Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №360 від 04.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Молочниця – ворог з мирною назвою

Молочниця – ворог з мирною назвою

Мало кому з жінок різного віку не знайоме слово “молочниця”. Попри таку милу назву, молочниця – дріжджовий грибок, який є, без перебільшення, справжнім ворогом гінекології. Крім того, ця хвороба ще й доволі затратна і рідко дає себе здолати з першого разу, незважаючи на безліч протигрибкових свічок та пігулок у кожній аптеці.

аудит

Чому та звідки на жінок, а затим і на чоловіків, береться така інтимна неприємність – розмова з лікарем-дерматовенерологом Володимиром БУРЯКОМ Рівненського обласного шкірно-венерологічного диспансеру (на фото):

-Вагінальний кандидоз (або молочниця) є однією з найпоширеніших грибкових інфекцій сечостатевої системи у жінок. Переважно цю хворобу викликають дріжджеподібні гриби виду Candіda. Цей зазвичай нешкідливий мікроорганізм можна знайти в організмі кожної жінки, найчастіше в піхві, а також у ротовій порожнині, у кишківнику, на шкірі. Однак при порушенні балансу мікроорганізмів збільшується ріст грибків роду Candida і проявом цього стає вагінальний кандидоз. І на сьогодні немає однозначного пояснення, чому одних жінок турбує молочниця, інших – ні.

Утім, помічено, що грибкова інфекція найчастіше уражає жінок з ослабленою імунною системою, при порушеннях нормальної бактеріальної флори і гормонального фону. Молочниця – це наслідок якоїсь хвороби, а також наслідок прийому антибіотиків, спринцювання, носіння тісної білизни (особливо синтетичної).

Трапляється кандидоз у жінок з дисфункцією яєчників, при зниженій функції щитоподібної залози. А також - при зміні гормонального статусу, наприклад, під час вагітності, а ще при ожирінні й при застосуванні оральних контрацептивів. Неправильне харчування – це теж причина появи кандидозу, зокрема, любов до солодкої їжі, тих же тістечок з кремом. Заразитися кандидозом можна і статевим шляхом.

- Деякі лікарі призначають при молочниці 5-10-відсотковий розчин бури в гліцерині. Мовляв, це випробуваний спосіб.

- Це позавчорашній і малоефективний метод лікування. Утім, якими б не були препарати, лікування в ідеалі повинне бути тривалим і поетапним. А перед цим слід зробити посів на флору з визначенням чутливості до протигрибкових препаратів. З урахуванням результатів проводиться цілеспрямоване протигрибкове лікування. Далі необхідно поліпшувати загальний і місцевий імунітет та вживати препарати, які сприяють відновленню нормальної кислотності піхви. Іноді призначаються і пробіотики - бактерійні препарати, що містять живі культури корисних бактерій, які перешкоджають росту патогенної мікрофлори і грибків. Обов’язково лікується дисбактеріоз кишківника.

- Але не завжди зникнення симптомів молочниці свідчить про її повне вилікування, чи не так?

- На жаль, багато пацієнтів вважають молочницю просто хворобою з неприємними, але не страшними сим-птомами. Проте якщо не лікувати кандидоз, він може призвести до ураження сечового міхура і кишківника. Негайно треба лікувати молочницю, якщо вона з’явилася під час вагітності, оскільки це може спровокувати пошкодження плоду. Регулярні ж рецидиви можуть бути ознакою ендокринних та інших хронічних захворювань.

- Кандидоз нерідко трапляється і в чоловіків?

-Чоловіки заражаються молочницею від жінок і це вже називається кандидозний баланопостит. Тому слід пролікуватися обом партнерам. Під час лікування краще утриматися від статевого життя та необхідно виключити вживання спиртних напоїв.

Зате потрібно у великій кількості поїдати кисломолочні продукти, що містять живі лактобактерії.

Поради до теми

Сік журавлини допоможе підвищити імунітет і швидше подолати грибок. Виключіть з раціону солодкий виноград.

Пийте якомога більше рідини, але не чай і каву. Вода допомагає фільтрувати залишки хімічних препаратів і виводити їх нирками, звільняючи кров від токсинів і допомагаючи печінці.

04.09.2008



Рівне-Ракурс №10 від 04.09.2008p. 
На головну сторінку