ДСТУ або ж розробляти власні ТУ - технічні умови. Різниця у тому, що державні стандарти не дозволяють замінити м’ясо іншими інгредієнтами. Наприклад: як---що писати на ковбасі “Лікарська”, то виробляти її потрібно лише за ДСТУ, але якщо, погодивши рецептуру, написати “Лікарська-смачна” або “Лікарська-люкс” - склад може бути який завгодно. Мало того, що ніяких обмежень сьогодні немає, ще й дозволяється додавати все, навіть туалетний папір.

Начальник Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Євгенія МОСІЮК повідомила, що скарг на харчові продукти майже немає, а на ковбасні вироби, зокрема, не було вже давно. Але перевірку цього продукту останнім часом не робили, отож заплановано цим зайнятися.

За результатами дослідження щодо складу українських ковбасних виробів, проведеного в березні 2008 року Інститутом екогігієни і токсикології ім.Л.Мед-ведя, сосиски, що є такими популярними серед рівнян, в полімерній оболонці на 45 відсотків складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, суб-продукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25 відсотків - із соєвого білка. Вміст у них м’яса складає 7 відсотків, а м’яса птиці - 15 відсотків. Інші складники - борошно, крохмаль і смакові добавки.

Сардельки ж на 35 відсотків складаються з емульсії, 30 відсотків продукту складає соєвий білок, 15 відсотків - м’ясо, 10 - м’ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25 відсотків, м‘яса - 10 відсотків, м‘яса птиці - 30.

Нині вся відповідальність за продукти харчування і наслідки від їх споживання покладені лише на “сумління” виробників. Та, мабуть, єдиною метою бізнесменів-м’ясовиробників є отримання прибутку, а не покращення якості ковбасних виробів.

Єдиний плюс від скасування нових норм для споживача - ковбаса, принаймні, не подорожчає. Адже експерти прогнозували із введенням нових стандартів підняття цін, як мінімум, на 20-30 відсотків.

Згідно з новими правилами, до складу ковбас вищого ґатунку мало б входити м’ясо без домішок. До ковбаси першого ґатунку - 70 відсотків м’яса. Для другого ґатунку - 60 відсотків м’яса і 40 відсотків домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого ґатунку - 100 відсотків м’яса: яловичини або свинини першого ґатунку. Не дозволено борошно, крохмаль тощо. Першого ґатунку - 90 відсотків м’яса і 10 відсотків борошна пшеничного і сої.

Ми поцікавилися, що думають пересічні рівняни про нинішню ковбасу, сосиски та сардельки.

Віктор ДРАГАН, 21 рік, студент:

- Ковбаси українського виробництва є досить сумнівними за складом та смаковими якостями у порівнянні з марками німецьких виробників (була можливість порівнювати). Є і якісна продукція, проте високі ціни не дозволяють пересічному громадянину її купувати. От і споживаємо дешеве та неякісне. Три дні тому придбав 300 грамів “Дитячої”, та її навіть кіт їсти не захотів. Відтепер я відмовився від варених ковбасних виробів.

Ірина БОНДАРЕНКО, 23 роки, маркетолог:

- Зараз досить багато виробників, але якість не всіх продуктів викликає довіру. При виборі ковбас потрібно бути обережним, оскільки ми навіть не здогадуємося, з чого вони насправді зроблені. Особисто я ковбасні вироби вживаю рідко. А якщо і купую, то намагаюся брати від 30 гривень і дорожче.

Юля БОРОВНИК, 27 років, маркетолог:

- Моїй донці п’ять років і вона полюбляє канапки з вареною ковбасою. Тому намагаюся купляти ковбасні вироби від 45 гривень і дорожче. А перед тим, як їх споживати, даю кішці: якщо вона їсть - ми також можемо.

28.08.2008Алік КАМІНСКІ


Переглядів: 37

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 891 від 13.12.2018p.
¤ Слово професіонала
Золота жила для аферистів
Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК:

Золота жила для аферистів Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК:

«Перевіряйте забудовника і шукайте квартиру в реєстрі»

Ринок нерухомості – золота жила для аферистів, адже на одному «об’єкті» можна заробити на кілька років впер...

¤ 
Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону

Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону

10 грудня, під час проведення відпрацювання території обслуговування, дільничний офіцер поліції за місцем пр...

¤ 
Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зустрівся з працівниками рівненського аеропорту

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зустрівся з працівниками рівненського аеропорту

Темою розмови стала заборгованість заробітної плати усім працівникам комунального підприємства, що належит...

¤ 

Депутати підтримали зміни до обласного бюджету на 2018 рік

У зв’язку із завершенням бюджетного року, депутати на пленарному засіданні 23-ї сесії більшістю голосів схва...

¤ 
Нова споруда для високотехнологічного обладнання

Нова споруда для високотехнологічного обладнання

На Рівненській АЕС для потреб служби контролю металу розпочато масштабне будівництво «Технічного центру ав...

¤ 
Поглянь стресу в обличчя!

Поглянь стресу в обличчя!

Стрес - це відповідна реакція організму на різноманітні незвичайні ситуації, зовнішні впливи та внутрішні по...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (2243)
2. Секс із мусульманином [271] (1775)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (1604)
4. Догляньте мене до смерті [278] (1471)
5. [0] (1438)
6. Як правильно приймати вітаміни? [749] (1412)
7. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (1400)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (1291)
9. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1278)
10. Розклад руху автобусів [253] (1110)
11. Якщо у сні приснився вуж [219] (1098)
12. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (1077)
13. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (1068)
14. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (1035)
15. Розшифровка аналізу крові: [841] (1032)

ТОП-15 свіжого номера:

1. План дій на наступні 3 роки готує Зарічненщина (69)
2. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 (59)
3. Чим відрізняються ручний заклепочник і заклепочник аккумуляторный? (50)
4. Рівненські рятувальники підвели підсумки «Польської допомоги» (41)
5. У перший тиждень зими на ГРВІ захворіло майже 7 тисяч жителів Рівненщини (40)
6. «Духовний ранок» вперше відбувся у Березному (35)
7. Міська рада Вараша встановила найнижчий тариф (35)
8. Микола Коляда – кращий гравець сезону в обласних змаганнях (33)
9. Вчетверте оштрафували за виготовлення самогону (33)
10. Злочинна група збула наркотиків на понад мільйон гривень (32)
11. Інклюзивно-ресурсний центр відкрили на базі Рівненської ЗОШ № 24 (32)
12. Нова споруда для високотехнологічного обладнання (32)
13. Органи місцевого самоврядування мають підключитися до всіх без винятку прозорих електронних сервісів - Зубко (31)
14. «Не плач, моя доню, не плач…» (31)
15. Золота жила для аферистів Директор агентства нерухомості «Цитадель» Олександр ЛЯШУК: (31)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс