Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №368 від 30.10.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#На сторожі

У дітей забирають права

Протягом 5 років дитина-сирота не могла успадкувати частку земельного паю розміром близько 3 гектарів, яка залишилася після смерті батька. Це вина виконавчого комітету Плосківської сільської ради Дубенського району, як органу опіки і піклування. Тільки після втручання працівників Дубенської міжрайонної прокуратури дитині-сироті оформили право власності на спадкову землю.

Аналогічні порушення майнових прав трьох дітей-сиріт виявив та усунув і Млинівський міжрайонний прокурор.

- У результаті проведених цьогорічних прокурорських перевірок з’ясувалося, що в області трапляються порушення органами місцевого самоврядування та виконавчої влади вимог Закону України “Про охорону дитинства”, а саме того, що стосується дотримання прав дітей на одержання в спадщину, у встановленому законом порядку, майна батьків у разі їх смерті, - розповідає помічник прокурора Рівненської області з питань захисту прав і свобод неповнолітніх Валентина КРУГЛІЦЬКА.

А тим часом в органах опіки і піклування Рівненської області на обліку перебуває 1219 дітей, позбавлених батьківського піклування, 540 - дітей-сиріт. Враховуючи важливість і актуальність проблем соціального захисту таких дітей, органи прокуратури Рівненщини приділяють цим питанням особливу увагу.

Наприклад, у Зарічненському районі органи виконавчої влади та опікун не забезпечили збереження спадкового будинку для дитини-сироти. І на даний час прокуратура району проводить перевірку в порядку ст.97 КПК України.

Порушення майнових прав дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей-сиріт виявили і в навчальних закладах області.

Так, у Дубенському професійному ліцеї з вересня 2007 року по квітень 2008 року включно, незаконно, без письмових заяв про вступ в члени первинної профспілкової учнівської організації, утримувалися профспілкові внески у розмірі одного відсотка від нарахованої та виплаченої стипендії 17 дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, 30 дітям-напівсиротам.

А двом дітям-сиротам - студентам Млинівського державного технікуму ветеринарної медицини, незаконно нараховувалася плата за проживання в гуртожитку.

Для усунення порушень закону та поновлення прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, органи прокуратури області за 9 місяців цього року опротестували 56 незаконних рішень органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, внесли 38 приписів та подань. А за результатами роз-гляду актів прокурорського реагування притягнули до відповідальності 53 посадові особи.

Всього у 2008 році в інтересах дітей органи прокуратури Рівненщини до місцевих судів скерували 116 позовів (90 з них вже розглянуто та задоволено); порушили 50 кримінальних справ, 35 з яких вже розглянуті судами.

Прокуратура Рівненської області й надалі вживатиме всі можливі заходи щодо забезпечення захисту прав та законних інтересів неповнолітніх, а особливо - дітей-сиріт та дітей, які позбавлені батьківського піклування.

30.10.2008Сторінку підготувала Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 30.10.2008p. 
На головну сторінку