Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №372 від 27.11.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Корисно знати

Тонкощі японського етикету

Тонкощі японського етикету

Довідавшись, що таке суші і як їх готувати, ми можемо перейти до культури вживання цієї популярної японської страви.

Нагадаємо, чому сучасні види суші прийшли до нас саме з Японії. Головною причиною є місцезнаходження країни, адже Японія - острівна країна, оточена теплим японським морем Kuroshio. Воно багате планктоном і, отже, густо заселене різноманітними рибами, ракоподібними й молюсками. Суші прийшли в Японію більш 100 років тому, як метод заготівлі риби. Батьківщиною найперших суші були країни Південної Азії.

Традиційно суші їдять паличками, але від чітких правил етикету можна відступити, і їсти руками, якщо Ви в компанії знайомих людей. Цікаво, що в Японії чоловікам, на відміну від жінок, не забороняється їсти суші руками. Для того, щоб смак не втрачався і ви відчували його щоразу по-новому, рекомендується перед кожним шматочком з’їдати скибочку маринованого імбиру. Він очищає піднебіння від присмаку попереднього суші. Смак риби чудово підкреслює соєвий соус у поєднанні з хріном Васабі, у який рекомендується вмочувати суші перед вживанням.

У сучасних суші-барах та ресторанах можна замовляти до суші будь-які напої, але найкраще в процесі їжі пити саке і зелений чай. Саке вживають підігрітим і тільки перед їдою. Під час трапези п’ють зелений чай. Він дозволяє позбутися присмаку й освіжити рот перед наступною порцією.

На сьогоднішній день відомо, що суші можна їсти двома способами.

Спосіб 1

Налийте трохи соєвого соусу в спеціальне блюдечко. Візьміть суші, переверніть набік і візьміть його знову так, щоб ви могли вмочити рибу в соус. Покладіть суші в рот таким чином, щоб верхній шар опинився на язиці.

Деякі види суші вживаються без соєвого соусу. Зазвичай суші їдять цілим. Ви можете їсти суші як руками, так і паличками, але, як ми вже сказали, жінки завжди їдять суші паличками.

Спосіб 2

Візьміть маринований імбир і вмочіть його в соєвий соус. Користуючись імбиром як своєрідним “пензликом”, розмажте соус по верхньому шару суші. Покладіть суші в рот таким чином, щоб верхній шар був на язиці.

Чого не слід робити:

1. Не варто користуватися паличками, щоб передати їжу сусідові за столом: як вважають японці, це дуже грубе порушення етикету.

2. Не заведено самому підливати напої у свій келих.

3. Не встромляти палички в їжу, особливо в рис, так робиться тільки на похоронах, тому за звичайним столом це зовсім недоречно.

4. Не класти палички поперек чашки.

5. Не наколювати їжу на палички.

6. Намагатися не капати соусом ні з паличок, ні з їжі.

7. Ніколи не облизувати палички.

8. Ніколи не вказувати паличками на щось або когось і не розмахувати ними в повітрі.

9. Не підтягувати до себе тарілку за допомогою паличок.

10. Ніколи не стукати паличками по чашці або тарілці з метою привернути до себе чиюсь увагу.

11. Не “малювати” паличками на столі.

12. Не затискати дві палички в кулаці.

13. Ні в якому разі не курити; тютюновий дим не дозволяє іншим насолоджуватися смаком і запахом делікатних страв, крім того, тільки по запаху можна визначити свіжість риби.

14. Соєвий соус є приправою до риби, ніколи не вмочуй у нього суші цілком.

Використовуючи ці поради, ви завжди будете на висоті не тільки в компанії друзів, але й серед справжніх знавців суші.

27.11.2008



Рівне-Ракурс №10 від 27.11.2008p. 
На головну сторінку