Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №371 від 20.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

“Знімаю свою кандидатуру, але не програму”

“Знімаю свою кандидатуру, але не програму”

Анатолій Куковський переконаний, що в разі обрання Миколи Сороки на посаду міського голови Рівного, вона буде виконуватися швидко і цілеспрямовано

“Місто потребує нового господаря”, - палко переконував кореспондента “Рівне-Ракурсу” кандидат на посаду міського голови Рівного, директор Рівненського інституту МАУП Анатолій КУКОВСЬКИЙ за два тижні до того, як зняв свою кандидатуру на користь більш рейтингового кандидата - колишнього губернатора Рівненщини Миколи Сороки.

- Анатолію Григоровичу, якими мотивами керувалися Ви, погоджуючись на висунення Вашої кандидатури на посаду міського голови від Рівненської міської організації СПУ?

- Я вже більше тридцяти років живу і працюю в Рівному. Це місто стало для мене дорогим і рідним, тут я одружився, тут народилися мої діти. Коли ж мої однопартійці запропонували мені балотуватися на посаду міського голови Рівного, я відчув готовність взяти на себе відповідальність за долю рівнян. Адже досконало знаю проблеми міста, маю значний дос-від господарської та викладацької роботи. Все це додавало мені впевненості в тому, що я зможу сформувати ефективну команду управлінців, аби спільними зусиллями здійснити заходи, які забезпечать мешканцям обласного центру соціальний захист і реальне поліпшення умов життя.

Проаналізувавши передвиборчі програми всіх претендентів на крісло міського голови, я дійшов висновку, що в багатьох моментах вони співпадають, зокрема, в необхідності кардинального поліпшення роботи ЖКП та докорінного реформування системи комунального господарства міста, будівництва сміттєпереробного заводу та власних очисних споруд. Усе це можна зробити за умови реального наповнення міського бюджету і розумного його витрачання.

- У Вас достатня фахова підготовка, щоб успішно керувати містом, приєднавшись до команди Миколи Сороки у разі його перемоги на виборах міського голови?

- Я певний час актив-но займався бізнесом. Останні кілька років викладаю студентам провідні дисципліни: менеджмент, економіку праці, стратегічний менеджмент, маркетинг. Це ті навчальні курси, які формують сучасний економічний світогляд керів-ника. Сьогодні конче бракує справді кваліфікованих кадрів - людей, які можуть працювати на високих швидкостях, комплексно мислити та генерувати нові ідеї. Причому, не тільки генерувати, а й до кінця втілювати їх у життя, як це не один раз доводив на практиці Микола Сорока. Наприклад, хоча в Рівному і діє славнозвісна система “єдиного вікна”, бюрократичної тяганини від цього помітно не поменшало. Відкритися не так уже й просто, а закритися - ще складніше. Такі процедурні питання, як ліцензування, відведення земельних ділянок, отримання дозволів то-що забирають надзвичайно багато часу, нервів та коштів.

Усе це відбувається на тлі загального хаосу, що є наслідком бездіяльності вищих ешелонів влади. “Є країна, але нема держави”, - кажуть реалісти. На моє прагматичне переконання, єдине, що потрібно бізнесу, - це відповідальна і розумна влада, яка б, скажімо, не дивилася крізь пальці на те, як два роки поспіль тендерне законодавство руйнує систему закупівель в країні, а оперативно змінила б його. І таких прикладів - десятки і сотні.

- Що спонукало Вас відмовитися від участі у виборчих перегонах?

- Моя особисте рішення співпадає з позицією міської організації СПУ. По-перше, найбільш потужним кандидатом на нинішніх виборчих перегонах є Микола Сорока, який має певні досягнення не на словах, а на ділі. Тому я вирішив відмовитися від подальшої участі у виборах міського голови і закликати своїх прихильників підтримати кандидатуру екс-губернатора Рівненщини. В мене була зустріч з Миколою Петровичем і підписана з ним відповідна угода про співпрацю піс-ля виборів. Це логічний наслідок порівняльного аналізу моєї програми та Сороки: вони майже в усіх питаннях дуже схожі.

По-друге, для мене велике значення має те, що соціалісти співпрацюють зі Спілкою ветеранів Афганістану. Це лю-ди, які пройшли війну, бачили кров, знають ціну бойової дружби і не прощають зради. Вони повністю підтримують Миколу Сороку. Саме тому я знімаю свою кандидатуру, але не програму кандидата на посаду міського голови. У разі

обрання Сороки на цю посаду вона буде вико-нуватися його командою швидко та цілеспрямовано.

Микола Петрович запевнив мене, що перший пункт моєї передвиборчої програми - “Підвищення конкурентоспроможності міста в цілому та підприємств, що працюють в ньому (рівень продукції міських підприємств, життя і освіти, конкурентоздатності жителів міста)” - стане для його команди пріоритетним. На мою думку, програма Миколи Сороки досить виважена, без популістських обіцянок, а тому може бути реально виконана, якщо

за неї проголосують рівняни.

“Сьогодні бюджетна політика міської влади вкрай незадовільна. Нераціонально витрачаються кошти, непомірно великі витрати на управління. А тому потрібна реорганізація системи забезпечення життєдіяльності міста, що дасть змогу оптимізувати бюджетні витрати”.

Анатолій КУКОВСЬКИЙ

20.11.2008Олександр ОЛЬХОВИК



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2008p. 
На головну сторінку