Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Олас - якісне пальне

А що Ви скажете? Блог


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
Вересень 2018p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


#Чим нас годують

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

Сьогодні в ковбасі може бути навіть туалетний папір

З 1 серпня поточного року можновладці планували запровадити нові стандарти для виробництва ковбаси. За ними визначався конкретний вміст чистого м’яса, а також обмежувалася кількість різних харчових, смакових добавок і субпродуктів. Зокрема, за новими правилами, ковбаса вищого ґатунку повинна була мати стовідсотковий вміст м’яса, першого ґатунку - містити 30 відсотків замінників м’яса.

- Держспоживстандарт України скасував наказ про запровадження нових стандартів для виробництва ковбаси, які б жорстко регламентували склад ковбасних виробів, - розповів заступник міністра економіки України Андрій БЛИЗНЮК. - Нові стандарти планують ввести з 1 квітня 2009 року. Очевидно, виробники м’ясопродуктів переконали Держспоживстандарт, а відтак, українці й надалі будуть продовжувати їсти ковбасу невідомого походження.

За словами начальника відділу державного нагляду ДП “Рівнестандартметрологія” Богдана МАЙОВОГО, Держспожив-стандарт скасував наказ через неготовність виробників до запровадження нових норм. Вони просто фізично не змогли б перейти на нову рецептуру. Наказ вийшов наприкінці липня, а вже з 1 серпня, тобто за місяць, м’ясовиробники мали б працювати за новими правилами. Тому наказ попередньо перенесли на квітень 2009 року. Нові норми дійсно досить жорсткі та чіткі: конкретно вказується, який вміст має бути в ковбасі того чи іншого ґатунку. Крім цього, дозволяються лише традиційні добавки, на комбідобавки накладено табу. В ковбасах вищого ґатунку повністю заборонена соя і домішки.

Також пан Майовий повідомив, що сьогодні виробники мають право вибору - працювати за ДСТУ або ж розробляти власні ТУ - технічні умови. Різниця у тому, що державні стандарти не дозволяють замінити м’ясо іншими інгредієнтами. Наприклад: як---що писати на ковбасі “Лікарська”, то виробляти її потрібно лише за ДСТУ, але якщо, погодивши рецептуру, написати “Лікарська-смачна” або “Лікарська-люкс” - склад може бути який завгодно. Мало того, що ніяких обмежень сьогодні немає, ще й дозволяється додавати все, навіть туалетний папір.

Начальник Рівненського обласного управління у справах захисту прав споживачів Євгенія МОСІЮК повідомила, що скарг на харчові продукти майже немає, а на ковбасні вироби, зокрема, не було вже давно. Але перевірку цього продукту останнім часом не робили, отож заплановано цим зайнятися.

За результатами дослідження щодо складу українських ковбасних виробів, проведеного в березні 2008 року Інститутом екогігієни і токсикології ім.Л.Мед-ведя, сосиски, що є такими популярними серед рівнян, в полімерній оболонці на 45 відсотків складаються з емульсії (перемелені і уварені до стану світло-сірої кашки шкіра, кістки, суб-продукти, відходи м’ясовиробництва) і на 25 відсотків - із соєвого білка. Вміст у них м’яса складає 7 відсотків, а м’яса птиці - 15 відсотків. Інші складники - борошно, крохмаль і смакові добавки.

Сардельки ж на 35 відсотків складаються з емульсії, 30 відсотків продукту складає соєвий білок, 15 відсотків - м’ясо, 10 - м’ясо птиці. У вареній ковбасі емульсії і соєвого білка міститься по 25 відсотків, м‘яса - 10 відсотків, м‘яса птиці - 30.

Нині вся відповідальність за продукти харчування і наслідки від їх споживання покладені лише на “сумління” виробників. Та, мабуть, єдиною метою бізнесменів-м’ясовиробників є отримання прибутку, а не покращення якості ковбасних виробів.

Єдиний плюс від скасування нових норм для споживача - ковбаса, принаймні, не подорожчає. Адже експерти прогнозували із введенням нових стандартів підняття цін, як мінімум, на 20-30 відсотків.

Згідно з новими правилами, до складу ковбас вищого ґатунку мало б входити м’ясо без домішок. До ковбаси першого ґатунку - 70 відсотків м’яса. Для другого ґатунку - 60 відсотків м’яса і 40 відсотків домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого ґатунку - 100 відсотків м’яса: яловичини або свинини першого ґатунку. Не дозволено борошно, крохмаль тощо. Першого ґатунку - 90 відсотків м’яса і 10 відсотків борошна пшеничного і сої.

