Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №369 від 06.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Це вже історія

Оперативна удача посміхається лише неледачим...

Витривалість. Безкомпромісність. Непідкупність. Оперативність. Наполегливість. Без цих рис та якостей годі й сподіватися стати справжнім оперативником, а надто витримати напругу суворих міліцейських буднів у ВБНОНі - підрозділі, який ось уже п’ятнадцять років протистоїть чи не найжахливішому лиху на землі - наркоманії.

Зі стареньким “ВАЗом” та ентузіазмом

30 жовтня 1993 року вийшов Указ Президента України про створення в системі УМВС спеціалізованих підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків, які були введені до штатної структури МВС у лютому 1994 року. Відповідний відділ з’явився й “на мапі” міліцейського “ареалу” Рівненщини. Очолити його запропонували заступнику начальника карного розшуку УМВС України в області Леоніду Пашинському.

Розпочинати довелося буквально з нуля. А на озброєнні були лише ентузіазм та списана ВАЗівка із десятьма літрами бензину в баку на день. Про нинішню апаратуру, комп’ютери та спецтехніку тоді й мріяти не доводилося. Підлеглі жартували: “Хто в нас там сьогодні за водія? Полковник!”. Тоді ще підполковник, Леонід Пашинський часто сам сідав за кермо, оскільки водія штатним розписом не було передбачено.

- За перший рік становлення працівники відділу вилучили 3,5 тонн “біди”, - згадує перший начальник ВБНОН УМВС. - Доводилося співпрацювати з тими ж таки наркоманами. Разом “витягували” на світ Божий людей, що торгували “смертю”. Допомагали й співробітники інших підрозділів, зокрема, Державтоінспекції. У ДАІ завжди вистачало і транспорту, і бензину, але бракувало оперативної інформації. Спільними зусиллями правоохоронці не дозволяли зловмисникам виїхати з області не покараними, нерідко вони проводили заходи просто на Корецькому посту ДАІ.

А ось одна із найрезонансніших справ, яка за сім з половиною років на чолі ВБНОНу запам’яталася тепер уже полковнику міліції у відставці Леоніду Пашинському:

- Сталося це десять років тому. Групою з 11 осіб керував громадянин Вірменії. В основному наркоторгівці здійснювали свою злочинну діяльність у приміщенні рівненської хімчистки. Нам надійшла інформація, що люди купують маковиння за фальшиві купони, завезені з Польщі. В одному із гаражів виявили справжнісінький склад меленої макової соломки - 68 кубинських мішків (майже 890 кілограмів чистої ваги), вилучили також 1 мільярд 280 тисяч купонів та три автомобілі, якими зловмисники перевозили наркосировину. Смішно те, що коли розпочалася грошова реформа і замість купонів стали вводити гривні, а громадяни поспішили у пункти обміну, то виявилося, що гроші, виручені за продаж макової соломки, які вони так ретельно зберігали “у панчохах” і під матрацами, виявилися фальшивими.

Не обходилося й без курйозів. Тричі ВБНОН ловив наркомана з Бабина, тричі той відбував покарання, виходив, і знову брався за старе. Сам вживав наркотики й іншим продавав… Одного разу надійшла інформація, що цей клієнт у селах закупив три мішки головок снодійного маку. Справа потрапила до суду. Правоохоронці були переконані, що громадянин легким переляком не відбудеться. Та сталося інакше. У залі суду наркоман сказав, що у нього троє свиней, і всі “гуляти” хочуть, до кнурів. Тож він, нібито почувши про старовинний метод, почав у товч домішувати маковиння, щоб свині засинали на деякий час. Суддя запросив ветеринара, який підтвердив цей факт. І його звільнили просто із зали суду.

Сьогодення ВБНОНу…

У 1999 році Леонід Пашинський пішов на заслужений відпочинок за станом здоров’я. Відтоді й до 2005-го року відділом керував Степан Процюк, а з 2005 року і по нинішній день - Петро Тищук.

За словами Петра Лаврентійовича, на даний час служба забезпечена автотранспортом, комп’ютерною технікою, засобами зв’язку та іншими технічними можливостями. Для роботи є майже все необхідне. Співробітники стали працювати набагато краще, є певний досвід роботи, є напрацювання і, звісно ж, є результат.

Постійно й успішно проводяться спеціалізовані операції, такі, наприклад, як “Мак”. З кожним роком кількість посівів снодійного маку в області зменшується. Так, у минулому році їх знищили 197, а у нинішньому - 170.

Пріоритетом служби є виявлення збувальників, трафіків та постачальників наркотичних засобів, притоноутримувачів та нарколабораторій, - зауважує Петро Тищук. - З 2003 року ми виявили шість організованих злочинних груп, усі вони підтверджені судом.

06.11.2008Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 06.11.2008p. 
На головну сторінку