Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це цікаво

Герої мультиків винні у дитячій повноті!

Нещодавно один із закордонних таблоїдів оголосив феноменальну новину. Виявляється, образи, які використовують при оформленні дитячих харчових продуктів, прищеплюють звичку до нездорового харчування.

До шкідливих персонажів були віднесені “Медовий Монстр” (Honey Monster) и Тигр Тоні (Tony The Tiger) з пачки пластівців, а також кролик Квікі компанії Nesquik. У цілому ж було зазначено, що не один із 19 проаналізованих персонажів не пропагує здоровий підхід до харчування! Разом з тим, представники компаній - виробники продуктів, у свою чергу, заявляють, що не можуть зрозуміти, чого від них хочуть захисники прав користувачів. За словами бізнесменів, вони просто оформлюють призначену для дітей продукцію так, щоб вона сподобалася дітям. До речі, деякі з розкритикованих персонажів існують на ринку продуктів харчування вже більше 80 років.

Чи справді дитячі персонажі винні у повноті дітей? Цю ситуацію погодилася прокоментувати рівненський практикуючий психолог Олена МАРТУШЕНКО.

- Говорити категорично про те, що саме мультяшні герої винні у дитячій повноті, було б неправильно. Як вище вже було зазначено, вживання у їжу напівфабрикатів - тих же пластівців чи кукурудзяних кульок (на упаковках яких і зображені відповідні герої), формує звичку неправильного харчування. Внаслідок такого харчування діти отримують надлишок жирів і вуглеводів й страждають від дефіциту білка й корисних вітамінів та мікроелементів. В результаті чого у дітей розвиваються анемія, шлункові хвороби, порушення постави. І, звісно ж, ожиріння.

Батьки – ви приклад для дитини!

Хочу зауважити, що проблема надлишкової ваги у дитини - чи не єдина проблема, з якою під силу впоратися батькам. Оскільки, вдумайтеся, немає такого терміну, як вроджене ожиріння дитини. Абсолютно всі діти при народженні мають нормальну кількість жирових клітин (навіть якщо батьки -рекордсмени з пишних форм). Тоді звідки ж ожиріння? А все тому, що батьки годують дітей зазвичай так, як звикли харчуватися самі - дуже багато і дуже смачно. І раціон такої сім’ї важко віднести до здорового харчування, це банальне переїдання, до якого поступово привчається і дитина, піддаючись силі шкідливих дорослих звичок.

Зрозумійте, сама по собі дитина завжди знає, скільки й чого вона хоче з’їсти - у неї поки що добре функціонує центр апетиту. Але для гарних батьків є справою честі, щоб дитина доїла славну порцію до кінця - і в хід ідуть умовляння, обіцянки подарунків, дитину відволікають, читають книги, а іноді навіть карають! У результаті жирові клітини ростуть не по днях, а по годинах.

30.10.2008Сторінку підготувала Олена СОНЯХ



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку