Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №360 від 04.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Отакої!

Прокуратура захищає дітей

Прокуратура захищає дітей

Проти батька порушили дві кримінальні справи

Такого на Рівненщині ще не було. Відразу дві дитини постраждали від власного батька: він використовував гроші однорічної Ніни (імена змінені з етичних міркувань) і нещадно бив 16-річну Наталю. Тепер за таке “сумлінне” утримання і виховання дітей проти Петра порушили дві кримінальні справи.

Через батьківську недоглянутість у Рівненському міському будинку дитини опинилася однорічна Ніна. Дівчинка не вміє сидіти, ходити, стояти, не сприймає їжу. У рік вона важить усього 6,5 кілограма, а за розвитком відповідає чотиримісячному немовляті.

Через рік після смерті дружини Петро вирішив одружитися вдруге. У 2007 році в подружжя народилася спільна донька Ніна. Це вже була третя дитина сімейства, адже на згадку про перший шлюб у Петра залишилося двоє дітей: Наталя та Олексій.

- Анемія, атрофія - ось якою побачили Ніну під час перевірки представники органів опіки і піклування, - розповідає старший помічник прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Ольга КРОТ. - Внаслідок неналежних харчування та догляду у маленької дівчинки виникли тяжкі захворювання. За фактом злісного невиконання обов’язків по догляду за малолітньою дитиною, що спричинило тяжкі наслідки, прокуратурою Здолбунівського району щодо батьків порушено кримінальну справу (ст.166 Кримінального кодексу України). Санкція цієї статті передбачає обмеження волі на строк від двох до п’яти років або ж позбавлення волі на той самий строк.

- Дитина дуже занедбана, - розповідає в.о. головного лікаря Рівненського міського будинку дитини Ігор БІЛЕНЬ. - У неї виражене відставання психічного розвитку. Тому дуже важливо сьогодні поновити втрачені функції організму, на який вплинув алкоголізм матері. Під час вагітності жінка вживала спиртні напої, що спричинило передчасні пологи і немовля народилося недоношеним – вагою всього 1,7 кілограма. Після виписки з лікарні дівчинку й поготів припинили доглядати. Зараз важко сказати, чим саме годували її батьки, але наші лікарі намагаються відновити процеси травлення дитини, оскільки після кожного прийому їжі вона зригує. Потрібно налагодити психомоторні рефлекси, адже мала навіть не грається іграшками, вона просто маніпулює ними.

Ось уже протягом місяця Ніна перебуває у карантинному відділен-ні, їй призначене дієтичне харчування та лікування невропатолога. Лікування буде тривати доти, доки не з’явиться позитивна динаміка, але це питання не одного дня і ніхто не знає, чи зможуть лікарі відновити повністю всі функції організму.

Що стосується батьків, то, оскільки заборони на відвідування немає, інколи вони приходять. І якщо в день народження Ніни їх до дівчинки не пустили, то сьогодні вони можуть вільно з нею гратися.

Проте батьки в один голос стверджують, що забезпечували свою доньку усім необхідним. А оскільки вони вважають себе цілком нормальною сім’єю, відповідно, хочуть, щоб і Ніна жила з ними.

За словами сільського голови села Глинськ Здолбунівського району Ірини ГРОМ’ЯК, дана сім’я перебуває на обліку в сільській раді як неблагополучна. Мати Оксана у селі не зареєстрована, але проживає зі своїм чоловіком Петром.

Спочатку Ніна росла у більш-менш нормальних умовах, але з часом батьки перестали піклуватися дитиною, а отримані на неї гроші - пропивали. Між іншим, відразу після народження доньки батько звільнився з роботи. Тож уся сім’я жила лише на державну допомогу.

- Коли Ніну забирали до будинку дитини, - згадує пані Ірина, вона лежала в брудному одязі, а навкруги - повна антисанітарія та педикульоз. Саме сільська рада подала в суд позов щодо позбавлення цих людей батьківства. Та справа стосується не лише Ніни, але й другої доньки - Наталі, яка зараз знаходиться в притулку.

- Оберти, яких набрала ця справа, доволі несподівані, - зазначає Ольга Крот. - У серпні до притулку працівник Здолбунівського райвідділку привів жорстоко побиту дівчину. Під час перевірки з’ясувалося, що це… друга донька Петра - Наталя. Батько побив її до такого стану, що в неї замість ока була суцільна гематома. Він, звісно, зізнався у цьому, але зазначив, що таким чином намагався виховувати дівчину.

Непорозуміння між “новою” мамою та Наталею призвели до того, що дівчина стала некерованою і часто втікала з дому. Батьки так занедбалися, що повертатися додому дівчині ніяк не хотілося. Батько намагався виховувати Наталю, проте у свій, силовий спосіб. Тепер за грубе порушення вимог Закону України “Про попередження насильства в сім’ї”, яке батько неодноразово вчиняв щодо Наталії, проти нього порушена кримінальна справа за ст.125 Кримінального кодексу України - “навмисне нанесення легких тілесних ушкоджень”.

Захищаючи дітей від батьківського насильства, прокуратура області, реагуючи на кожне звернення, готує справи до суду, який і призначає покарання нерадивим батькам. Загалом з початку року працівники прокуратури порушили 16 кримінальних справ проти батьків, які чинили домашнє насильство.

За словами помічника прокурора області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Валентини КРУГЛІЦЬКОЇ, протягом 2008 року щодо батьків, які злісно не виконували встановлені законом обов’язки по догляду за дітьми, що спричинило тяжкі наслідки, міськрайпрокурорами порушено 12 кримінальних справ у Володимирецькому, Дубровицькому, Костопільському, Здолбунівському, Острозькому районах. Часто трапляються випадки, коли батьки, отримуючи кошти по народженню дітей та інші соціальні виплати, витрачають їх на власні потреби, купуючи спиртні напої, тютюнові вироби та інше.

З такими батьками органи прокуратури борються ще й цивільно-правовими методами. Як правило, одночасно з порушенням кримінальних справ такої категорії міськрайпрокурори області направляють до судів позовні заяви про позбавлення батьківських прав цих батьків та стягнення з них аліментів на користь дітей. У цьому році судами області розглянуто та задоволено 21 такий прокурорський позов.

Але гадаю, що крапка в цій історії поставлена не буде. За словами Ольги Крот, справа у тім, що будинок, у якому проживає сім’я, бабуся заповідала дітям. Наразі прокуратура області взяла цю справу на особистий контроль і домагається, щоб житлові права були закріплені за дітьми. Чи можливе їх спільне проживання з батьками - це вже інше питання. Проте і сільська рада, і райдержадміністрація, і прокуратура тримають усе на контролі й в подальшому будуть забезпечувати захист тим, хто його потребуватиме. А особливо дітям, які опинилися в складних життєвих обставинах.

04.09.2008Сторінку підготувала Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2008p. 
На головну сторінку