Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №364 від 02.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Приватні нотаріуси будуть оформляти спадщину?

У місті й досі розповідають про ажіотаж навколо державних нотаріальних контор, яких у місті є дві. Люди займають черги о шостій ранку, складають списки, та часто не встигають до кінця робочого дня державного нотаріуса потрапити на прийом. Наступного дня все повторюється знову. А тим часом, переважну більшість черги складають пенсіонери, які просто не витримують такого фізичного і морального навантаження.

Про можливість зміни організації роботи державних нотаріальних контор розповідає начальник відділу нотаріату Головного управління юстиції в Рівненській області Наталя ЯЦЮК.

- Ажіотаж під державними нотаріальними конторами - це явне перебільшення. Певна річ, що деякі “державники” переходять на приватну практику і змінюють місце роботи. Проте на противагу іншим областям, у Рівненській повністю відсутній дефіцит державних нотаріусів. Черги, як і в будь-якій іншій державній установі, звісно, є. Але потрібно розуміти, що, наприклад, оформлення спадщини є складною дією, яка потребує значних зусиль та затрат робочого часу.

При цьому мало кому відомо, що на загальноукраїнському тлі Рівненська область одна з небагатьох, в якій працюють всі 20 існуючих державних нотаріальних контор. А тим часом, робочий день державного нотаріуса є ненормованим.

Погоджуся, що деякі прогалини в організації роботи є, але шляхи поліпшення ситуації знаходяться на особливому контролі в Міністерстві юстиції України. Поки що організація і діяльність нотаріату в Рівненській області та в Україні в цілому регулює ЗУ “Про нотаріат” від 2 вересня 1993 року. 16 вересня на своєму засіданні Верховна Рада України прийняла за основу урядовий проект закону про внесення змін до ЗУ “Про нотаріат”, розроблений Міністерством юстиції України.

Він спрямований на подальше вдосконалення організації та здійснення нотаріальної діяльності - зрівняти повноваження державних та приватних нотаріусів, посилити контроль за діяльністю нотаріусів, визначити розмір оплати при вчиненні приватними нотаріусами нотаріальних дій. Адже сьогодні головна відмінність державних і приватних нотаріусів у тому, що останні не мають права видавати свідоцтва про право на спадщину та вживати заходи з охорони спадкового майна.

Крім цього, існує наказ Мінюсту України від 30.05.2008 “Про поліпшення роботи з надання нотаріальних послуг населенню”. На місцях проводився перегляд графіків роботи державних нотаріальних контор та графіків прийому громадян. У населених пунктах, де діє кілька державних нотаріальних контор (наприклад, Рівне), була визначена територія, населення якої обслуговується з питань оформлення спадкових прав кожною з цих контор.

Таким чином практика показує, що існуюча мережа державних нотаріальних контор у Рівненській області є абсолютно достатньою для належного забезпечення нотаріальними послугами населення. Разом з тим для удосконалення ситуації, зокрема, у сільській місцевості та віддалених населених пунктах, необхідно внести відповідні зміни до законодавства, а саме “Про нотаріат”.

За великим рахунком, у результаті реформації законодавчої бази можна не лише зняти навантаження з існуючих державних нотаріальних контор і ліквідувати черги, але й створити систему нотаріальних контор у таких населених пунктах, громади яких за кошти місцевих бюджетів зможуть їх утримувати.

02.10.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 02.10.2008p. 
На головну сторінку