Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Тихо косить рак жінок

Тихо косить рак жінок

У нашій країні щогодини рак молочної залози забирає на той світ одну жінку. А чи не кожні півгодини лікарі-онкологи ставлять ще один такий діагноз. У Рівненській області нині на диспансерному обліку знаходиться понад 2140 хворих, що майже вдвічі більше, аніж, до прикладу, у 1985 році. Ситуація вельми драматична ще й тому, що зазвичай виявляють хворобу на пізніх стадіях, коли вже нічого не можна вдіяти. Загалом від раку грудей помирає кожна п’ята українка. Щороку виявляють 16 тисяч нових випадків раку грудей у жінок і кожного року дев’ять тисяч жінок помирає від цієї хвороби. Також підраховано, що в середньому кожна хвора жінка втрачає через страшну хворобу більше сімнадцяти років життя. Утім, яке це життя, якщо виявлено рак?..

А насправді хвора могла б ці роки ще непогано прожити, якби їй вчасно та якісно зробили операцію на молочній залозі, одностайно стверджували лікарі - учасники нещодавнього круглого столу, присвяченого Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Адже у світі такий діагноз на ранніх стадіях є практично виліковним.

Усе в твоїх руках

Обласний онкогінеколог Ірина НОВО-СЬОЛОВА звертається до свідомості жінок, аби ті регулярно з’являлися на медогляд до гінеколога. У своїй практиці пані Новосьолова часто стикається з тим, що на просте питання, чому давно не були в лікаря, у відповідь чує щось невиразне або ж мовчазне знизування плечима. Позаяк в останнє десятиліття нема декретованого контингенту, себто державних заводів з фабриками, колгоспів з радгоспами, де профілактичні огляди раз на рік були примусовими для робітників та колгоспників, то й стан здоров’я (жіночого зокрема) - тепер особиста справа кожного. А тим часом тенденція до збільшення кількості випадків раку молочної залози фіксується у Дубенському, Радивилівському районах та місті Рівне.

Проте нерідко самі гінекологи огляд жінки далі гінекологічного крісла не ведуть, чомусь забуваючи про груди. Відтак стоїть питання, щоб грудні залози оглядали й лікарі інших профілів чи хоча б направляли на огляд до мамолога. Як стверджує Віктор КАЧАН - лікар-мамолог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру, реєстратура їхнього закладу чи не першочергово направляє жінок до лікаря-мамолога либонь тому, що мамографічне обстеження на сьогодні вважається найточнішим. Та й порівняно недорого це коштує: пацієнтка оплачує плівку плюс 35 гривень благодійного внеску. Мамографія, рентгенівське дослідження молочних залоз, дає змогу побачити пухлину в молочній залозі на ранній стадії, коли вона ще настільки мала за розміром, що її неможливо виявити під час промацування. Мамографія проводиться на спеціальному рентгенівському апараті, призначеному лише для обстеження молочних залоз - мамографі. Після 35-40 років молочна залоза вже втрачає пружність, залозиста тканина замінюється жировою, що дає змогу виявити будь-які патологічні зміни в органі. Жінкам після 40 років рекомендують робити мамографію раз на два роки. Нині в діагностичному центрі зроблено 4000 мамографій, проблемною ж є кожна п’ятдесята.

Чоловічий рак молочної залози

Завідувач відділення пухлин молочної залози, голови та шиї Рівненського обласного онкологічного диспансеру Петро ЯКИМЧУК підтвердив, що рак молочної залози займає перше місце у загальній структурі злоякісних пухлин у жінок і навів світову статистику. Захворюваність коливається від 50-60 на 100 тисяч жіночого населення в Англії, Данії, Нідерландах, США, Канаді, до 2-5 тисяч - у Японії та Мексиці. Так, це сумна статистика. Та чи настільки безнадійною є проблема, якою вона здається на перший погляд? Лікар спробував розвіяти міф про приреченість людей, у котрих виявлено рак молочної залози.

Доброякісну пухлину молочної залози у більшості випадків можна видалити, і вона ніколи не виникає знову на тому ж місці, ніколи не поширюється у інші частини тіла, тому й не загрожує життю. Однак у злоякісній пухлині молочної залози ракові клітини можуть поширюватися на сусідні здорові клітини і руйнувати їх. Вони також можуть проникати у кровоносні та лімфатичні судини й током крові або лімфи розноситися в інші органи. Процес, коли рак молочної залози поширюється на інші органи і таким чином формуються вторинні пухлини, називається метастазуванням, а самі вторинні пухлини - метастазами.

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик виникнення пухлини низький, у інших - високий. Не позбавлені цього ризику й чоловіки, проте більш ніж 99 відсотків усіх пацієнтів із раком молочної залози - жінки. Жінкам же треба навчитися робити самообстеження грудей: щомісяця через кожні чотири-шість днів після критичних днів, а в менопаузі - у перший день кожного місяця. (Схема самооб-стеження молочних залоз - у наступному числі Ракурсу Здоров’я.)

Ризиковані групи

До групи високого ризику належать насамперед особи з поєднанням певних факторів, перш за все - це особливості способу життя. Деякі з факторів, які підвищують ризик захворювання на рак молочної залози: вік (понад 40 років); спадкова і сімейна схильність (жінки, у яких матері або сестри хворіли на рак молочної залози, мають значно більше шансів захворіти); пізня менопауза; ранній початок менструацій (до 12 років); народження першої дитини у віці понад 30 років; переривання вагітності; у жінок, які ніколи не народжували; ожиріння (понад 40 відсотків від нормальної ваги); цукровий діабет, гіпертонічна хвороба; систематичне паління та вживання алкоголю самими жінками та чоловіки-пияки, які регулярно зчиняють колотнечу та створюють нервозну обстановку в сім’ї.

30.10.2008



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку