Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №367 від 23.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це цікаво

Віденська кава: трішки історії

Віденська кава: трішки історії

Гадаємо, що людей, байдужих до такого популярного і корисного напою, як кава, зовсім небагато. Тих, які свій ранок зазвичай розпочинають з філіжанки кави, - набагато більше. Наша інформація саме для них.

Легенда 1. Досить поширеною є думка, що каву в Європі започаткував українець Юрій Кульчицький.

13 серпня 1684 року жителі Відня поспішали у першу в місті кав’ярню “Під блакитною пляшкою” зовсім не для того, щоб випити чашечку кави – незвичний аромат гіркого на смак нового напою їм тоді не сподобався. Городяни хотіли побачити легендарного хазяїна кав’ярні, який врятував Відень від недавньої навали турків. Цим безстрашним героєм, відзначеним титулом почесного громадянина міста, був український козак Юрій-Франц Кульчицький. Кожного відвідувача він радо зустрічав біля входу, запитуючи по-українськи: “Як справи, братику-серденько?” (знамените з тих пір “братику-серденько” дотепер існує в мові жителів Відня).

Існує легенда, що йому, як і двом іншим учасниками битви, було надано привілей відкрити кав’ярню у Відні і подаровано великі запаси трофейної кави та будинок у місті. У ньому він і відкрив 1686 року першу віденську кав’ярню.

Легенда 2. Проте вважається, що це вигадано Ґотфрідом Уліхом у хроніці “Історія другої облоги Відня турками, до святкування сотої річниці”. Згідно з іншими дослідженнями, першу кав’ярню у Відні відкрив вірменський шпигун та купець Ованес Астуадзатур (більш відомий як Йоганес Діодато), котрий отримав 17 січня 1685 року від міської влади монополію на торгівлю кавовими напоями у Відні на 20 років. А після того, як він переселився до Венеції, його кав’ярню перейняли чотири вірменські купці.

Як же пити каву правильно, щоб її вплив на здоров’я був позитивним?

1. Випивши відразу кілька чашок, ви не отримаєте того ефекту бадьорості, як від кількох чашок протягом дня.

2. Каву не рекомендується пити після їди – краще вживати напій окремо, приблизно за годину до або після їжі.

3. Взявши в руки чашку кави, отримайте насолоду від її аромату.

4. За правилами, перш ніж пити каву, необхідно очистити смакові рецептори від будь-яких присмаків.

5. Класична кава – тільки чорна, однак немає нічого поганого, якщо ви надаєте перевагу капучино або іншим напоям.

6. Кавова чашка для еспрессо повинна бути за обсягом не більше 60 мл, але інші види напою можна наливати й у більш глибокі ємності.

7. Кава по-східному має бути без додавання цукру. Напій можна запивати водою або додавати спеції.

8. Дехто полюбляє додавати в каву спиртні напої. Кава також поєднується з солодощами, можна додавати часточку лимона або цедру.

Завітайте у відділ кави, що в “Будинку одягу” (пл.Короленка,1), у “Світ чаю” в супермаркеті “Велика кишеня” (вул. Макарова,23) та на ринок “Андріївський”, “Новий рівень”, у відділ “Десерт” і приємного вам частування смачною віденською кавою!

23.10.2008



Рівне-Ракурс №10 від 23.10.2008p. 
На головну сторінку