Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №362 від 19.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Здорове довкілля

“СААН”: екологічні технології майбутнього

“СААН”: екологічні технології майбутнього

Сергій МУДРИК: “Усі проекти, які ми виконуємо, вимагають індивідуального підходу і наукового обгрунтування”

15 років визнання - вітаємо! Є підприємства, за якими можна побачити не тільки теперішній потенціал реальної інтеграції науки і виробництва, а почасти минуле, і, що особ-ливо важливо, майбутнє. До таких підприємств, безперечно, належить ТзОВ “Фірма “СААН”. Пріоритетні напрямки її діяльності: проектування і будівництво очисних споруд різної модифікації та потужності, введення їх в експлуатацію та подальше сервісне обслуговування. Засновниками зареєстрованого 16 вересня 1993 року товариства є колишні працівники Українського інституту інженерів вод-ного господарства (нині Національний університет водного господарства і природокористування), що мають унікальний досвід створення та впровадження водоочисних споруд, систем водовідведення і водокористування.

Наука – виробництву: ефект співпраці

– Це цілком логічно, – переконує кореспондента “Рівне-Ракурсу” директор ТзОВ “Фірма “СААН” Сергій МУДРИК (на фото). – Адже в радянські часи рівненський “водник” не тільки готував кадри цього профілю, а й на високому науковому рівні вирішував проблеми захисту довкілля, зокрема, збереження водних ресурсів, успішно конкуруючи з провідними профільними московськими та ленінградськими НДІ. За 15 років діяльності фірми сформувався високопрофесійний колектив з великим стажем роботи в галузі гідроекології, розроблено і введено в експлуатацію понад 20 різних за по-тужністю станцій очищення стічних вод у Росії, Білорусі та Україні.

– Підвищення екологічної чистоти довкілля – складна наукова і виробнича проблема, яка вимагає об’єднання зусиль та ефективної співпраці виробничників і науковців.

Сергію Миколайовичу, як на практиці вирішується питання інтеграції науки з виробництвом?

– Фірма “СААН” – співзасновник науково-технічного об’єднання “Водні екотехнології-XXI”, створеного з метою швидкого впровадження сучасних науково-технічних розробок у виробництво. Крім нас, у НТО входять два провідні інститути, що займаються питанням очищення води, та дві фірми з великим досвідом будівництва очисних споруд у Росії, Білорусі, Україні, Польщі, Чехії та Словаччині. Зокрема, це науково-виробнича фірма “Ельф”, яка, починаючи з 1993 року, плідно працює на європейському ринку, розробляла технологію очищення виробничих стоків для німецьких, американських, французьких та інших підприємств. У науково-технічних розробках особлива увага при-діляється можливості впровадження систем обо-ротного та повторного – до 90 відсотків – використання очище-них стічних вед. Це дає значну економію коштів за рахунок відмови від скидання очищених стічних вод і зменшення кількості споживання питної води із систем централізованого водопостачання.

Ефективні методи очищення води

– Так склалося, що розвал СРСР спричинив значний спад виробництва. Чи сприяло це поліпшенню екологічної ситуації на теренах СНД?

– Навпаки, – в Україні, як і в Росії, незважаючи на суттєве зменшення кількості промислових стоків, кількість основної групи за-бруд-нюючих речовин за останні роки збільшилася. Але стандартними методами очищення цю проблему не вирішити, вона вимагає нових підходів і технологій – зокрема, розробки і будівництва складних очисних споруд для промислових стоків із багатокомпонентним складом забруднення води. В рамках НТО “Водні екотехнології-ХXI” ми успішно впоралися з цим завданням, тож були відзначені за нові науково-технологічні розробки в галузі очищення стічних вод. Особливо привертають увагу виробничників створені нами оборотні системи водозабезпечення промислових підприємств. У 2005 році фірма “СААН” розробила концепцію такої системи на замовлення металургійного гіганта “Криворіж-сталь”, і тільки продаж його на приватизаційному аукціоні перешкодив її впровадженню. Колектив фірми “СААН” пиша-ється своїм внеском у вирішення екологічних проблем промислових підприємств і готовий запропо-нувати потенційним замовникам еф-ективні розробки:

Поліпшення якості природних вод:

• знезалізнення та деманганація підземних вод;

• поліпшення якості питної води для котеджів і санаторіїв.

Очищення виробничих стічних вод:

• очищення стічних вод виробництв гальваніки та друкарських плат;

• очищення нафто- та оливо-вмісних вод; очищення дощових (талих) вод з територій промис-лових підприємств.

Очищення побутових стічних вод:

• біологічне очищення побутових стоків населених пунктів та окремих об’єктів;

• глибоке фізико-хімічне та біологічне доочищення очищених стічних вод.

Водоочисне устаткування:

• оснащене автоматизованими системами експлуатації та кон-тролю;

• відрізняється блочно-модульним компонуванням, уніфікацією складових пристроїв, доступне в експлуа-тації та технічному обслуговуванні;

• блочно-модульні водоочисні комплекси мають авто-рський захист, державні технічні умови та гігієнічні сертифікати.

