Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №369 від 06.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Неймовірно, але факт

Лікарню відключили від електропостачання

Лікарню відключили від електропостачання

Такого на Рівненщині ще не було

Буквально за крок від трагедії опинилися пацієнти та лікарі Корецької центральної районної лікарні, коли 30 жовтня медзаклад було відключено від електропостачання. Лише завдяки щасливому збігу обставин пацієнти не були підключені до апаратів життєзабезпечення, в іншому випадку ж…

- Лікарня має три генератори - в пологовому відділенні, операційному блоці та реанімації, - розповідає головний лікар КЦРЛ Василь ЮРОВ, - але, щоб підключити їх, потрібно від 10 до 15 хвилин, а це дуже довго. Та й вистачить резервних джерел лише години на три - чотири. А якби у цей момент проходила операція чи приймали б пологи?! Ми не розуміємо таку байдужість щодо пацієнтів.

У ЗАТ “Ей-І-Ес Рівне-енерго” переконують, що на такий радикальний крок вони зважилися через загальний борг лікарні - понад 83 тисячі гривень. І адміністрація Корецької центральної лікарні була попередньо проінформована про можливе відключення енергопостачання, але ніяких кроків щодо погашення заборгованості не вживала.

- Є різниця між прогнозованим відключенням та раптовим, - зауважує Василь Юров. - Тим більше, що лікарня знаходиться поблизу траси “Київ-Чоп”, і передбачити перебіг дня неможливо. Борг дійсно є, але він з’явився не через систематичну не-сплату, а через банальну помилку в угоді, де не був врахований один коефіцієнт, який “виліз” під час перерахунку.

- Перш, ніж коментувати ситуацію, потрібно побачити угоду, - зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Ігор ДОБРОВОЛЬ-СЬКИЙ. - Але відомо, що борг дійсно тягнеться ще з літа.

Його колега з інженерного відділу управління вважає, що оскільки медицина належить до стратегічної галузі, такі радикальні кроки, як відключення електропостачання, застосовувати не варто. Але переконує, що певна частина медичних закладів Рівненщини, які мають хірургічне, реанімаційне та пологове відділення, облаштовані генераторами. Як-то кажуть - щоб не сталося біди.

“Всі дії, які впливають на здоров’я та життя хворих - протизаконні”, - переконаний головлікар. Тим більше, що, за його словами, під час продажу ЗАТ “Ей-І-Ес Рівнеенерго” американцям, один із пунктів угоди стосувався неможливості відключення соціально значимих установ Рівненщини, на кшталт лікарень. Такий пункт дійсно був, але, як запевнив менеджер із зовнішніх зв’язків ЗАТ “Ей-І-Ес Рівнеенерго” Андрій ПЕРМЯКОВ, строк його дії вийшов.

Енергопостачання в лікарні відновили за дві години, довіряючи Гарантійному листу голови Корецької райдержадміністрації, але погодьтеся, що ситуація справді страшна: лягаючи на операційний стіл, щоб врятувати своє життя, ми ризикуємо втратити його через чиюсь банальну помилку в угоді чи звичайний борг.

- ЗАТ “Ей-І-Ес Рівне-енерго” не може кредитувати боржників, оскільки має фінансові зобов’язання щодо своєчасних розрахунків перед ДП “Енергоринок”, - зазначає Андрій Пермяков. - Їх невиконання тягне за собою порушення договірних умов із іншими споживачами, які вчасно розраховуються за спожиту електроенергію. Відповідно, ми готові до усіх законних заходів, щоб уникнути відключення електроенергії споживачам-боржникам. Вони мають розуміти, що борг все одно потрібно буде погасити.

Тим часом опинитися без електроенергії можуть ще кілька установ-боржників: Рівненський ливарний завод (1,5 мільйона гривень), Рівненський аеропорт (400 тисяч гривень), Городищенська виправна колонія (100 тисяч гривень), Костопільський водоканал (100 тисяч гривень) та гуртожиток по вул.Відінській,14 (100 тисяч гривень).

На наш подив, керівники деяких із них про можливість відключення нічого не знали. За словами спеціаліста-енергетика управління Департаменту виконання покарань у Рівненській області Олега ПРОКОПЧУКА, він вперше чує про можливість відключення енергопостачання в Городищенській виправній колонії. “Борг є, і він тягнеться не один рік. Але поряд із поточними платежами, ми намагаємося його гасити. Можливо, керівництво ЗАТ “Ей-І-Ес Рівнеенерго” не влаштовують темпи сплати. Однак керівництво колонії готове до будь-яких надзвичайних подій - маємо резервні джерела енергії, а обігріти засуджених можна дровами. А щоб запобігти чуткам, що при відключенні живлення камери автоматично відчиняться і засуджені зможуть повтікати, зазначу, що окрім електричної охорони, камери зачиняються механічно - ключами.

Так чи інакше, але сьогодення привчило нас бути готовими до будь-яких нестандартних ситуацій. Коли неможливе стає можливим - оце вже дійсно про нас, українців.

06.11.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 06.11.2008p. 
На головну сторінку