Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №364 від 02.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Помідори для талії

Господині масово консервували, солили, мочили, чавили помідори. І якось у “Ракурсу здоров’я” читачі запитали, чи консервування і тривале стояння у слоїках не вбиває вітаміни, які містяться у свіжих помідорах?

Найбільше у помідорах вітаміну С, нікотинової та пантотенової кислот. Завдяки фенольним сполукам помідори мають жовчогінні, сечогінні, антимікробні, капілярозміцнювальні, пр-о-ти-запальні властивості. Серед мінеральних речовин у помідорах переважають сполуки калію, натрію та магнію, залізо, кобальт і цинк, йод, марганець, мідь, молібден, фтор, хром. А після переробки свіжих плодів аскорбінова кислота добре зберігається. Так, у 100 г томатного соку міститься 10-12, а в томатній пасті - навіть 45 міліграмів. Свіжі та консервовані плоди, томатний сік і паста підсилюють виділення шлункового соку, поліпшують травлення. Помідори рекомендують споживати людям із серцево-судинними захворюваннями, недугами травного тракту та порушенням обміну речовин. Їм властива м’яка послаблювальна дія, вони підсилюють перистальтику кишок. Свіжі плоди й томатний сік здатні помірно знижувати артеріальний тиск. Окрім того, як засвідчують сучасні дослідження, запобігають хворобам простати. Томатний сік успішно використовують під час лікування навіть інфікованих ран, незагойних виразок на шкірі. Склянка томатного соку забезпечує половину добової потреби організму у вітамінах А і С. Найліпше його споживати в суміші з яблучним, гарбузовим, лимонним соками. Такий коктейль корисний людям, які прагнуть швидко схуднути.
02.10.2008



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2008p. 
На головну сторінку