Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №371 від 20.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Спідвей

Україна матиме власну спідвейну лігу?

Україна матиме власну спідвейну лігу?

Два спідвейні клуби від недавнього часу існують у Рівному. Окрім відомого вже “Спідвей-Р”, нещодавно було створено клуб “Каскад”, який також бажає наступного сезону виступати у Польській лізі.

Наразі польська сторона готова прийняти у чемпіонат лише одного з претендентів – команду, що матиме власний трек. Наразі договір про оренду рівненського треку має саме амбітний “Каскад” (керівництво клубу планує за кілька років здобути право виступати у Екстралізі).

Поки сторони сперечаються за місце у Польській лізі, і “Спідвей-Р”, і “Каскад” вже отримали запрошення взяти участь у першому чемпіонаті Української спідвейної ліги. Створення першого власне вітчизняного чемпіонату було ініційоване Федерацією мотоциклетного спорту України. Виступати в УСЛ вже погодилися клуби зі Львова (“СКА-Спідвей”), Червонограду (“Шахтар”) та з Кримського селища Чорноморське, де першого листопада було розіграно Кубок України 2008 року. Тепер справа за рівнянами.

За попередньо розробленою концепцією у чемпіонаті змагатимуться чотири (або більше) клуби. У кожній гонці участь братимуть чотири клуби, в заїзд виїжджатимуть по одному спортсмену від команди. Учасники Української спідвейної ліги будуть зобов’язані організувати по три гонки за сезон (який буде проходити у три кола). Отже, загальна кількість зустрічей буде не менше дванадцяти. Гонки складатимуться із двадцяти заїздів.

У складі кожної команди на гонку мають бути заявлені чотири основних та два запасних гонщики. Клуби повинні мати у своєму складі хоча б одного юніора з українським паспортом, що змагатиметься у кожній серії заїздів. Така умова повинна зменшити кількість легіонерів і дозволить більш регулярно виступати вітчизняним молодим гонщикам.

По завершенню регулярного чемпіонату планується проводити суперфінал, де за золоті нагороди змагатимуться дві кращі команди сезону.

Найближчої суботи у Рівненському МПК “Тек-стильник” відбудеться зустріч-обговорення концепції створення української спідвейної ліги. Серед запрошених - гонщики та спідвейні функціонери з Рівного, Червонограду, Львова, а також члени ТСОУ та рівненської міської і обласної рад. Найважливішими питаннями програми обговорення будуть: створення української спідвейної ліги, а також проблема підтримки та розвитку спідвею з боку органів міської і обласної влади.

Створення спідвейної ліги може стати трампліном для розвитку спідвею в Україні. Наразі у нас явний дефіцит хороших гонщиків, проте коли ж його ліквідовувати, як не зараз? Безумовно, не все прийде одразу, і попервах глядачі не побачать феєричних гонок на найвищому рівні, проте і чеський, і польський, і шведський спідвей також народжувалися з нічого.

20.11.2008Роман СВИРИДА



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2008p. 
На головну сторінку