Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №362 від 19.09.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

БЮТівець Швець пропонує саджати за подвійне громадянство

Депутати подали до ВР законопроект щодо незаконно набутого паспорта іншої держави.

В окремих регіонах України спостерігаються численні приклади незаконного отримання громадянами України громадянства інших держав. Деякі депутати переконані, що “така ситуація містить загрозу для національної безпеки держави, створює підґрунтя для зовнішнього втручання у внутрішні справи України”.

Тому член фракції БЮТ Віктор Швець та його колега по Раді Володимир Макієнко ініціювали подання до Верховної Ради України законопроекту, яким запроваджується юридична відповідальність за добровільне набуття громадянства іншої держави. У проекті, який оприлюднено на сайті Верховної Ради, пропонується встановити юридичну відповідальність за порушення вимог щодо громадянства будь-якими особами, а не лише посадовими чи службовими.

Також пропонується за добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття, карати обмеженням волі на строк до 5 років чи позбавленням волі на той самий строк, або штрафом у розмірі 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незаконне отримання громадянами України громадянства інших держав, як свідчить нещодавній досвід міжнародних конфліктів, “створює підґрунтя для зовнішнього втручання у внутрішні справи України”, - нагадують депутати БЮТ у пояснювальній записці до свого законопроекту.

Про те, що проблема подвійного громадянства є для України актуальною, як ніколи, свідчить, зокрема, те, що прокуратура Севастополя виявила більш як 1,5 тисячі військовослужбовців Чорноморського флоту РФ, громадян Росії, які незаконно отримали паспорти і громадянство України. Водночас інформаційні агенції, із посиланням на джерело у правоохоронних органах Севастополя повідомляють, що, за оцінками фахівців, фактична кількість даної категорії осіб у Севастополі може сягати близько 8 тисяч.

При цьому із направлених за останній час з Севастополя 44 справ з клопотанням щодо втрати конкретними особами громадянства України лише по десятьох комісія з питань громадянства при Президенті України ухвалила позитивне рішення.

Тому можна зрозуміти стурбованість авторів законопроекту, які твердять: “Наявність подвійного громадянства дозволяє особам із подвійним громадянством в одній із держав діяти безвідповідально, не зважаючи на вимоги закону, не зупиняючись перед можливістю притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки відповідно до поширеного підходу держави не зобов’язані видавати іншій стороні власних громадян”.

19.09.2008Остап ПІВТОРАКОЖУХА



Рівне-Ракурс №10 від 19.09.2008p. 
На головну сторінку