Ми поцікавилися, що думають пересічні рівняни про нинішню ковбасу, сосиски та сардельки.

Віктор ДРАГАН, 21 рік, студент:

- Ковбаси українського виробництва є досить сумнівними за складом та смаковими якостями у порівнянні з марками німецьких виробників (була можливість порівнювати). Є і якісна продукція, проте високі ціни не дозволяють пересічному громадянину її купувати. От і споживаємо дешеве та неякісне. Три дні тому придбав 300 грамів “Дитячої”, та її навіть кіт їсти не захотів. Відтепер я відмовився від варених ковбасних виробів.

Ірина БОНДАРЕНКО, 23 роки, маркетолог:

- Зараз досить багато виробників, але якість не всіх продуктів викликає довіру. При виборі ковбас потрібно бути обережним, оскільки ми навіть не здогадуємося, з чого вони насправді зроблені. Особисто я ковбасні вироби вживаю рідко. А якщо і купую, то намагаюся брати від 30 гривень і дорожче.

Юля БОРОВНИК, 27 років, маркетолог:

- Моїй донці п’ять років і вона полюбляє канапки з вареною ковбасою. Тому намагаюся купляти ковбасні вироби від 45 гривень і дорожче. А перед тим, як їх споживати, даю кішці: якщо вона їсть - ми також можемо.

28.08.2008Алік КАМІНСКІ


Переглядів: 5

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 878 від 15.09.2018p.
¤ 
Як зміцнити імунітет восени

Як зміцнити імунітет восени

Можна довго жалітись на погану погоду, холод та вічні застуди. А можна зміцнити власний імунітет і тоді осінь ...

¤ 
Про це говорять: Вєрка Сердючка виступила у Сочі

Про це говорять: Вєрка Сердючка виступила у Сочі

Днями, у російському Сочі відкрився фестиваль Нова хвиля 2018. На афтепаті заходу виступив український артист, ...

¤ 
На Здолбунівщині чоловік напав з ножем на односельця

На Здолбунівщині чоловік напав з ножем на односельця

Слідчі затримали 38-річного мешканця села Миротин в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу У...

¤ 15 вересня – День фармацевта
Ростислав САБАДИШИН: «Професія фармацевта реклами не потребує»

Ростислав САБАДИШИН: «Професія фармацевта реклами не потребує»

Добрий роботодавець бачить випускника РДБМК людиною своєї команди – компетентною, надійною і відповідальною

В Україні фармацевтична галузь швидко розвивається, крокує вперед наука, перебудовується виробництво, якіст...

¤ 

На Рівненщині виплачуватимуть зекономлені взимку субсидії

Цьогоріч із заявами на монетизацію частини зекономлених газових субсидій вже звернулися понад 46 тисяч домог...

¤ 
Діагностувати інфаркт стає простіше

Діагностувати інфаркт стає простіше

Сучасні медичні практики дають змогу діагностувати інфаркт міокарда за лічені хвилини за допомогою спеціал...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Моє місто - найкраще [427] (501)
2. Секс із мусульманином [271] (489)
3. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (461)
4. Догляньте мене до смерті [278] (386)
5. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (344)
6. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (316)
7. Якщо у сні приснився вуж [219] (313)
8. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (311)
9. Розклад руху автобусів [253] (303)
10. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (283)
11. Медичний коледж у Рівному став медичною академією [872] (282)
12. Яйце-райце, в чому твоя сила? [257] (280)
13. Як позбутися мушок у квартирі [875] (245)
14. Як правильно приймати вітаміни? [749] (236)
15. Ігор Мічуда: «Місту потрібні реформи» [875] (224)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Цікаві факти про Україну (76)
2. Не цурайся долі (66)
3. На сучасне свято потрібна тільки українська вишивка (65)
4. Широкоформатний друк на папері: які є можливості (65)
5. Китайський термометр (61)
6. Чим загрожує недолікована застуда чи ГРВІ (61)
7. На Рівненщині відбулось свято Спорту (59)
8. Як визначити, коли родимка стає небезпечною (57)
9. На Рівненщині шукають дітей, які не ходять до школи (56)
10. Олег ШАНДРУК: «На жаль, не змогли реалізувати свої моменти» (56)
11. Які радіатори краще для приватного будинку і квартири? (55)
12. Італійські канікули разом з чоловіком: як Бейонсе відзначила свій 37-й день народження (53)
13. Боксер Денис Беринчик розповів про смерть дитини (52)
14. Як легко усунути зубний наліт без відвідин стоматолога (45)
15. Классификация двойных межкомнатных дверей (43)






 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс