Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №367 від 23.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Охорона праці

Запорука безпеки

Запорука безпеки

Про технічний огляд об’єктів котлонагляду

Метою технічного огляду є перевірка технічного стану і відповідності Правилам об’єкта котлонагляду та виявлення можливості його подальшої експлуатації. Технічний огляд складається із зовнішнього і внутрішнього оглядів та гідравлічного випробування. При проведенні технічного огляду дозволяється використання методів неруйнівного контролю, в тому числі акустичної емісії.

До об’єктів котлонагляду відносяться котли парові та водогрійні посудини, що працюють під тиском понад 0,07 МПа, трубопроводи пари та гарячої води, за якими здійснюється Державний нагляд.

На сьогоднішній день на обліку в Територіальному управлінні Держгір-промнагляду по Рівненській області зареєстровано:

• 978 парових та водогрійних котлів, які використовуються для вироблення теплової енергії;

• 1987 посудин, що, працюючи під тиском понад 0,07 МПа, застосовуються в технологічних процесах та для зберігання стиснутих та зріджених газів;

• 120 трубопроводів пари та гарячої води, які використовуються для транспортування теплоносія.

Понад 60 відсотків обладнання відпрацювало нормативний термін експлуатації, встановлений заводом-виробником та нормативними актами. Такому обладнанню для продовження його роботи необхідно провести експертне обстеження (технічне діагностування).

Постановою Кабінету міністрів України № 687 від 26 травня 2004 року затверджено НПАОП 0.00-8.18-04 “Порядок проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки”. Відповідно до вимог Постанови, огляд та випробування об’єктів котлонагляду (крім первинного та позачергового) має право проводити фахівець (технічний експерт) спеціалізованої організації, що має дозвіл Держгірпромнагляду.

Первинний та позаче-рговий огляд та випробування об’єктів котлонагляду мають право проводити фахівці тільки уповноваженої організації. Згідно з пунктом 17 наказу Комітету Держнаглядохоронпраці України № 279 від 28 липня 2004 року “Щодо визначення уповноважених ор-ганізацій”, уповноваженою організацією що-до виконання функцій, передбачених постановою № 687, в Рівненської області визначено Державне підприємство “Рівненський експертно-технічний центр Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці”, яке має дозвіл Комітету Держгірпромнагляду України.

Для виконання робіт по експертному обстеженню, технічному огляду та випробуванню об’єктів котлонагляду ДП “Рівненський ЕТЦ” має лабораторію тех-нічної діагностики та

неруйнівного контролю. Фахівці лабораторії (технічні експерти з промислової безпеки з експертизи об’єктів котлонагляду), що пройшли навчання та перевірку знань в ДП “Головний навчально-методичний центр” (м. Київ), мають право виконувати огляд та випробування об’єктів котлонагляду.

Станом на 15 серпня поточного року експертно-технічний центр здійснив огляд та випробування 166 об’єктів котлонагляду. За результатами вивчення технічної та технологічної документації встановлено, що в окремих випадках відповідальними особами не дотримуються терміни проведення оглядів та випробувань, не робляться записи в паспортах та ремонтних журналах про виконані роботи.

Також було зафіксовано низький рівень контролю відповідальних осіб за докотловою обробкою води (хімводопідготовка): у деяких випадках живлення котлів виконується сирою водою, що забороняється п.8.1.4. ДНАОП 0.00-1.08-94 “Правила будови і безпечної експлуатації парових та водогрійних котлів”. Живлення парових котлів водою, яка не про-йшла хімічну очистку, спричиняє відкладення накипу на внутрішній поверхні труб, що при-зводить до зменшення коефіцієнта теплопередачі і збільшення витрат палива.

Після проведення експертного обстеження та технічного огляду устаткування продовжується, залежно від технічного стану, граничний строк його експлуатації на термін від 1 до 8 років. Цей процес не може бути нескінченним, а тому власникам та керівникам підприємств необхідно проводити заміну обладнання на сучасні моделі. Котли, які виготовляються відповідно до сучасних енергозберігаючих технологій, мають значно більший коефіцієнт корисної дії, що зекономить кошти на паливо.

Але вже сьогодні ми бачимо позитивну тенденцію до технологічного оновлення шляхом впровадження сучасного обладнання. Встановлюється обладнання закордонного виробництва – як нове, так і те, що було в експлуатації. Для того, щоб на законних підставах експлуатувати таке обладнання, необхідно в установленому порядку пройти процедуру оформлення технічного паспорта та отримати дозвіл Держгірпромнагляду на виконання робіт підвищеної небезпеки: експлуатацію об’єктів котлонагляду – котлів, посудин, трубопроводів пари та гарячої води.

Шановні власники!

Згідно з вимогами Правил Ви маєте забезпечити утримання об’єктів котлонагляду в належному стані, в тому числі своєчасне проведення технічного огляду.

Технічно справне обладнання – запорука безпеки виробничого процесу, збереження життя працівників, спокій відповідальних осіб та влас-ника.

ДП “Рівненський експертно-технічний центр”

вул. Лермонтова, м. Рівне, 33028;

тел./факс (0362) 26-58-90, тел. 26-25-37,

моб. тел. (050) 933-11-90.

23.10.2008Володимир ОВЧАРЕНКО, начальник відділу по обстеженню об’єктів ДП “Рівненський ЕТЦ”



Рівне-Ракурс №10 від 23.10.2008p. 
На головну сторінку