Застосування технологій та устаткування:

• дозволяє в 4-8 разів зменшити об’єм осаду, що відводиться, і поліпшити його зневоднення;

• сприяє повторному використанню до 70-90 відсотків очи-щеної води у виробничих операціях;

• зменшує будівельні габарити водоочисних станцій;

• дозволяє створити на підприємстві системи повтор-ного використання очищених стічних вод;

• сприяє розробці автоматизованих систем очищен-ня, подачі та розподілу води на основі промислових контролерів.

Впроваджені нами розробки показали високу ефективність на таких об’єктах, як ВАТ “Рузхіммаш” у Мордовії (Росія), Державне унітарне підприємство з транспортування нафти і газу “Белтрансгаз”, Мінський моторний завод, Мелітопольський підшипниковий завод, “Торчинпродукт”, Державна резиденція “Залісся” Секретаріату Президента України та інших.

Європейський рівень екотехнологій “СААН”

– Чим вирізняється географія

добрих справ “СААН” в Україні?

– У 2002 році фірма “СААН” отримала ліцензію на проектування та будівництво очисних споруд на території України, що стало логічним визнанням високого рівня науково-технічних розробок, з якими ми успішно вийшли на європейський ринок, склавши гідну конкуренцію західним екотехнологіям. За останні вісім років наша фірма здобула добру славу в Києві, Полтаві, Харкові, Мелітополі й Одесі, почасти в Херсоні та Миколаєві – регіонах з високим промисловим потенціалом. “СААН” тісно співпрацює з державними установами та багатьма великими компаніями Києва, Львова, Донецька, зокрема: Українською інноваційно-фінансовою компанією, ДНВП “Електронмаш”, корпорацією “Енергоресурс-Інвест”, інозе--м-ними компаніями “Нестле”, “Кернел-Груп” (Полтавський масло-екстракційний завод) та іншими. Ми задоволені тим, що у нас з’явилися замовники на Волині – в Ягодині та Луцьку. А особливо втішені результатами співпраці з ВАТ “Вирівський кар’єр”, яким опікуються німецькі інвестори. Попри притаманний їм педантизм і при-скіпливість до найменших дрібниць, вони високо оцінили розроб-лені і впроваджені нашим колективом системи водопідготовки і водовідведення.

До думки наших фахівців прислухаються й органи державної влади. “СААН” консультує з питань екології Секретаріат Президента та профільний комітет Верховної Ради України. Фірма є членом Всеукраїнської асоціації виробників водоочисної техніки та питної води, Асоціації працівників будівельної галузі Рівного, а також Рівненської торгово-промислової палати, що дає нам змогу пропагувати свої розробки на спеціалізованих виставках, науково-технічних конференціях і семінарах.

Найцінніший капітал –кваліфіковані кадри

– Що Ви вважаєте головним досягненням за 15 років діяльності підприємства?

– Найцінніший капітал фірми “СААН” – кваліфіковані кадри з великим досвідом роботи, перевіреним часом. Їх внесок у розвиток і процвітання підприємства заслуговує найвищої оцінки. Це, перш за все, проектна група, яку очолює головний інженер Олексій СЕЛЕЦЬКИЙ – проектувальник і будівельник промислових об’єктів із 30-річним стажем роботи в цій галузі. Це і будівельно-монтажна група, якою керує заступник директора з будівництва Петро ПОГУЛЯЄВ – професіонал високого класу. Особливу увагу фірма “СААН” приділяє науковим розробкам, тісній співпраці з НВФ “Ельф”. Ми виділяємо кошти на розробку новітніх техно-логій. Науковою групою керує кандидат технічних наук, академік МАНЕБ Віктор Леонідович ФІЛІПЧУК – фахівець світового рівня з водопідготовки та водовідведення.

– Останнє запитання: з якими

очікуваннями Ви зустрічаєте 15-річчя фірми “СААН”?

– Держава повинна, нарешті, приділити серйозну увагу проблемам екології та раціонального водокористування, оскільки в Україні на діючих підприємствах очисні споруди здебільшого морально і фізично застаріли і не відповідають сучасним вимогам щодо ефективності очищення промислових стічних вод. Отже, розробка і будівництво очисних споруд – це відповідь викликам часу, яка потребує серйозних фінансових витрат, продиктованих великою відповідальністю перед майбутніми поколіннями. Про проблеми захисту довкілля сьогодні говорять багато і в засобах масової інформації, і на високих трибунах, але, на жаль, конкретні пропозиції мало хто висуває, а ще менше втілюється їх у життя. А ми знаємо ці проблеми і, що найголовніше, – можемо допомогти в їх вирішенні .

19.09.2008Спілкувався Олесь ДУБОВИК

Товариство з обмеженою відповідальністю “ФІрма “СААН” З питань постачання водоочисного устаткування, розробки технології очищення води для промислових підприємств і населених пунктів звертатися за адресою: вул. С. Васильченка, 3, м. Рівне, Україна, 33023, тел.: (0362) 23-51-50, факс: (0362) 63-79-05. Директор – МУДРИК Сергій Миколайович, е-mail: sаап21@сіs.rv.uа (впровадження “під ключ”); науковий керівник – ФІЛІПЧУК Віктор Леонідович, е-mаіl: еlfі@uкrwеst.пеt (розробка технологій водоочисного устаткування).



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2008p. 
На головну сторінку