Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №219 від 22.12.2005p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Обережно, ожеледиця!

Послизнувся, опам'ятався... гіпс

Як надати потерпілому, котрий зазнав фізичної травми, першу невідкладну допомогу

Зима приносить не тільки радість, а й чимало клопотів, зумовлених травматизмом. Не став винятком, з огляду на кількість людей, які вже звернулися за допомогою до медиків, і нинішній холодний сезон. Як він позначився на роботі лікувальних закладів, розмова нашого кореспондента із завідувачем ортопедо-хірургічним відділенням Рівненської обласної дитячої лікарні Іваном ЧЕВЕРДОЮ.

- Іване Степановичу, сезон травматизму триває впродовж усієї зими чи лише на початковому її етапі, допоки люди не призвичаються до нових обставин?

- Не можна сказати, що люди калічаться внаслідок падінь лише з появою першого снігу. Від біди, як відомо, ніхто не застрахований, тому поламати руку чи ногу можна в будь-яку пору року. Водночас, ризик травмування стрімко зростає, коли вулиці встеляються ожеледицею. І тут, вважаю, не стільки вина в необачності самих пішоходів, скільки в незадовільній роботі комунальників, які повинні вчасно і сумлінно посипати тротуари. Проте, як щоразу переконуємося, до зими відповідні служби виявляються готовими лише у власних звітах.

- Якою статистикою ознаменувався прихід нинішньої зими?

- Власне, зими як такої ще не було, однак її подих у кінці листопада відкрив сезон зимового травматизму. Наприклад, за період з 21 листопада до 5 грудня лише у травматичний пункт обласної дитячої лікарні за допомогою звернулося понад 120 дітей. Зокрема, 33 з них - з переломами рук, 9 - ніг, 60 - забоями м'яких тканин, 11 - відкритими ранами та 3 - з вивихами. При цьому слід зауважити, що близько 70 відсотків тих, хто звернувся за медичною допомогою, проживає в обласному центрі, а решта - в Рівненському районі. Хотілося б, звісно, сподіватися, що місцева влада візьме до уваги цю сумну статистику і таки зуміє спонукати комунальні служби до сумлінного виконання своїх обов'язків.

- Лікарі твердять, що вчасно надана перша допомога - реальний шанс вижити. Чи вміють наші громадяни зарадити потерпілому в надзвичайній ситуації?

- З власного досвіду можу сказати, що більшість не знають навіть елементарних правил надання невідкладної допомоги. Хоча й справді у всіх надзвичайних ситуаціях, пов'язаних із травмуванням людей, для життя важливі перші 20 хвилин. Що ж, власне, таке перша медична допомога? Це проведення комплексу термінових заходів, метою яких є припинення впливу ушкоджуючого чинника зовнішнього середовища на організм, надання на місці допомоги і забезпечення максимально сприятливих умов транспортування потерпілого до лікувального закладу.

- Які поради Ви дали б нашим читачам, як діяти в надзвичайних ситуаціях?

- Ну, перш за все, треба знати, що при переломах кісток кінцівок необхідно обов'язково накласти шину. З метою створення для них максимального спокою не рекомендується перекладати потерпілого з одних носилок на інші. Слід за допомогою спеціальних медичних шин, а якщо їх немає, то використати підручні матеріали (вузькі дошки, штахетник, низка довгих прутів, держак від лопати тощо) і провести фіксацію кінцівок. Майте на увазі, що довжина шини повинна бути достатньою, щоб зафіксувати суглоби вище і нижче місця перелому; шина накладається поверх одягу; фіксація шини бинтом проводиться уздовж всієї кінцівки. При відсутності медичних шин і неможливості скористатися імітованими шинами з підручних засобів при переломах довгих трубчастих кісток: прибинтувати верхню кінцівку до тулуба із зігнутою в ліктевому суглобі рукою під прямим кутом; прибинтувати нижню кінцівку до здорової ноги.

Далі, якщо стався вивих суглобів, а його симптоми: зміна форми суглобу через зсув кісток, біль, відсутність або обмеження рухів у суглобі. Насамперед, запам'ятайте - вправляти вивих особам без медичної освіти забороняється. Проте можна надати таку допомогу: іммобілізувати кінцівку табельною чи імпровізованою шиною з підручних засобів або прибинтувати верхню кінцівку до тулуба, а нижню - до здорової ноги.

Не менш важливо знати, як чинити при наявності поранення м'яких тканин тіла. Якщо має місце кровотеча, необхідно накласти тугу пов'язку, джгут або закрутку (гумова трубка, ремінь, рушник тощо). До речі, джгут треба накласти вище і якнайближче до рани; під нього підкласти будь-який матеріал (одяг); джгут накласти круговими рухами до повного припинення кровотечі. А вже після цього: обробити шкіру навколо рани розчином йоду, спирту, горілкою, одеколоном тощо; накласти стискуючу пов'язку для зупинки кровотечі та захисту рани від забруднення. Щоправда, в будь-якому випадку необхідно якомога швидше доставити потерпілого до лікувального закладу.

22.12.2005Інтерв'ю взяв Василь ГЕРУС



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2005p. 
На головну сторінку