Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №369 від 06.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Позиція

Хто реально претендує на мерське крісло?

Вибір між невідомими змінами, гуманітарною альтернативою та стабільним розвитком

Регулярні соціологічні дослідження свідчать про підтримку саме господарників на посаді міських голів у всіх західноукраїнських містах. Ця ж тенденція має великі шанси проявитися і під час виборів у Рівному. Сьогодні можна твердо говорити про трійку лідерів у перегонах за посаду міського голови.

З початком виборчої кампанії у Рівному не спостерігалося чітких лідерів серед претендентів на мерське крісло. Ймовірно, що така ситуація була пов’язана з тим, що мешканці міста звикли до стабільності за керівництва попереднього міського голови. Тому рейтинги кандидатів на посаду міського голови зазнавали від тижня до тижня різких змін. Зараз основна боротьба ведеться між трьома головними претендентами на крісло міського голови. Це - керівник міськводоканалу Володимир Хомко, заступник міського голови з гуманітарних питань Світлана Богатирчук-Кривко і начальник управління житлово-комунального господарства Юрій Собчук. Очевидно, що до кінця виборчої кампанії ситуація не зазнає кардинальних змін і рівняни обиратимуть саме між кандидатурою владної еліти - Володимиром Хомком, гуманітарним напрямком розвитку міста, представленим Світланою Богартирчук-Кривко і продовженням політики “стабільних реформ” попереднього мера, яку уособлює Юрій Собчук.

Усі три кандидати мають свої особливості. Зокрема, Володимир Хомко запам’ятався мешканцям міста, як суперник колишнього мера Віктора Чайки, між закликами якого до невідомих (у розумінні мешканців міста) змін та стабільною політикою тодішнього мера, рівняни обирали останнє. Світлана Богатирчук-Кривко імпонує інтелігенції. Її популярність, ймовірно, зумовлена тим, що вона, як заступник міського голови, більше присутня у медійному просторі порівняно з іншими кандидатами. Вона являє собою тип політика, за яких активно голосували в 90-і роки, в період становлення незалежності України.

Окремо варто розглянути структуру сприйняття Юрія Собчука. На початку кампанії він суттєво програвав іншим кандидатам. Цьому було кілька причин. Основна полягала у тому, що про начальника управління житлово-комунального господарства, як про особистість, було надто мало інформації. Тому на початку кампанії, допоки Юрій Собчук не вів активної презентації своєї програми дій, виборці про нього знали мало. Очевидно, була ситуація, коли цей кандидат, як управлінець, займався поточними справами з реформування ЖКГ і не приділяв особливої уваги власному піару. Сьогодні ж ситуація кардинально змінилася. У ЗМІ з’явилося досить багато матеріалів про наміри Юрія Собчука продовжити справу попереднього мера. Відповідно, на це зреагувало населення, 75 відсотків якого бачать і розуміють потребу реформування ЖКГ у місті. Таким чином, намітилась тверда тенденція до зміни сприйняття Юрія Собчука населенням, як реального продовжувача справи Віктора Чайки, який добре розуміється на проблемах міста і має стратегічний план розвитку міста та його реформування. Відповідно, така тенденція має потенціал для збереження у майбутньому і за активності цього кандидата, найімовірніше, виведе його у лідери під час виборів.

Небезпідставність таких припущень підтверджує і той факт, що вже зараз окремі структури, проводячи вивчення громадської думки, не враховують кандидатуру Юрія Собчука. Таку технологію, як правило, застосовують у тих випадках, коли хочуть усунути з інформаційного простору реального конкурента. За рахунок відсутності серед варіантів відповідей одного з лідерів рейтингу, реально збільшується тільки кількість невизначених. У випадку Рівного, значну частину таких невизначених можна сміливо зарахувати до прихильників Юрія Собчука.

Підсумовуючи, можна сказати, що сьогодні мешканці Рівного мають можливість обирати між змінами в управлінні містом, які, проте, лякають невизначеністю, суто гуманітарним розвитком, який передбачає менше уваги проблемам поточного функціонування господарства міста і продовженням стабільного розвитку, орієнтованого, в першу чергу, на покращення діяльності житлово-господарського комплексу міста.

06.11.2008Заступник директора Центру з інформаційних проблем територій НАН України, магістр політології Університету ім. Фрідріха Шиллера (Єна, Німеччина), Роман СОЛОМОНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 06.11.2008p. 
На головну сторінку