Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Актуально

Чи в клей додати, чи кашу здобрити?

Чи в клей додати, чи кашу здобрити?

Хімічний елемент меламін знайдений в дитячому харчуванні!

У дитячих молочних сумішах виявлена жахлива отрута! Каші “Nestle” містять у собі небезпечну хімічну речовину меламін! ЇЇ виявили також і у шоколадних батончиках “Mars”, “Snickers”, драже “M&Ms”! Вживання продуктів із вмістом цієї сполуки може призвести навіть до летальних наслідків! Такі чутки ширяться обласним центром вже не перший тиждень. То що ж це за така жахлива сполука-вбивця? Що наводить жах на молодих мам? Що змушує батьків відмовитися від смаколиків для своєї малечі? Чи варто вірити усіляким домислам? Отож, почнемо спочатку.

Як китайці розбагатіти хотіли

Причиною паніки, пов’язаної з меламіном, став китайський продуктовий скандал. У кінці вересня 2008 року в дитячій сухій молочній суміші “Sanlu” був виявлений меламін. За попередніми даними, його додавали в суміш задля підвищення білкової цінності продукту! У результаті вживання такого продукту 4 дітей померло і більше 50 тисяч (150 з них з діагнозом “гостра ниркова недостатність”) потрапили до лікарні.

Трохи згодом небезпечна сполука була виявлена також у продукції фірми “Nestle”; в шоколаді, що виробляє Китайська народна республіка (КНР): компанії “Mars” (драже “M&Ms” і шоколадні батончики “Snickers”, “Kit Kat”, компанії “Kraft Foods”, вафлі “Orero”), також у шоколаді англійської компанії “Cadbury”, який виробляється на заводі в Пекіні. Загалом отруєна продукція була виявлена не тільки на території Китаю, але й у Тайвані, Індонезії, Франції, Росії, Австралії та багатьох інших країнах! Тому постає питання - чи є продукція з меламіном в Україні?

Теоретично - немає. Адже було офіційно повідомлено, що в Україні немає китайських молочних сумішей. Спеціалісти відділу з безпеки продуктів харчування та держпрограми СЕС України впевнено заявили, що сухе молоко й дитяче харчування з КНР на державну санітарно-епідеміологічну експертизу не надходили і, відповідно, не завозилися в Україну офіційно дозволеним шляхом! Проте це означає тільки те, що китайські суміші не проходили через митницю. Але, як відомо, поза митницею проходить велика кількість китайських, і не тільки, товарів.

Більше всього лякає те, що українські вчені, які мають відношення до галузі харчування, не стикалися з меламіном раніше. Навіть спеціалісти лабораторії гігієни харчування Інституту гігієни та медичної екології розводять руками! Вони ніколи не проводили аналіз продуктів на виявлення цієї отруйної речовини. І, на жаль, це означає, що Україну може чекати повторення сумного китайського досвіду.

А як же Рівне?

У нашому місті немає навіть технічних можливостей для виявлення меламіну. Звернувшись до кількох інстанцій, які відповідають за якість продукції, було з’ясовано, що жодної інформації щодо наявності меламіну в продуктах харчування не надходило!!! Жодної інформації, жодної скарги! Але ж містом продовжують ходити різноманітні чутки...

Ситуацію погодилася прокоментувати керівник якісно-сертифікаційного відділу Рівненського гіпермаркету “Фоззі” Іванна КОВАЛЕВИЧ (на фото зліва).

- Так, дійсно, останнім часом все активніше стала обговорюватися тема виявлення меламіну в продуктах харчування. Але стосовно наших товарів, ми з впевненістю можемо заявити, що меламіну ні в солодощах, ні, тим більше, в дитячому харчуванні у нас немає! Працівники нашого відділу з великою ретельністю перевіряють весь товар (і, особливо, дитяче харчування!), що надійшов на реалізацію, а також супроводжуючі документи. Усі продукти харчування, в залежності від виду, супроводжуються сертифікатом якості, якісними посвідченнями, сертифікатом відповідності, гігієнічними висновками, свідоцтвом визнання, висновками санепідемстанції. Погодьтеся, досить вагомі аргументи! І якщо раптом якогось потрібного документа немає - продукція у продаж не допускається! Так що ви можете бути спокійні - на наших полицях тільки якісні продукти харчування.

