Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №364 від 02.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Михайло Стичишин: “Одним махом убили трьох зайців!”

Михайло Стичишин: “Одним махом убили трьох зайців!”

Ось-ось має реалізуватися ще один медпроект муніципального масштабу – жіночу консультацію, що на Драгоманова, 9, долучать до Рівненської міської поліклініки №2. У медичних колах стверджують, що це гарна ідея, адже жіноче населення центру міста та його чималих околиць (як-от Басів Кут), які територіально належать до другої поліклініки, отримає можливість безперешкодного гінекологічного консультування та лікування. Причому без-платно. Остаточне рішення – за міськими депутатами, позаяк справи й питання комунальної власності, тобто всіх рівнян, вирішують саме вони на своїх сесіях. Утім, обізнані люди стверджують, що приміщення консультації незабаром знесуть і на її місці постане ще одна багатоповерхівка. Мовляв, так значиться у генплані Рівного. Коли вже можна буде прийти на прийом до гінеколога в поліклініці №2 та чи довго ще будівля з колонами стоятиме поряд з поліклінікою, ми розпитували начальника управління охорони здоров’я Рівненського міськвиконкому, автора проекту об’єднання двох медичних закладів Михайла СТИЧИШИНА (на фото):

- Наше управління давно ставило за мету доєднати до поліклініки жіночу консультацію, бо це справді гарний варіант для жінок. Третя міська поліклініка функціонує досить давно, і всі пацієнти задоволені. Понад те, поліклініку №2 теж будували з задумом, щоб була жіноча консультація. Думається, депутати пристануть на таку пропозицію, бо іншого виходу в них немає.

- Але ж самі депутати задля наповнення казни радше можуть приміщення консультації продати, аніж віддати. Що їм до жіночого здоров’я...

- Чутки про продаж ходять різні й регулярно. Це не ми їх розповсюджуємо. Однак віриться у здоровий глузд й у те, що медичної допомоги потребують усі без винятку. Скажу більше - передавши в обласне підпорядкування під перинатальний центр перший пологовий будинок (а це 250 осіб персоналу), ми зекономили місту до п’яти мільйонів гривень на рік - це раз. Завдяки перинатальному центрові в області поліпшиться надання медичної допомоги вагітним та породіллям - це два. Вивільнені ж кошти переорієнтуємо на інші вкрай необхідні медичні програми, бо фінансування йде на жителя. Зараз, наприклад, це складає всього 320 гривень на одного рівнянина. Отже, що менше працюючих у медичній установі, тим більше коштів вивільняється. І це три. Таким чином одним махом ми вбили трьох зайців.

- На що найперше переорієнтуєте кошти, якщо депутати схвалять Ваш план?

- Найперше слід поліпшити кардіологічну службу, щоби знизити захворюваність на серцево-судинну патологію. На сьогодні помічена прикра тенденція до росту первинної захворюваності хворобами системи кровообігу з 28,4 на 1000 населення у 2003 році до 41,3 на 1000 в 2007 році, тобто в 1,4 раза. Про захворюваність на гіпертонічну хворобу годі й казати: за шість років вона збільшилася в 1,7 раза. Зросла кількість зареєстрованої ішемічної хвороби серця, інфаркту міокарда та цереброваскулярних захворювань, у тому числі інсультів.

Порівняно, скажімо, з 2002 роком, смертність населення міста Рівне від хвороб органів кровообігу зросла з 47,2 випадка на 10 тисяч населення до 51,3 в 2007 році (по області 94,7 на 10 тисяч осіб), у тому числі від ішемічної хвороби серця з 31,4 на 10 тисяч населення у 2006 році до 36,0 на таке ж число осіб за 2007 рік.

- Однак є люди, яких задовольняє існуючий стан речей у медицині: хтось їздить лікуватися за кордон, хтось має можливість купити собі якісні медичні послуги в Україні. А що робити переважній більшості?

Недобре, коли на здоров’ї людей хтось заробляє

- Нинішню систему надання медичної допомоги слід змінювати, інакше скільки грошей не дай – усе як вода в пісок. Хоча медицина за Миколою Семашком чи не найкраща в світі, он англійці на неї переорієн-товуються. Система Семашка, яка базувалася на принципі бюджетного фінансування, для радянської доби була нормальна, проте вона вимагає значних коштів.

Я впевнений: настане час, коли буде самостійний дільничний лікар, з яким хворий укладає угоду. За хворим ітимуть гроші, які виділятимуться на конкретну людину. А лікар, за необхідності, направлятиме в лікарню. Буде прописана відповідальність лікаря, його права, права пацієнта.

Питаєте, чи це страхова медицина? Це лише елемент страхової медицини. Лікар же не буде ходити на роботу просто відсидіти день. Некваліфіковані працівники неминуче відсіюватимуться. Слід щось робити й з тим, що дехто з літніх людей потрапляє до лікарні, щоб просто полежати...

На мою думку, страхові компанії братимуть участь у медичному обслуговуванні й матимуть прибутки, але вони не повинні державі диктувати свої умови й заробляти на хворих. На державному фінансуванні варто залишити такі служби: швидку-, невідкладну й пологопомічну допомогу, онко-, інфекційні хвороби та СНІД. Людині слід гарантувати, що їй на державному лікуванні не дадуть померти, а при страховій медицині дадуть вижити.

02.10.2008

Рівненська міська рада п’ятого скликання 25 вересня таки ухвалила рішення про “Реорганізацію пологового будинку №1 Рівненської міської ради” й вирішила приєднати жіночу консультацію та денний стаціонар пологового будинку №1 до поліклініки №2.



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2008p. 
На головну сторінку