Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №361 від 11.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Марія Думановська та Лауренціу Стан – разом за здоров’я!

Зустріч стратегічного планування, або Репродукція з американцями

В Україні втричі більше, аніж у Європі, чинять зло – роблять аборти. І хоча в останні роки немовлят народжується все більше, про термін “планування сім’ї” мало хто чув, а про “репродуктивне здоров’я” - і поготів. Особливо у сільській місцевості десь глибоко під Білоруссю. А тим часом на Рівненщині з початку року діє програма “Репродуктивне здоров’я 2008”, яку затвердили обласні депутати та ще й виділили на це кошти. Це неабияка підтримка загальнодержавній програмі “Репродуктивне здоров’я нації” до 2015 року.

Допомогти нам поліпшити послуги з планування сім’ї, уникнувши небажаної вагітності, яка неминуче завершується її штучним перериванням, взялися і американці у рамках проекту “Разом за здоров’я” Агентства США з міжнародного розвитку. Відтак наш край долучився до Волині, де проект діє півтора року. І, як мовилося на зустрічі з планування між Рівненським обласним управлінням охорони здоров’я та офіційними представниками проекту, успішно. “Тим більше що з сусідньою Волинню наша область співпрацює регулярно, і в інших трьох схожих медичних проектах ми теж були партнерами”, - стверджує заступник начальника УОЗ, яка опікується питаннями материнства і дитинства, Марія ДУМАНОВСЬКА.

Лауренціy СТАН, заступник директора проекту “Разом за здоров’я”(надалі РзЗ), вельми похвалив керівників управління охорони здоров’я за швидке реагування на запрошення до співпраці з Волинню у РзЗ, що діятиме до 2010 року. Позатим Рівненщину включили до проекту і завдяки вищезазначеній обласній програмі репродуктивного здоров’я, і через солідну народжуваність. На зустрічі наводився приклад одного села у Рокитнівському районі, де найвища народжуваність у Європі. Напевно, мова йшла про Глинне, де цьогоріч стався форс-мажор чи не на всю державу – батьки не пустили на Перше вересня дітей (числом 700) в аварійну школу...

Нині ж проектом, який має знизити малюкову та материнську смертність, охоплено тринадцять українських областей. Поважні гості запевняли присутніх на зустрічі головних спеціалістів з акушерства та гінекології, управлінців та пресу, що метою проекту є поліпшення здоров’я жінок, чоловіків та родин загалом через запровадження в нас сучасної практики зі збереження репродуктивного здоров’я і планування сім’ї. Тобто повинно знизитися безпліддя і захворюваність на інфекції, що передаються статевим шляхом. І головне - зміниться ставлення українців до аборту як основного методу регулювання народжуваності на користь сучасних засобів контрацепції. (Утім, щодо користі від контрацептивів - це ще питання. І хоча це менше зло, усе ж таки зло. – авт.)

Основною цільовою аудиторією проекту є 20-30-річні жінки та чоловіки, адже саме молоді жінки часто з подачі чоловіків чи коханих йдуть на штучне переривання вагітності. Понад те, саме вони належать до групи ризику щодо статевих інфекцій. До слова, Марія Думановська констатувала, що в нас уторік, на жаль, збільшилася кількість абортів серед дівчаток-підлітків, порівняно з 2005 роком (1,1 відсотка у 2005 році, 1,28 – 2007

рік)--.------- Хоча загальна кількість абортів дещо зменшилася й тому “абортарні” показники нижчі, аніж середньоукраїнські. Також виконавці проекту особливу увагу приділятимуть фармацевтичним компаніям з метою широкого доступу громадян до контрацептивних препаратів. Імовірно, що знизяться ціни й одночасно розшириться спектр засобів контрацепції у багатьох аптеках. А кільком групам ризику: ВІЛ-позитивним, соціально знедоленим, наркозалежним людям контрацептиви взагалі надаватимуть безплатно. В організаціях і закладах, аптеках – членах мережі “Разом за здоров’я” розмістять спеціальний логотип проекту. Найпершими до РзЗ долучаться Дубенський, Острозький, Сарненський, Березнівський райони та м. Рівне. Саме там підвищуватимуть рівень акушерів-гінекологів, сімейних лікарів, дерматовенерологів, акушерок та медсестер з тим, щоб послуги, які вони надають, відповідали міжнародним стандартам. Виконавці проекту до лікнепу з питань планування сім’ї і репродуктивного здоров’я, звісно, залучать і засоби масової інформації.

11.09.2008



Рівне-Ракурс №10 від 11.09.2008p. 
На головну сторінку