“NESTLE Україна” захищається!

- До теми хотіла б додати офіційний лист-спростування від компанії “Нестле Україна”, - підключається до розмови спеціаліст по закупівлях продуктів харчування гіпермаркету “Фоззі” Юлія УДОВИЧЕНКО. - Там вони чітко зазначають, що ніяким чином не мають відношення до китайського продуктового скандалу.

“NESTLE” заявляє про безпеку дитячих продуктів

...“Компанія “NESTLE Україна” заявляє, що не використовує меламін у виробництві своїх продуктів харчування. Ми гарантуємо, що всі дитячі молочні продукти під маркою “Nestlе”, представлені в Україні, є безпечними для здоров’я. Компанія не імпортує в Україну дитяче харчування, виготовлене в Китаї. На території України здійснюється продаж дитячих молочних продуктів “Нан”, “Нестожен”, “Нестле”, “Джуніор”, “Альфаре”. Усі зазначені продукти дитячого харчування виробляються на фабриках, розташованих у Голландії, Швейцарії, Німеччині, Фінляндії та Іспанії. Відповідно до національного законодавства, всі ці фабрики були сертифіковані українськими експертами. Якість продукції та безпека споживача - понад усе для нашої компанії. Дитячі молочні продукти, що виробляються Nestle, проходять усі необхідні перевірки, перш ніж надходять у продаж. Nestle ретельно контролює сировину для виробництва своєї продукції з метою забезпечення повної відповідності високим стандартам якості компанії та нормам харчової безпеки, встановленим українським законодавством...”

Геннадій РАДЧЕНКО, директор з корпоративних зв’язків “NESTLE Україна”.

Не втрачаймо пильності

Здавалося б, усі сумніви розвіяні, всі здогади та чутки спростовано, але... В Китаї тоді ж, наприкінці вересня, було вироблено кілька тисяч тонн смертельно небезпечного дитячого харчування. В екстреному порядку продукцію відізвали з продажу, проте з тих пір чимала кількість продукту все-таки знаходиться в роздрібній торгівлі! Отож, чи можемо бути певними, що, відвідавши найближчу торгову точку, ми не оберемо саме ту, отруйну продукцію??? Питання залишається відкритим.

Довідка. Меламін та його похідні використовують у виробництві клею для деревини, ламінатів, лакофарбових та вогнетривких виробів, прес-композицій. Меламін-формальдегідні смоли, які отримують у результаті цього, широко застосовують у деревообробній та меблевій промисловості.

Сполуку меламін використовують також при виготовленні посуду. Проте дослідами, які проводилися ще за часів СРСР, був встановлений негативний вплив посуду з вмістом меламін-формальдегіду на здоров’я людини, внаслідок чого використання такого посуду для подачі в ній перших та гарячих страв було заборонено!!! До речі, досліди на щурах показали, що тварини, які довго їли з меламінового посуду, захворіли на рак. А у багатьох виявили мутаційні зміни!

До складу суміші “Нан” компанії “Нестле” входять: демініралізована сироватка, рослинні олії, знежирене молоко, лактоза, сиворотка білкова, цитрат калія, цитрат кальція, риб'ячий жир, соєвий лецетин, хлорид натрію, хлорид кальцію, хлорид магнію, Lаргінін, таурін, нуклеотити, вітаміни: сульфат заліза, сульфат цинку, інозітол, Lгідідіст, йодід калію, сульфат марганцю, сульфат міді, Lкарітінін, сілінад натрію.

30.10.2008



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку