Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №361 від 11.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Судова тяганина

Інтереси держави не задовольнили

Господарський суд Рівненської області відмовив у задоволенні позову прокуратури Рівного щодо визнання недійсним договору куплі-продажу корпусу №3 ВАТ “Рівненський радіотехнічний завод”. Рішення набере законної сили через 10 днів після його прийняття, а саме 14 вересня, якщо, звісно, прокуратура не подасть апеляції.

Нагадаємо, що міська прокуратура звернулася із позовною заявою в інтересах держави (в особі регіонального відділення ФДМУ в Рівненській області) до суду і вимагала визнати недійсною біржову угоду купівлі-продажу адмінкорпусу радіозаводу. Під час прокурорської перевірки було встановлено, що угода купівлі-продажу МПП-фірма “Промсервіс” була укладена з порушенням законодавства. Адже аукціонів на продаж було 12, а договір - лише один. Поповерховий продаж усієї будівлі, загальною площею більше як 9,8 тисячі метрів квадратних здійснили трохи більше, як за 860 тисяч гривень, хоча її залишкова вартість та той момент становила більше 3,5 мільйона гривень. На думку прокуратури, саме це заподіяло шкоду інтересам держави і у травні поточного року була порушена кримінальна справа.

На думку начальника Рівненського відділення ФДМУ в Рівненській області Віктора МАТВІЄНКА, відчуження адмінкорпусу відбувалося з корисливих мотивів. Для того, щоб знизити вартість будівлі, її з єдиного об’єкта основних засобів перевели на облік як 12 окремих приміщень. Адже згідно з законодавством, ВАТ “Рівненський радіотехнічний завод” не мав права відчужити майно, балансова вартість якого перевищувала б суму, еквівалентну 14 тисячам євро за курсом, встановленим НБУ.

У свою чергу, представник МПП “Промсервіс Віктор ЧУЧАЛІН називає позов недолугим і таким, що не відповідає вимогам законодавства. “Права держави порушені не були, - зазначив він. - На час подання позову державна частка в приміщенні радіозаводу була відсутня.

Ми надали аргументовані заперечення того, що під час укладення біржового контракту, законодавство, яке діяло на той час, не було порушено, продавалося не державне майно, а колективне, а це - основне”.

На думку пана Чучаліна, цей позов - замовлений, адже до цього часу зруйноване приміщення не було потрібне. Згадали про будівлю лише тоді, коли вона перетворилася на функціонуючий об’єкт, в якому був проведений капітальний ремонт. Зрозуміло, що нині вартість цього приміщення є значною, тому що зроблений суттєвий вклад в ті руїни, які були за часів радянської влади, а наразі повністю відновлене.

Сторона відповідача цілком задоволена абсолютно справедливим рішенням суду. А от сторона позивача переконана, що на цьому справа не закінчиться, і вони врешті досягнуть позитивного для держави результату.

11.09.2008Любов РОМАНЮК лла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 11.09.2008p. 
На головну сторінку