Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №359 від 28.08.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Полумиски для холодцю - барвиста отрута

Полумиски для холодцю - барвиста отрута

Згадайте дивні, в плані дефіциту, радянські роки, коли сервіз “Мадонна”, склянки й келихи з богемського скла та інший імпортний посуд і кухонне начиння були не лише ознакою заможності, але й доступом до європейської якості. Нині барвисте оформлення та яскрава упаковка не є основним критерієм при покупці товару. Утім, далеко не завжди. Бо ми й досі “купуємося” на яскраві товари. А відтак, у багатьох господинь вдома є білий пластиковий посуд з меламіну. Завозять його до нас в основному з Туреччини, Китаю та Йорданії. І навмисно для українського ринку розмальовують національними візерунками, схожими на петриківський розпис. Найцікавіше, що вітчизняні виробники посуд такої низької якості не продають. Та і в Європі меламін не люблять. У деяких країнах так і пишуть на маркуванні, що на території ЄЕС реалізувати не можна, а на експорт - без проблем.

Зазвичай посуд з меламіну білий і непрозорий. Щоправда, буває кольору слонової кістки, залежно від хімічних домішок. Його маскують, так би мовити, під фарфор. Але насправді посуд з меламіну - це пластик, полімерний матеріал, значно агресивніший, ніж традиційна пластмаса. Новий посуд зі звичайного пластика пахне чимось хімічним. Запах вивітрюється лише згодом. Як вважають фахівці, саме тоді вироби стають гігієнічно безпечними. З часом пластик старіє і посуд тріскається. А коли б він служив довше, продукти руйнування неминуче потрапляли б у їжу. Посуд з меламіну діє за іншим принципом - виділення формальдегідів триває практично постійно і провокує алергії. Перехід цієї речовини в їжу в меламіновому посуді перевищує допустимі норми в десятки, а інколи й сотні разів. Фактично цей пластик схожий на меблі з ДСП, який виділяє формальдегід. Тільки він виділяє шкідливі речовини в повітря, а меламіновий посуд передає їх у їжу. До речі, меламін проходив токсикологічні випробування на тваринах. Виявилося, що щурі, котрі їли з меламінового посуду, дістали ракові захворювання та мутагенні зміни.

Формальдегід проникає в їжу

У новому меламіновому посуді полімер немовби “спить”. Та варто лише налити у нього холодної води, як формальдегід негайно виходить назовні, оскільки добре розчиняється. А тепла або гаряча їжа, то й поготів. Адже в меламіновому посуді багато хто подає перші й другі страви. Особливо в селах, де тіткам і бабусям здається, що це дешево, практично і гарно. Дуже небезпечні на такому посуді тріщини й подряпини від виделок та ножів - через них формальдегід проникає в їжу. Безумовно, поївши з такого посуду, відразу не отруїтеся. Але формальдегід тим і небезпечний для організму, що діє на нього поступово. Як сильний алерген, він може спровокувати екзему, захворювання верхніх дихальних шляхів, подразнення очей, пошкодити печінку, селезінку, нирки, шлунок. Меламін накопичується й викликає зміни, які ви передасте не тільки дітям, а й онукам...

З меламіну роблять багато дитячого посуду, бо він легкий, не б’ється, легко миється. На його зворотному боці, вірогідно, має стояти штамп “мелсаж” або “меламін”. Але може й не стояти. Нерідко його дехто плутає з французьким посудом зі спеціального побутового скла. Тому експерти радять взяти в руки по тарілці з меламіну й скла або фарфору. За вагою меламіновий посуд виявиться набагато легшим. А якщо по ньому постукати дерев’яною паличкою, то він (на відміну від скляного посуду, який дзвенить) видасть глухий звук.

Завідувач токсикологічної лабораторії Рівненської обласної санепідстанції Ігор СЕДЛЯР (на фото) порадив таке: “Якщо вже придбали посуд з меламіну, використовуйте його лише для сипучих продуктів”. Санітарний лікар розповів, що взагалі “показник невідповідності виробів з полімерних та синтетичних матеріалів торік по Рівненській області склав 3,9 відсотка, по Україні - 3 відсотка. Санепідслужба області цілеспрямовано працювала над проблемою присутності в роздрібному продажу посуду та іграшок китайського виробництва, виготовлених з полімерних матеріалів.

З 26 досліджених проб пластмасового посуду, 14- не відповідали вимогам за рівнями міграції формальдегіду та важких металів.

З трьох досліджених проб керамічного посуду, дві - не відповідали вимогам за рівнем міграції свинцю, а за рахунок наклеєних візерунків - і за рівнем міграції формальдегіду”.

28.08.2008



Рівне-Ракурс №10 від 28.08.2008p. 
На головну сторінку