Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №364 від 02.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Спосіб життя

“Радість тоді повна, коли її можна розділити з іншими…”

“Радість тоді повна, коли її можна розділити з іншими…”

“Учитель - це самий світлий образ, який залишається у нашій пам’яті зі шкільних років. Я рада, що таким образом для мене стали Ви, шановна Раїсо Стратонівно. Крім знань з німецької мови, Ви дали нам також змогу розуміти людей, бути стриманішими. Я вдячна Вам за все, і було б добре, щоб таких людей, як Ви, було більше”.

Ці теплі слова вдячності, написані в альбомі випускників, адресовані вчителю німецької мови навчально-виховного комплексу “Рівненський обласний ліцей-інтернат”, відміннику освіти України, заслуженому вчителю України Раїсі ЯНІВ (на фото). І вона справді на це заслуговує... “Завжди хотіла бути корисною, допомагати людям”

- Раїсо Стратонівно, чому Ви обрали саме професію вчителя?

- Про професію вчителя я мріяла з дитинства, навіть коли ще цього не усвідомлювала. І коли мене запитували, ким я хочу бути, завжди відповідала – “вчителем”. Взагалі я хотіла бути корисною, допомагати людям. Після закінчення восьмирічної школи поїхала поступати у Хмельницький. У певний момент постав вибір: медичне чи педагогічне училище. Обрала педагогічне, в якому провчилася чотири роки (спеціалізація – дошкільне виховання).

Саме там викладач німецької мови побачила в мені здібності, підтримала, навчила не лише граматиці, лексиці, а й працювати над собою.

Училище я закінчила з відзнакою, після чого отримала направлення в район. Але натомість поїхала до Львова, де здавала лише один екзамен - німецьку мову (за літо вивчила всю необхідну термінологію й отримала оцінку “відмінно”). Тож у 1969 році вступила до Львівського національного університету ім.І.Франка на факультет іноземних мов, спеціальність “романо-германські мови і література”, який теж закінчила з відзнакою.

- Яке, на Вашу думку, призначення вчителя? Яким він повинен бути?

- Основне завдання вчителя – дати знання учням. Також слід враховувати виховний аспект – твій особистий приклад для учня. По-третє, навчити дітей самостійно здобувати знання. Це дуже важливе завдання сучасної школи.

Справжньому вчителеві властиві такі риси, як професіоналізм і любов до дітей. Майстерний вчитель – той, хто може знайти золоту середину між вимогливістю до учня та розумінням психології дитини. Головне – постійно працювати над собою, йти в ногу з часом. І це не голослівні фрази, адже без цього неможливо навчати дітей, тим більше у нашому закладі.

- Як і де Ви розпочали свою педагогічну діяльність?

- Я розпочала працювати у середній школі села Колоденка Рівненського району, де отримала своєрідний “ґарт” - у плані організації роботи як вчителя, а також організаційно-виховної роботи з учнями. Там працювали досвідчені вчителі, в яких багато чому можна було повчитися.

Коли прийшла на перший урок німецької мови у старші класи, то перше, що мене запитали, було: “А у Вас є хлопець?” (сміється, - авт.). Пам’ятаю, як завуч доручив мені вести дев’ятий клас (а там були хлопці-здоровані з сіл Колоденка та Тайкури) на колгоспне поле вирізати “цвітуху” на буряках. То була величезна відповідальність. Тож доводилося самій виходити з будь-якої ситуації…

П’ятнадцять років я пропрацювала у ЗОШ №23 – з 1979 по 1994, на той час престижній школі у Рівному, якою керували талановитий директор і організатор Олексій Горбань та досвідчена заступник Римма Конєва. Навколо них утворився колектив здібних, завзятих, ініціативних, творчих вчителів. Зараз їхні імена відомі багатьом – Світлана Богатирчук-Кривко, Катерина Сичик, Тетяна Грещук, Юлія Кінжалова, Петро Ковальчук, Микола Піддубний та багато інших. А завдяки Любові Луценко відбулося моє становлення як вчителя-методиста.

Загалом у моїй трудовій біографії можна виділити три етапи. Перший – своєрідний старт у Колоденці, другий – становлення педагогічної майстерності у ЗОШ №23, а третій етап – робота у ліцеї, в який я прийшла на запрошення обласного управління освіти. Тут відбулася реалізація мене як вчителя, саме тут я працюю на результат. Мені імпонує те, що завдяки організаційним здібностям директора НВК “РОЛІ”, заслуженого вчителя України Наталії Сосюк і працьовитому педагогічному колективу, наш ліцей поступово перетворюється на зразковий заклад нового типу в Україні.

“За все у житті завдячую своїм батькам і родині”

- Раніше бути вчителем було престижно. А як зараз?

- Я вже виховала кілька поколінь учнів, тож можу порівняти. Щирість, культура поведінки, повага, розуміння вчителя, бажання його захистити - все це раніше було виражено більш яскраво. Тоді ставлення батьків до школи було інше. Але минули десятиліття, тож природно, що змінилися і батьки, і діти. Люди стали більш практичними, життя ставить жорсткі умови виживання, конкуренція, вплив Заходу, - звідси й практицизм батьків. Пройшли зміни у нашій країні, і, взагалі, світ перемінився. Звісно, що це все вплинуло на дітей.

Але я зовсім не хочу сказати, що це стало типовим для наших дітей. Я можу робити висновок на прикладі учнів, яких навчаю у ліцеї. Переважна їх більшість – з високим рівнем інтелекту, вихованості, зацікавленості у здобутті знань, бажання працювати над собою.

