Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №365 від 10.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На часі

Тепловий удар

Тепловий удар

“Коли подадуть тепло?”, “Скільки воно коштуватиме для населення?”, “Яким чином нараховуються тарифи?”, - ці актуальні для пересічного рівнянина питання звучать скрізь: у міському транспорті, на ринках, у магазинах. От тільки відповіді на них, як і на решту соціально значущих питань, витають у повітрі. А тим часом ціни постійно ростуть...

мероприятие

“Коли подадуть тепло?”, “Скільки воно коштуватиме для населення?”, “Яким чином нараховуються тарифи?”, - ці актуальні для пересічного рівнянина питання звучать скрізь: у міському транспорті, на ринках, у магазинах. От тільки відповіді на них, як і на решту соціально значимих питань, витають у повітрі. А тим часом ціни постійно ростуть...

Принаймні, рівняни можуть сподіватися, що з 15 жовтня у їхніх оселях стане тепло, оскільки представники міської влади регулярно штурмують Київ з метою отримання газу для Рівного, а теплопостачаючі підприємства мають згоду Рівнеради на одержання кредиту на погашення боргів населення за спожите тепло. Нагадаємо, що він становить близько 30 мільйонів гривень.

Якщо з цим більш-менш зрозуміло, то питання ціни тепла поки що залишається відкритим. Днями на засіданні виконавчого комітету Рівненської міської ради переглядатимуть тарифи на теплову енергію. Швидше за все, вони зростуть. Тож рівнянам знову доведеться затягнути паски, щоб розплатитися за опалення.

За неофіційними даними, з початку опалювального сезону тарифи на теплову енергію для населення зростуть на 16 відсотків по відношенню до діючих, а для бюджетних установ – від 39 до 44 відсотків (майже наполовину). А вже з першого грудня 2008 року ціна підніметься ще на 5 відсотків для населення та на 2 – для установ і організацій.

Відповісти на одвічне питання “Чому?” спробував директор комунального підприємства Рівненської міської ради “Теплотранссервіс” Петро СЕРГІЙЧУК:

- “Теплотранссервіс” працює фактично за рахунок оплати споживачів за надані послуги. Інших джерел отримання коштів немає. У зв’язку з тим, що вартість енергоносіїв, робіт та послуг, розмір мінімальної зарплати постійно ростуть, а підприємство не може працювати собі у збиток, то інших шляхів отримати гроші, ніж за рахунок підвищення тарифів, немає.

До речі, всі кошти, отримані КТП “Комунергія” та КП “Теплотранссервіс” за рахунок прибутку, є інвестиційною складовою. Керівництво підприємств обіцяє їх використати для ремонту і модернізації котельного обладнання та заміни теплових мереж. Адже за роки незалежності на потреби житлово-комунального господарства кошти майже не виділялися, тепломережі потребують поновлення. Деяким тепловим мережам понад 40 років. У Рівному необхідно замінити 187 кілометрів теплових мереж, бажано кожного року - по 10, а цьогоріч вдалося поновити лише 6 кілометрів.

А щодо тарифів, то вони нараховуються відповідно до чинного законодавства, яким визначається процедура й порядок їх встановлення.

Так, теплопостачаючі підприємства “Комуненергія” та “Теплотранссервіс” подають розрахунки економічно обґрунтованих планових витрат на виробництво житлово-комунальних послуг на розгляд Державної інспекції з контролю за цінами в Рівненській області, яка надає свої висновки. Потім документи йдуть на вивчення й затвердження на засіданні виконавчого комітету Рівненської міської ради.

До слова, 56 відсотків тарифів на опалення складає газ, 9 - електроенергія, 2 - вода, а решта - витрати на ремонт, зарплату (середня зарплата на підприємстві становить півтори тисячі гривень). Тобто, якщо піднімається ціна на один із цих компонентів, автоматично зростають тарифи на теплову енергію.

Якщо ж пропозиції теплопостачаючих підприємств щодо підвищення тарифів на теплову енергію не знайдуть підтримки на засіданні виконкому Рівнеради, то у міському бюджеті потрібно буде передбачити на рік дотацію у сумі 59,1 мільйона гривень.

Голова правління Центру соціальних ініціатив “ГРОМАДСЬКА ВАРТА” Василь ЦИНКО в листі, надісланому до редакції, закликає членів міськвиконкому та депутатів Рівнеради не підвищувати вартість тепла. Він вважає, що вирішити проблему тарифів може заміна керівника теплопостачаючого підприємтсва та об’єднання “Комуненергії” й “Теплотранссервіса” в одну структуру: “Необхідно призначити нового керівника, який зможе реформувати їх і привести до спільного знаменника. Головним результатом мають бути обґрунтовані, оптимальні тарифи”.

Проте, як пояснив Петро Сергійчук, це питання порушували ще за часів міського голови Віктора Чайки. Але для його вирішення потрібен не один рік. Щоб об’єднати підприємства, спочатку слід розрахуватися за газ, за який “Комуненергія” заборгувала 72 мільйони гривень за весь час свого існування.

“Технічно ми працюємо як одне підприємство, кількість працюючих також відповідна. І якщо нас об’єднати, практично нічого не зміниться”, - каже Петро Сергійчук.

10.10.2008Кароліна КРУГЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 10.10.2008p. 
На головну сторінку