Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №218 від 15.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших вуст

Вартість проїзду у маршрутках піднята за змовою

Так вважають працівники Антимонопольного комітету

На підставі звернень громадян 24 листопада працівники комітету перевірили авта на маршруті «Рівне-Здолбунів». Інспектори запротоколювали, що впродовж дня сума виручки, яку отримав водій, становила 788 гривень. При цьому жоден пасажир не обілечувався. Два дні потому було перевірено, яка ж сума була вказана власниками маршруток в офіційних документах. Виявилось, що вона становить… 119 гривень.

Голова Рівненського територіального відділення Антимонопольного комітету В'ячеслав БІЛІБА вважає, що перевізники змовились і незаконно підняли ціну за проїзд. «На маршруті «Рівне-Здолбунів» працюють 18 перевізників, - повідомив він під час недавньої прес-конференції. - І всі вони в один день підняли та встановили однакову вартість проїзду, незважаючи на різні витрати на перевезення пасажирів». Основна їх мотивація - подорожчання палива.

Також в Антимонопольному комітеті заявили, що власники маршруток приховують прибутки, через що бюджети різних рівнів недоотримують значні кошти. Нині ж власники транспортних засобів міжміських напрямків сплачують єдиний податок у розмірі 250 гривень. «Це мізер, - стверджує В'ячеслав Біліба, - особливо якщо брати до уваги те, що маршрутне таксі «Рівне-Здолбунів» щомісяця приносить її власнику в середньому 24 тисячі гривень прибутку. Неважко здогадатися, що підприємець, будучи власником 15 транспортних засобів (є й такі), відповідно до загальної системи оподаткування, повинен сплачувати в бюджет близько 700 тисяч гривень на рік.

За ознаками цих порушень відкрито адміністративну справу та рекомендовано власникам транспортних засобів міжміського сполучення знизити вартість проїзду. Передбачається розробити дієвий механізм контролю кількості перевезених пасажирів. Допоки такої схеми не буде - держава і надалі втрачатиме мільйони гривень щомісяця, а люди будуть змушені платити за проїзд втридорога.

15.12.2005Олександр ДЖИГИРЕЙ



Рівне-Ракурс №10 від 15.12.2005p. 
На головну сторінку