- Який Ваш головний принцип у організації навчального процесу?

- Це особистісно-орієнтований підхід до учнів, врахування інтересів, нахилів, здібностей, диференціальна допомога в оволодінні мовою.

- Ваші учні щорічно займають призові місця на олімпіадах обласного та всеукраїнського рівнів, у Малій академії наук, вступають у найпрестижніші вузи нашої держави. У чому секрет такого успіху?

- Особливих секретів немає: переконую у практичному значенні оволодіння іноземною мовою у сучасному житті, її використанні в усіх сферах.

Складовою успіху є те, що я підбирала учнів, які вже мали інтерес до німецької мови, з усієї області, заохочувала їх своїм прикладом, поза-класною роботою.

- Поділіться своїми методичними підходами у навчанні учнів.

- Перш за все – це комунікативний підхід у навчанні іноземної мови. На конкретних прикладах при вивченні тієї чи іншої теми я показую застосування набутих знань, вмінь і навичок у конкретних життєвих ситуаціях. По-друге, індивідуальний і диференційований підхід до учнів у навчальному процесі, розвиток творчих здібностей. Особливу увагу приділяю роботі з обдарованими дітьми, а таких у нашому ліцеї багато, адже ми приймаємо сюди учнів на основі тестових випробувань, тож до нас потрапляють найкращі (і не лише з Рівненської, а й з сусідніх областей).

- Знаю, що два роки тому Ви отримали звання “Заслужений вчитель України”. А яка нагорода для Вас найдорожча?

- За все у житті я завдячую своїм батькам – Степанюкам Стратону Васильовичу і Катерині Григорівні, які з дитинства прищепили мені любов до праці та наполегливість, а також своїй родині.

Але найбільша моя нагорода – це коли мої учні йдуть моїм шляхом: стають викладачами, перекладачами, науковцями, або ж просто культур-ними освіченими людьми. Дехто з випускників, особливо з північних районів нашої області, після закінчення ліцею поступають вчитися на заочне відділення в РДГУ або ж РЕГІ, водночас викладаючи німецьку мову у школі.

Принагідно хочу зазначити, що своєю працею я не досягла високих матеріальних статків, але те моральне задоволення, яке я отримую від роботи з учнями, компенсує все. Працюючи з молодими людьми, я в душі залишаюся молодою.

“Мої випускники - це мої друзі”

- Чи підтримуєте Ви зв’язки зі своїми учнями?

- Так, підтримую. Щороку в нашому ліцеї проходять зустрічі з випускниками. Скажу більше: мої випускники – це мої друзі. Ми, як одна родина, і під час зустрічей ділимося своїми досягненнями та переживаннями.

- Яка ситуація з вивчення німецької мови у Рівному, наскільки вона популярна?

- Хоча німецька мова – одна із найбільш вживаних мов у Європі, ситуація в області з її вивчення несприятлива. Більшість рівненських, районних і сільських шкіл зорієнтовані на англійську мову як основну, а німецька вивчається як друга іноземна. Навіть у ліцеї статус німецької мови змінився – у минулому році випустилася остання група учнів, які її вивчали профільно (шість уроків на тиждень). Зараз німецька вивчається як друга іноземна мова тільки у “В”-класах (один-два уроки в тиждень).

Часто зустрічаюся з таким явищем, що ті, хто у школі вивчають англійську мову, а німецьку беруть як другу, виявляють бажання працювати в німецькомовних країнах і змушені поглиблювати свої знання з німецької.

Більше того, вивчати потрібно не лише німецьку мову, а й інші іноземні мови. Як сказав Йоганн Гете: “Хто не знає іноземної мови, той не знає своєї рідної мови”. Вивчення іноземної мови – шлях до інтелектуального й духовного розвитку особистості.

- Ви постійно підвищуєте свою кваліфікацію і майстерність, побували на тритижневих курсах в Академії підвищення кваліфікації вчителів німецької мови (м.Кальв, земля Баден-Вюртемберг). Які Ваші враження від Німеччини, її людей, звичаїв?

- У першу чергу, це стабільність, історичні традиції, матеріальне забезпечення людей, гарантоване державою, турбота держави про всі верстви населення, гордість німців за свою країну, культуру й бажання поширити свої традиції у всьому світі, також вражає налагоджений побут. Ще хочу відзначити сучасну технічну оснащеність нав-чальних кабінетів у школах, високі зарплати вчителів, їх соціальний захист.

Є у Німеччині й свої проблеми: перенаселеність іноземцями, особливо турками й вихідцями з країн СНД, проблема з молоддю, яка розбещена матеріальними статками, мало читає, надто вільно поводиться. Звідси й проблема з дисципліною у школах.

- Чи хотіли б Ви жити у Німеччині?

- У Німеччині я жити не хочу. Натомість хочу бути вдома, на рідній землі, а туди я б із задоволенням їздила в гості до друзів.

- Який основний принцип Вашого життя?

- Радість тоді повна, коли її можна розділити з іншими, подарувати іншим…

- Що б Ви побажали учням напередодні Дня вчителя?

- Своїм учням ми даємо знання на європейському рівні, тому багато з них навчаються за кордоном. І мені б дуже хотілося, щоб вони зі своїм багажем знань поверталися додому й працювали на благо нашої держави.

02.10.2008Кароліна КРУГЛИК


Переглядів: 686

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13501)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (726)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (70)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"