Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №200 від 11.08.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#ДП “Рівнестандартметрологія” інформує

Яку воду ми п’ємо?

Останнім часом виникають питання стосовно якості води, яку ми вживаємо в їжу. Фахівці ДП “Рівнестандартметрологія” нещодавно здійснили перевірки дотримання вимог стандартів, норм і правил у суб’єктів господарювання, які реалізують питну воду.

Так, на Оржівському виробничому управлінні житлово-комунального господарства була перевірена питна вода, яка постачається населенню водопровідною мережею. Хоча за результатами проведених лабораторних випробувань встановлено, що питна вода відповідає вимогам нормативних документів, та державним інспектором зазначено ряд інших порушень – не організований контроль води за показниками радіонуклідів, не організована виробнича лабораторія, встановлені порушення санітарно-технічного стану зон санітарної охорони артсвердловин. За результатами перевірки підприємству видано припис про усунення виявлених недоліків, складено протокол про адміністративні правопорушення на головного інженера.

За результатами лабораторних випробувань якості води питної, яка реалізується комунальним підприємством “Березневодоканал”, встановлено невідповідність води вимогам нормативних документів за завищеним вмістом заліза (0,45-1,1 мг/м3 при нормі не більше 0,3 мг/м3). Причиною цього є те, що на підприємстві не проводиться знезалізнення води. Крім того, на виробництві не створена виробнича лабораторія з контролю за якістю питної води. За результатами перевірки підприємству виданий припис про усунення недоліків. Директора підприємства притягнуто до адміністративної відповідальності. І звісно, за реалізацію питної води з відхиленням від вимог стандарту застосований штраф.

А на Клеванському підприємстві “Комунсервіс” за результатами випробувань встановлено, що питна вода не відповідала вимогам нормативних документів за мікробіологічними показниками (завищене число бактерій групи кишкової палички). Причинами цього є відсутність знезараження води, незадовільний санітарно-технічний стан на території свердловин (на території проводиться випас худоби, немає огорожі), відсутність постійного виробничо-лабораторного контролю за якістю води. За результатами перевірки підприємству видано припис про усунення виявлених порушень, на директора підприємства складено протокол про адмінпорушення. Керівництвом ДП “Рівнестандартметрології” направлені матеріали до Держспоживстандарту України для прийняття рішення про застосування штрафу в розмірі 100 відсотків вартості реалізованої продукції.

Лише усунувши недоліки та знезаразивши питну воду й зробивши повторні дослідження, інспектором встановлено відповідність води нормативним документам.

Довідка. В березні цього року був прийнятий Закон України “Про державну програму “Питна вода України на 2006-2020 роки”. Програма спрямована на реалізацію державної політики щодо забезпечення населення якісною питною водою.

11.08.2005Людмила ПОГОРЖЕЛЬСЬКА, державний інспектор ДП “Рівнестандартметрологія”



Рівне-Ракурс №10 від 11.08.2005p. 
На головну сторінку