Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №364 від 02.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Рідний край

Національна гордість Рівненщини

Національна гордість Рівненщини

Відповідно до Указу Президента України Віктора Ющенка Державному історико-меморіальному заповіднику “Поле Берестецької битви” присвоєно статус національного.

У постанові зазначається, що статус національного заповідник отримав “враховуючи вагомий внесок державного історико-меморіального заповідника “Поле Берестецької битви” у справу збереження об’єктів, що становлять особливу історичну, наукову і культурну цінність, його роль у формуванні історичної свідомості Українського народу, вихованні у молодого покоління шанобливого ставлення до історії України”.

Державний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви” відомий не тільки в усіх куточках нашої країни, а й далеко за кордоном. Його історія розпочинається влітку 1651 року на полях сіл Пляшева і Острів (теперішній Радивилівський район), де відбулася одна з найбільших битв другого періоду Визвольної війни 1648-1654 років під проводом Богдана Хмельницького.

Директор заповідника Леонід ГАЛАБУЗ зазначає, що масштабних змін у зв’язку із наданням такого почесного статусу не відбудеться. Можливо, значно збільшиться відповідальність та зросте матеріальна увага з боку держави. Адже наразі заповіднику необхідно немало коштів для його збереження та розвитку, зокрема, на реставраційні роботи. Основним завданням заповідника є збереження пам’яток, розташованих на території, та вшанування козаків.

У подальшому заповідник носитиме таку назву: Національний історико-меморіальний заповідник “Поле Берестецької битви”. Та окрім назви і ставлення рівнян до національної гордості рідного краю, на жаль, нічого не змінилося.

02.10.2008Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2008p. 
На головну сторінку