Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Проблема

Хронологія: як боролися за тепло

Хронологія: як боролися за тепло

Минулого понеділка, 27 жовтня, майже через два тижні від офіційної дати початку опалювального сезону, голова облдерж-адміністрації Віктор МАТЧУК (на фото) та перший заступник міського голови Рівного Олексій ХМИЛЕЦЬКИЙ скликали прес-конференцію, на якій пояснили, чому тепла й досі немає. У ситуації, що склалася, доповідачі винних не називали. Лише зазначили, що особисто вони доклали усіх зусиль, аби рівняни не мерзли.

- Мало хто з обласних центрів в Україні отримав газ на законних підставах, - зазначив пан Матчук. - А все тому, що коли формували державний бюджет на 2008 рік, 1000 кубометрів газу коштували 1000 гривень. Вже за кілька місяців - 1300, а з першого жовтня - 1500 гривень. Жодних компенсацій надано не було й навіть не передбачено. І не з вини міських голів заблоковано систему виділення фінансових кредитів. Потрібно ще з’ясувати, хто винен. Місто вже заплатило за газ 5 мільйонів гривень “живими” коштами, решту 15 має виділити “Ощадбанк”. Зранку по телефону спілкувався з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко і довів до її відома, що ми всі умови виконали. Якщо до 14 години 27 жовтня ліміти газу нам не виділять, будемо зривати пломби й запускати котельні.

Якщо оцінювати ситуацію з початком опалювального сезону в області, то, за словами голови облдержадміністрації, найгірше справи у Сарнах та Здолбунові. У решті районів тепло або вже є, або його запускають. Не пощастило лише Рівному. Перший заступник міського голови Рівного Олексій Хмилецький у першу чергу винуватить мешканців.

- Рівняни заборгували за тепло 30 мільйонів гривень, - пояснив він. - В обласному центрі налічується 52 житлових будинки, в яких цей борг перевищує 100 тисяч. А рекордсменами є будинки на вулиці Шухевича, 17 - 507 тисяч, Шухевича, 2 - 295 тисяч гривень. ЖЕК ЖБК винен за опалення понад 2 мільйони гривень. Ми ж технічно зробили все, від нас залежне.

Втім, за словами народного депутата з фракції БЮТ Юрія ПРОКОПЧУКА, вся вина за зрив термінів початку опалювального сезону лежить саме на міському керівництві.

- Уряд зробив усе, від нього залежне й можливе. Втім, усе зруйнував указ Президента Ющенка про підвищення вартості газу на 30 відсотків.

“Мери не винні!”

Загрозлива ситуація з теплопостачанням знову змусила депутатів Рівненської міської ради зібратися на позачергову сесію також у понеділок, 27 жовтня. Як пояснив секретар міської ради Юрій ТОРГУН, цьому сприяв ряд причин.

По-перше, це припис головного лікаря Рівненської міської СЕС Євгена Давидовського про температурний режим у навчальних закладах міста. Державна санітарно-епідеміологічна служба м.Рівного встановила, що у школах і дитячих садочках температурно-повітряний режим не відповідає вимогам державних санітарних правил і норм. При нормі +17-+20 градусів за Цельсієм у школах і +19-+22 С - у ДНЗ, в останні дні вересня температура повітря становила +14, +15, +16 градусів. Відповідно, захворюваність серед дітей значно зросла. Тож державний саннагляд м.Рівне запропонував вирішити питання забезпечення роботи системи опалення в дитячих дошкільних закладах і школах, а у разі невиконання санепідслужба міста тимчасово закриє школи і ДНЗ.

По-друге, надісланий керівникам теплопостачаючих підприємств “Комуненергія” та “Теплотранссервіс” припис від прокуратури міста Рівне про усунення порушень законодавства України про теплопостачання, яким вимагається негайно вжити вичерпних заходів для подачі тепла у загальноосвітні навчальні та дитячі дошкільні заклади міста.

По-третє, отримана заява від Асоціації міст України та громад, яка висловила обурення звинуваченнями Голови Правління НАК “Нафтогазу України” Олега Дубини про те, що “відповідальність за відсутність тепла у будинках на сьогодні несуть виключно мери міст і голови держадміністрацій”. У своїй заяві АМУ також висунула ряд вимог до органів державної влади.

На думку окремих депутатів, причини ситуації, яка склалася, полягають не у боргах теплопостачаючих підприємств. Вони глибші, і на рівні місцевого самоврядування їх не вирішити.

Перший заступник міського голови Олексій ХМИ-ЛЕЦЬКИЙ висловив свою думку з цього приводу: “Газ став політичним, а рівняни - заручниками політичних ігор. Сьогодні ми спостерігаємо Алчевськ не технічний, а економічний, оскільки технічно ми готові. Труби вже наповнені водою, якщо ж будуть морози... Ніколи ще теплопостачаючі підприємства настільки повно не розраховувалися за газ, як у цьому році: на сьогоднішній день - на 82 відсотки. За 2008 рік загальний борг теплопостачаючих підприємств зменшився на 9 мільйонів гривень, усі поточні платежі були сплачені. Набагато збільшилася сплата населення за отримані послуги”.

У результаті тривалих обговорень міські обранці не захотіли зривати пломби й запускати котельні, а прийняли звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів та Президента України з вимогою виділити ліміти теплопостачаючим підприємствам “Комун-енергія” та “Теплотранссервіс”.

Теплопостачаючі підприємства зобов’язали розпочати опалювальний сезон з 29 жовтня, а голову правління ВАТ “Рівнегаз” Петра Дубаса - забезпечити безперебійну подачу газу до всіх котелень міста. Здійснення контролю за теплопостачанням покладене на начальника управління житлово-комунального господарства Юрія Собчука.

Втім, чекати до середи тепловикам не довелося. Прес-служба обласної державної адміністрації після обіду у вівторок розповсюдила повідомлення:

“Результатом довготривалої напруженої роботи, а також телефонних переговорів голови Рівненської облдерж-адміністрації Віктора Матчука з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко стало отримання дозволу на запуск в роботу котелень одного з двох теплопостачальних підприємств обласного центру. Вже за кілька годин розпочнуть подачу тепла до осель рівнян котельні комунального підприємства “Теплотранссервіс” і від сьогодні половина міста буде з теплом”.

Пізніше у телефонній розмові начальник КП “Тепло-транссервіс” Петро СЕРГІЙЧУК повідомив, що у вівторок в обласному центрі запустили у роботу котельні, розташовані на вулицях Гагаріна, Фабрична, Макарова, Набережна, а також ТЕЦ (на мікрорайоні Північний). Згодом Олексій Хмилецький повідомив, що будинки-боржники підключати до опалення будуть в останню чергу.

P.S. Подейкують, що допоки наші керівники турбувалися за тепло, деякі підприємливі мешканці міста з допомогою фахівців ЖКП самостійно від’єднувалися від загальної тепломережі, переварювали стояки та ставили власні системи опалення. Незаконно.

30.10.2008Володимир ПОПИК Кароліна КРУГЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку