Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №371 від 20.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нагальне

За вживання ліків, що порушують увагу водія – штраф до 3400  гривень

За вживання ліків, що порушують увагу водія – штраф до 3400 гривень

Хоча перелік їх... ще не розробили

З 17 листопада цього року в Україні набув чинності закон про посилення відповідальності за порушення Правил дорожнього руху. Встановлюється відповідальність за керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані не тільки алкогольного, а й наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу.

Максимальний штраф за керування транспортним засобом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу — від 2 тисяч 550 гривень до 3 тисяч 400 гривень. Крім того, можливе позбавлення права керування транспортними засобами на строк від одного до двох років, або громадські роботи на строк від сорока до п’ятдесяти годин, або адміністративний арешт на строк від семи до десяти діб.

Штрафи серйозні, аби задуматися над тим, чи варто хильнути чарочку-другу, не кажучи вже про вживання коноплі перед тим, як сісти за кермо. З цим все зрозуміло. А як же бути з ліками, де дізнатися про те, які можна приймати таксисту перед рейсом, а які краще відкласти до закінчення робочого дня?

З цим питанням ми звернулися до лікаря-нарколога наркологічної поліклініки Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення Ігоря МЕЛЬНИКА.

- Не все воно так швидко робиться, як про це говорять. Закон прийняти - то прийняли, але є ще безліч питань у зв’язку із введенням його в дію. Міністерству охорони здоров’я України доручено розробити перелік ліків, після вживання яких знижується увага водія. А відповідні науково-дослідні інститути повинні вивчити дію цих препаратів на людину. Над цими питаннями ще повинні працювати відповідні установи. Що я зараз можу сказати, то це те, що у будь-якому випадку водій перед рейсом повинен повідомити медичного працівника про те, які саме препарати він вживав. І вже сам медик має прийняти рішення про доцільність видачі дозволу на рейс.

- Але не тільки про вживання ліків йдеться у вищезазначеному Законі. Як Ви вважаєте, чи зменшиться кількість водіїв, які кермуватимуть транспортом у стані алкогольного сп’яніння?

- Важко щось спрогнозувати наперед. Як кажуть, поживемо - побачимо. На сьогоднішній день майже у кожній аптеці для самоконтролю можна купити тест-систему на визначення рівню алкоголю в крові. У разі непередбачуваних обставин я б радив користуватися саме ним. Береженого - Бог береже!

Та й на сьогоднішній день працівники ДАІ, які працюють не перший день, наскільки вивчили любителів зеленого змія, що у 95 відсотках виявляються праві у поставленні діагнозу “Алкогольне сп’яніння” . Є навіть занадто старанні. Одного разу до нас привезли водія, який жував звичайну жувальну гумку. Інспектор подумав, що він випивку “зажовує”. Та на цей раз працівник ДАІ помилився.

Родина патрульного ДАІ дивиться телевізор. Диктор теленовин повідомляє:

- Сьогодні Верховна Рада в третьому читанні ухвалила закон про підвищення штрафів за порушення правил дорожнього руху в 5-7 разів.

Син:

- Тату, ну тепер ти мені новий комп’ютер купиш?

20.11.2008Олена СОНЯХ



Рівне-Ракурс №10 від 20.11.2008p. 
На головну сторінку